Ηράκλειο

Στο σκαμνί οι διακινητές των 113 προσφύγων σε σπηλιά

Οι διακινητές κρατούσαν «ομήρους» τους πρόσφυγες σε σπήλαιο και μάντρα, στον Τσούτσουρα και το Δεμάτι  

Σήμερα αναμένεται να ξεκινήσει η εκδίκαση - σε δεύτερο βαθμό - της υπόθεσης του κυκλώματος διακίνησης προσφύγων, η δράση του οποίου είχε αποκαλυφθεί τον Μάρτιο του 2017, μετά από “έφοδο” της ΕΛ.ΑΣ. σε σπήλαιο και σε μάντρα, σε Τσούτσουρα και Δεμάτι Ηρακλείου.

Η δίκη επρόκειτο να ξεκινήσει πριν από περίπου τρεις εβδομάδες στο Πενταμελές Εφετείο Ανατολικής Κρήτης. Ωστόσο, η Έδρα διέκοψε τη συνεδρίαση για σήμερα Τρίτη, καθώς δεν είχαν προσέλθει στο δικαστήριο διερμηνείς, οι οποίοι είναι απαραίτητοι για τη διεξαγωγή της δίκης λόγω του πλήθους των αλλοδαπών κατηγορουμένων.

Η υπόθεση είχε έρθει στο φως της δημοσιότητας πριν από περίπου 3 χρόνια: Κατά την αστυνομική επιχείρηση που είχε λάβει τότε χώρα, είχαν εντοπιστεί συνολικά 113 πρόσφυγες - μεταξύ των οποίων και αρκετά παιδιά - να διαβιούν κάτω από άθλιες συνθήκες.

Η εκδίκαση της υπόθεσης σε πρώτο βαθμό είχε ξεκινήσει στα μέσα Απριλίου του 2018 και είχε ολοκληρωθεί, μετά από πέντε συνολικά συνεδριάσεις του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης, στα τέλη Μαΐου του ίδιου έτους. Το δικαστήριο είχε κρίνει τότε ένοχους τους 16 από τους 21 κατηγορούμενους. Οι 11 εξ αυτών είχαν οδηγηθεί τελικά στη φυλακή.

Σχόλια