Παραμένει στη φυλακή ο 32χρονος που «έριξε» σε γάμο με… καλάσνικοφ

Ηράκλειο
Παραμένει στη φυλακή ο 32χρονος που «έριξε» σε γάμο με… καλάσνικοφ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο κατηγορούμενος προέβη σε αίτημα ποινικής διαπραγμάτευσης - Παρουσιάζεται στον Εισαγγελέα στις 9 Μαρτίου

Στη φυλακή θα παραμείνει, τουλάχιστον για τις επόμενες ημέρες, ο 32χρονος που συνελήφθη προ ημερών, καθώς μετά από έλεγχο που του έκαναν αστυνομικοί βρήκαν - μεταξύ άλλων - στην κατοχή του καλάσνικοφ και υποπολυβόλο. Ο 32χρονος φέρεται να είχε μεταβεί νωρίτερα σε γάμο και να έριξε μπαλοθιές.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, μετά την απολογία του στην ανακρίτρια Ηρακλείου και την απόφαση περί προσωρινής του κράτησης, ο κατηγορούμενος επέλεξε να κάνει χρήση του άρθρου 303 του νέου κώδικα Ποινικής Δικονομίας, υποβάλλοντας αίτημα έναρξης της διαδικασίας ποινικής διαπραγμάτευσης στον αρμόδιο Εισαγγελέα Εφετών Ανατολικής Κρήτης.

Πρόκειται για μια νέα δυνατότητα που δίνει -από πέρυσι- ο νομοθέτης στους κατηγορούμενους. Με τη διαδικασία της ποινικής διαπραγμάτευσης, ο κατηγορούμενος διεκδικεί ουσιαστικά το δικαίωμα να έχει καλύτερη ποινική μεταχείριση.

Η επίμαχη δικογραφία διαβιβάστηκε, όπως ορίζει ο νόμος, στον αρμόδιο Εισαγγελέα Εφετών Ανατολικής Κρήτης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο τελευταίος έκανε νωρίτερα σήμερα δεκτό το αίτημα που κατέθεσε η πλευρά του 32χρονου. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κατηγορούμενος κλήθηκε να εμφανιστεί ενώπιον του Εισαγγελέα τη Δευτέρα 9 Μαρτίου.

Όπως ορίζει το άρθρο 303 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας (Νόμος 4620/2019), εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ του εισαγγελέα και του κατηγορούμενου, η ποινική διαδικασία συνεχίζεται κανονικά. Σε περίπτωση, ωστόσο, που ο κατηγορούμενος συμφωνήσει με τον εισαγγελέα την επιβλητέα ποινή, ο νόμος προβλέπει τη σύνταξη πρακτικού διαπραγμάτευσης: Σ’ αυτό περιέχεται η ομολογία του κατηγορούμενου για την πράξη για την οποία κατηγορείται, τη συμφωνηθείσα ποινή, καθώς και τον τρόπο έκτισής της.

Σύμφωνα με το άρθρο 303, αν το πρακτικό διαπραγμάτευσης συνταχθεί μετά την απολογία του κατηγορουμένου (όπως συνέβη στην περίπτωση του 32χρονου που «έριξε» μπαλοθιές με καλάσνικοφ και υποπολυβόλο) ο εισαγγελέας «μπορεί με διάταξή του να άρει ή να αντικαταστήσει τα μέτρα δικονομικού καταναγκασμού που τυχόν έχουν επιβληθεί στον κατηγορούμενο». Με λίγα λόγια, στις 9 Μαρτίου αναμένεται να ξεκαθαρίσει εάν ο 32χρονος άνδρας θα παραμείνει ή όχι κρατούμενος.

Εξάλλου, ο νόμος προβλέπει ότι μέσα σε διάστημα πέντε ημερών από τη σύνταξη του πρακτικού διαπραγμάτευσης, η υπόθεση εισάγεται στο Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων. Σύμφωνα πάντα με τον εν λόγω νόμο «το δικαστήριο σε δημόσια συνεδρίαση κηρύσσει ένοχο τον κατηγορούμενο βάσει του πρακτικού διαπραγμάτευσης και των στοιχείων της δικογραφίας και επιβάλλει σε αυτόν, εφαρμόζοντας τα κριτήρια του άρθρου 79 ΠΚ ποινή, η οποία δεν μπορεί να υπερβαίνει την συμφωνηθείσα μεταξύ εισαγγελέα και κατηγορούμενου. Το δικαστήριο εξετάζει αυτεπαγγέλτως, χωρίς να δεσμεύεται από το πρακτικό διαπραγμάτευσης, τους λόγους που αναφέρονται στο άρθρο 368 περ. β΄ και γ΄ και δικαιούται να μεταβάλλει τον νομικό χαρακτηρισμό της πράξης μόνο προς όφελος του κατηγορουμένου».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News