Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση έβγαλε «λαβράκι» - Οι πυροβολισμοί στο Ασήμι, η... σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι

Κρήτη
Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση έβγαλε «λαβράκι» - Οι πυροβολισμοί στο Ασήμι, η... σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αντιμέτωποι με την δικαιοσύνη οι συλληφθέντες

Σε έναν αριθμό συλλήψεων, 9 ατόμων, οδήγησαν οι εκτεταμένες αστυνομικές επιχειρήσεις που έγιναν χθες στην ενδοχώρα του νομού Ηρακλείου και συγκεκριμένα στην ευρύτερη περιοχή της Μεσαράς.

Δεκάδες άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. προέβησαν σε ενδελεχείς ελέγχους ατόμων και χώρων, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, η επιχείρηση έλαβε χώρα με τη συνδρομή του Τμήματος Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος.

Το ακριβές περιεχόμενο της δικογραφίας που σχηματίζεται δεν είχε γίνει γνωστό ούτε στους δικηγόρους που είχαν ήδη κληθεί από κάποιους συλληφθέντες, οι οποίοι σήμερα θα οδηγηθούν στην Εισαγγελία για την άσκηση διώξεων.

 Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το προηγούμενο διάστημα η Αστυνομία με στόχευση παρακολουθούσε τηλεφωνικές συνομιλίες υπόπτων, εκ των οποίων κάποιοι έχουν ήδη συλληφθεί.

Στην περίπτωση μάλιστα ενός, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, που έχει συλληφθεί για σφαίρες, φαίνεται να τις είχε παραγγείλει σύμφωνα με την τηλεφωνική παρακολούθηση, ενώ σε μια άλλη περίπτωση συλληφθέντος για μαχαίρι, ακούγεται να συζητά με έναν εκ των βασικών κατηγορουμένων πώς να φτιάξει ένα παλιό όπλο!

Η υπόθεση φαίνεται να στρέφεται γύρω από τη διακίνηση όπλων, ωστόσο το περιεχόμενο της δικογραφίας δεν είχε διευκρινιστεί ως την ώρα που έκλεινε η ύλη της εφημερίδας και οι πληροφορίες ήταν ακόμη συγκεχυμένες.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν  γίνει γνωστά τα ακριβή αποτελέσματα των στοχευμένων αστυνομικών ελέγχων που έγιναν σε σπίτια (αλλά και άλλους χώρους) και οχήματα της περιοχής. Σύμφωνα, ωστόσο, με πληροφορίες της “Ν.Κ.”, έγιναν αρκετές προσαγωγές ατόμων στο Αστυνομικό Μέγαρο Ηρακλείου και, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ορισμένοι εξ αυτών κρατήθηκαν και θα οδηγηθούν σήμερα στον ανακριτή. Δεν έγιναν γνωστά ούτε τα αδικήματα για τα οποία κατηγορούνται, ωστόσο οι αστυνομικές επιχειρήσεις φέρονται να αφορούσαν αρκετές σημαντικές υποθέσεις, με επίκεντρο μια εγκληματική οργάνωση.

Της χθεσινής αστυνομικής επιχείρησης είχε προηγηθεί μια σειρά από κρούσματα παραβατικότητας.

Οι πυροβολισμοί στο Ασήμι ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι

Όπως όλα δείχνουν, η “σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι” ήταν το περιστατικό που έλαβε χώρα πριν από μερικές ημέρες στο Ασήμι Ηρακλείου: Εκεί υπήρξε ανταλλαγή πυρών, μέρα μεσημέρι, μεταξύ ατόμων που επέβαιναν σε δύο διερχόμενα αυτοκίνητα. Μετά το συμβάν, οι εμπλεκόμενοι είχαν τραπεί σε φυγή.

Εξάλλου, το θέμα της παραβατικότητας τέθηκε επί τάπητος με εμφατικό τρόπο, πριν από μερικά 24ωρα, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Γόρτυνας, στους Αγίους Δέκα. «Ζητάμε την αστυνόμευση της περιοχής μας, γιατί θα θρηνήσουμε θύματα. Από θαύμα δεν έχει συμβεί κάτι τέτοιο μέχρι σήμερα...», ανέφερε, μεταξύ άλλων, στο περιθώριο της συνεδρίασης ο δήμαρχος Γόρτυνας, Λευτέρης Κοκολάκης.

Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε με ευρεία πλειοψηφία να ζητήσει από την Πολιτεία την ίδρυση αστυνομικού τμήματος - και εν γένει την ενίσχυση της αστυνόμευσης - στο Ασήμι και σε όλη την επικράτειά του. Εξάλλου, αποφασίστηκε και η δημιουργία επιτροπής που θα συναντηθεί το επόμενο διάστημα με την ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για το επίμαχο ζήτημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, συντάχθηκε ψήφισμα με αίτημα την ίδρυση αστυνομικού τμήματος στο Ασήμι, ωστόσο συντάχθηκε κι ένα δεύτερο ψήφισμα - έπειτα από σχετική πρόταση επικεφαλής δημοτικής παράταξης - με αίτημα τη μετεγκατάσταση της έδρας του ΤΑΕ στο Ασήμι.

Εξάλλου, αυτό που προτάχθηκε, εκτός των άλλων, στο Δημοτικό Συμβούλιο ήταν να ενισχυθούν, μέχρι να λειτουργήσει αστυνομικό τμήμα στο Ασήμι, τα Αστυνομικά Τμήματα Πύργου, Μοιρών και Αγίου Μύρωνα.

Το “παρών” έδωσε στο Δημοτικό Συμβούλιο, μεταξύ άλλων, και ο αστυνομικός διευθυντής Ηρακλείου, ταξίαρχος Νίκος Σπυριδάκης.

«Ξεκινήσαμε δράσεις, έγιναν προσαγωγές, έλεγχοι και κατ’ οίκον έρευνες, αλλά δε φτάνουν, το βλέπω κι εγώ. Όσον αφορά στο αύριο, άμεσα. Η Αστυνομία θα σχεδιάσει και θα είναι στο Ασήμι σχεδόν κάθε ημέρα. Η Αστυνομία θα κάνει αυτό που πρέπει, όσο πρέπει. Ακούσαμε την αγωνία σας, όσοι έχουν μιλήσει μαζί μας καταλαβαίνουν και τη δική μας αγωνία», ανέφερε ο κ. Σπυριδάκης.

Εξάλλου, πριν από λίγα 24ωρα, μετά τις σφοδρές αντιδράσεις που προκλήθηκαν στην τοπική κοινωνία λόγω της ανεπαρκούς - όπως επισημαίνεται από φορείς και απλούς δημότες - αστυνόμευσης στην περιοχή, η Ένωση Ειδικών Φρουρών Κρήτης εξέδωσε ανακοίνωση μέσω της οποίας ζητά την άμεση «επανασύσταση της ΥΠΑΣΕΚ με έδρα το Ρέθυμνο», αλλά και την αναβάθμιση της εκπαίδευσης των ειδικών υπηρεσιών της Κρήτης. Εξάλλου, σύμφωνα με την Ένωση, η κυβέρνηση «πρέπει να καταλάβει ότι εγκληματικότητα και μάλιστα βαριάς μορφής υπάρχει και εδώ, και όχι μόνο στην Αθήνα».

«Οι ευθύνες πολλές, αλλά δεν είναι της ώρας. Αυτό που είναι σημαντικό και μπορεί, κατά τη γνώμη μας, να επιφέρει άμεσα κάποια αποτελέσματα στην καταπολέμηση της βαριάς εγκληματικότητας είναι τα εξής:

Α) Άμεση επανασύσταση της ΥΠΑΣΕΚ με έδρα το Ρέθυμνο και με αυστηρή τήρηση των προβλεπόμενων από τα Προεδρικά Διατάγματα.

Β) Αναβάθμιση της εκπαίδευσης των ειδικών υπηρεσιών της Κρήτης.

Γ) Άμεση επαναφορά του άρθρου 9, παράγραφοι 1 και 2 “Δεν κρίνεται δικαιούχος” του κεφαλαίου Δ του ΦΕΚ 393/2008, το οποίο καταργήθηκε με το ΦΕΚ 1275/2016 και αφορά άμεσα την καταπολέμηση της ζωοκλοπής.

Η τωρινή κυβέρνηση δεσμεύτηκε για την καταπολέμηση της ανομίας και της εγκληματικότητας ως αντιπολίτευση, καθότι η προηγούμενη κοινώς “απέτυχε”. Στην Κρήτη μέχρι στιγμής δεν είδαμε τίποτα από τα υποσχόμενα. Πρέπει να καταλάβει ότι εγκληματικότητα, και μάλιστα βαριάς μορφής, υπάρχει και εδώ, και όχι μόνο στην Αθήνα.

Η Ένωση Ειδικών Φρουρών Κρήτης δεσμεύεται να υποβάλει εκ νέου υπόμνημα στον αρχηγό του σώματος, καθώς και στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου μας με όσα έχει διαπιστώσει, αλλά και επιπλέον προτάσεις πού δύναται να δώσουν λύσεις στην ήδη οξυμένη κατάσταση», αναφέρει, μεταξύ άλλων, η σχετική ανακοίνωση.

Καταδικάστηκε ο συλληφθείς στη Μεσαρά

“Καμπάνα” 8 μηνών επιφύλασσε η ελληνική Δικαιοσύνη σε ένα νεαρό Κρητικό, ο οποίος είχε συλληφθεί πριν από λίγα 24ωρα, στην ευρύτερη περιοχή της Μεσαράς, καθώς φέρεται να οδηγούσε χωρίς να έχει δίπλωμα οδήγησης.

Ο νεαρός είχε προσαχθεί στο Αστυνομικό Μέγαρο Ηρακλείου την περασμένη Τρίτη. Λίγο αργότερα αφέθηκε ελεύθερος. Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι συγγενής κάποιων εκ των ατόμων που φέρονται να εμπλέκονται στο προ ημερών συμβάν με την ανταλλαγή πυροβολισμών, μέρα μεσημέρι, στο Ασήμι Ηρακλείου.

Την επομένη, ο νεαρός έγινε “τσακωτός” στο Ασήμι, καθώς φέρεται να οδηγούσε χωρίς να έχει δίπλωμα οδήγησης. Ο νεαρός συνελήφθη και προχθές Πέμπτη οδηγήθηκε στα Δικαστήρια για να δικαστεί με την αυτόφωρη διαδικασία.

Ο κατηγορούμενος παρουσιάστηκε ενώπιον του Αυτόφωρου Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Ηρακλείου. Ωστόσο, η δίκη αναβλήθηκε για χθες Παρασκευή και ο νεαρός αφέθηκε ελεύθερος. Η υπόθεση εκδικάστηκε τελικά χθες: Το δικαστήριο έκρινε ένοχο τον κατηγορούμενο και του επέβαλε ποινή φυλάκισης 8 μηνών, με τριετή αναστολή.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News