Συγκλονίζουν οι περιγραφές της δικής μας Ανδριανής από την μακρινή Ουγκάντα

Ηράκλειο
Συγκλονίζουν οι περιγραφές της δικής μας Ανδριανής από την μακρινή Ουγκάντα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δεκατρείς εθελοντές από την Κρήτη, μεταξύ αυτών και η δική μας Ανδριανή, επτά ημέρες στηρίζουν, συνεισφέρουν, με κοινό αίσθημα και συναίσθημα

Πριν δύο χρόνια, ο Κωνσταντίνος Κολυμπιανάκης, είχε ταξιδέψει στην Ουγκάντα της Αφρικής, με την εθελοντική ομάδα του Bombo Kids, τότε ήταν που του γεννήθηκε η ιδέα: Πρέπει να συγκεντρωθεί κόσμος και να ενισχυθεί η προσπάθεια που γίνεται εκεί. Και μετά από δύο χρόνια η ιδέα αυτή υλοποιείται.

Δεκατρείς εθελοντές από την Κρήτη, μεταξύ αυτών και η δική μας Ανδριανή, επτά ημέρες στηρίζουν, συνεισφέρουν, με κοινό αίσθημα και συναίσθημα, καθώς «η δράση ξεκίνησε ομαδικά και αυτή είναι η δύναμη της ομάδας του Bombo Kids», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η δημοσιογράφος στην εκπομπή της ΚΡΗΤΗ TV, «ΚΡΗΤΗ ΣΗΜΕΡΑ» και στον δημοσιογράφο Λευτέρη Κουμαντάκη.

Σε ζωντανή σύνδεση και μέσω skype… μέσα από κάθε δέκτη ακούστηκαν οι παιδικές χαρούμενες φωνές των λιλιπούτειων κατοίκων, που ζουν μέσα στη στέρηση, ωστόσο νιώθουν αυτάρκεις. Παιδιά τα οποία υποδέχτηκαν την ομάδα με ενθουσιασμό και αγάπη!

«Ήταν ένα πολύ μεγάλο πανηγύρι», αναφέρει η Ανδριανή. «Για εκείνους είναι πολύ μεγάλη η χαρά που βρισκόμαστε εδώ», αναφέρει μεταξύ άλλων. «Η κατάσταση της καθημερινότητάς τους είναι πολύ δύσκολη».

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου για το τι ακριβώς και με ποιο τρόπο προσφέρουν τις υπηρεσίες τους εκεί, η Ανδριανή τόνισε πως αυτό που κάνει η ομάδα είναι να δημιουργεί δομές ώστε τα παιδιά αυτά να βοηθηθούν σε βάθος χρόνου.

«Δεν ήρθαμε για τουρισμό στη χώρα αυτή», ανέφερε η δημοσιογράφος. «Έχουμε γιατρούς στην ομάδα που εξέτασαν ενήλικες και παιδιά. Ο καθένας κουβαλάει, εκτός από την αγάπη του και την ιδιότητά του μαζί του», τόνισε.

Υπενθυμίζεται ότι η εθελοντική ομάδα επισκέφτηκε την περιοχή της Ουγκάντα, όπως και άλλες περιοχές, όπου γύρω από την ενορία έχει χτιστεί σχολείο. Σε αυτό φοιτούν παιδιά που ζουν σε πολύ δύσκολες συνθήκες όπως το μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού της χώρας καθώς και ορφανά.

Στην περιοχή υπάρχει οικοτροφείο και κάποιες δομές για να στηρίζουν τα παιδιά στην καθημερινότητά τους, «καθώς οι συνθήκες απέχουν πάρα πολύ από αυτό που γνωρίζουμε εμείς και αυτό που μπορούμε να αντιληφθούμε, ακόμη και από αυτό που εμείς αποκαλούμε "φτώχεια"».

Όπως τονίζει η δημοσιογράφος του Ομίλου της ΚΡΗΤΗ TV: «Εδώ είναι πολλές δεκαετίες πίσω από την εικόνα που έχει σήμερα η Ελλάδα. Βλέποντας τους ανθρώπους, νομίζω ότι η καρδιά σου απλά χτυπάει πιο γρήγορα το μυαλό σου είναι σε συνεχή εγρήγορση και αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να καταγράψουμε, από πού θα μπορούσαμε, όχι να ξεκινήσουμε αλλά να πιάσουμε το νήμα και να πάμε παρακάτω».

Ποια η δράση φέτος

Η κύρια δράση για φέτος είχε ως κύριο άξονα τη δημιουργία μιας αίθουσας που τα παιδιά θα μπορούν να τρώνε το φαγητό τους, αφού τρώνε στην ύπαιθρο και να κάνουν και άλλες δραστηριότητες τους. «Χαιρόμαστε πάρα πολύ τις στιγμές που βρισκόμαστε μαζί, αλλά είμαστε πολύ προβληματισμένοι πως μπορούμε επί της ουσίας να δημιουργηθούν δομές και σωστά βήματα ώστε αυτά τα παιδία να βοηθηθούν σε βάθος χρόνου κι αυτό αφορά στην υγεία τους, την διατροφή τους, την εκπαίδευσή τους», δήλωσε χαρακτηριστικά η δημοσιογράφος.

Σε ερώτηση πώς εντοπίζεται τα σημεία που υπάρχει μεγάλη ανάγκη και παρεμβαίνετε για να στηρίξετε οικογένειες ή μικρές κοινότητες είτε χαρίζοντας ένα στύλο ή φαρμακευτική περίθαλψη ή και φαγητό, η δημοσιογράφος απάντησε πως «στην ομάδα υπάρχουν γιατροί όπως οδοντίατρος, παθολόγος, αιματολόγος, που εξέτασαν ενήλικες και παιδία».

Τα σχολεία κομμάτι της Εκκλησίας

Όπως ανέφερε η δημοσιογράφος «ο Κωνσταντίνος ήρθε σε επικοινωνία με τους ιερείς που οργανώνουν τις ενορίες και γύρω τους χτίζονται σχολεία γιατί είναι κομμάτι της εκκλησίας η εκπαίδευση των παιδιών είτε πρόκειται για την ορθόδοξη/καθολική Χριστιανική είτε Μουσουλμανική».

Τονίζοντας: «Επικοινώνησαν τα παιδιά όλο αυτό το διάστημα με τους ιερείς ώστε να εντοπίσουν σημεία που έχουν πραγματική ανάγκη, τώρα ταξιδεύουμε σε διάφορα σημεία πέρα του Bombo, επισκεπτόμαστε σχολεία και άλλες περιοχές».

Όσον αφορά τις σχολικές δομές η δημοσιογράφος ανέφερε: «Το πρότυπο περισσότερων  σχολικών δομών στην Ουγκάντα είναι αίθουσες με τσίγκινη στέγη, χωρίς παράθυρα, φτιαγμένες από ξύλα. Τα παιδία πληρώνουν για να πηγαίνουν».

Μία έντονη στιγμή για την ομάδα

Η Ανδριανή περιέγραψε μία πολύ έντονη στιγμή που βίωσε εκείνη καθώς και όλη η ομάδα τη Δευτέρα και αυτό είναι κάτι που θα τους μείνει βαθιά χαραγμένο στη μνήμη τους. Όπως περιγράφει: «Χθες μια έντονη στιγμή που έζησε όλη η ομάδα μαζί, ήταν όταν ένα μικρό παιδί που δεν είχε πάει σχολείο, αλλά περιτριγύριζε στους χώρους του σχολείου που βρισκόμασταν, ήταν μόνο του, παρακολουθούσε τριγύρω, κάποια στιγμή το πήραμε μαζί μας, σταματήσαμε για να κάνουμε συνέντευξη με τον πάτερ και είχε κοιμηθεί στα πόδια μου το μωρό», περιγράφει συγκινημένη.

«Το μωρό προφανέστατα είχε ελονοσία, είχε όλα τα χαρακτηριστικά ενός παιδιού με ελονοσία, είχε πέσει σε πολύ βαθύ ύπνο, τελειώσαμε την συνέντευξη, ψάξαμε να δούμε που μένει και πολλοί μας είπαν ότι δεν πειράζει, αφήστε το, θα έρθουν να το πάρουν, μιας και για εκείνους είναι εικόνα συνηθισμένη. Προσπαθήσαμε όλοι να βρούμε τους γονείς του παιδιού. Μάθαμε ότι είναι ορφανό από πατέρα, η μαμά δουλεύει στη Πρωτεύουσα, καθαρίζει σπίτια και ήρθε η γιαγιά να το πάρει, η οποία χάρηκε που το βρήκε γιατί το παιδί είχε φύγει και το έψαχνε», καταλήγει.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News