Λαϊκή Συσπείρωση: Φθηνό και ποιοτικό νερό για ύδρευση και άρδευση στο Ηράκλειο

Ηράκλειο
Λαϊκή Συσπείρωση: Φθηνό και ποιοτικό νερό για ύδρευση και άρδευση στο Ηράκλειο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τη θέση της στην απόφαση της δημοτικής αρχής για μεταφορά της υπηρεσίας άρδευσης από την ΔΕΥΑΗ στον Δήμο, παρουσίασε η Λαϊκή Συσπείρωση

 «Φτηνό, ελεγμένο νερό, με μείωση των χαρατσιών, καμία διακοπή υδρομέτρου και καμία μεταφορά χρεών στην για μικρομεσαίους παραγωγούς. Πάγωμα στην είσπραξη των τελών άρδευσης και συνολικά των δημοτικών τελών για τους ελαιοπαραγωγούς που επλήγησαν από τον δάκο και την κακοκαιρία, έως το τέλος του 2020», διεκδικεί μεταξύ άλλων η δημοτική παράταξη  Λαϊκή Συσπείρωση.

Δείτε αναλυτικά την ανακοίνωση:

«Η απόφαση της δημοτικής Αρχής -που είχε την στήριξη της παράταξής Κουράκη και την ανοχή των υπόλοιπών για την μεταφορά της υπηρεσίας άρδευσης από την ΔΕΥΑΗ στον Δήμο, έρχεται να απαντήσει ένα βασικό ερώτημα της κυβέρνησης και της ΕΕ. Πως θα γίνει πιο αποτελεσματική η κρατική διοίκηση στην είσπραξη των χαρατσιών που επιβάλει στο νερό; Πως το περίπου 1εκ ευρώ των τελών που αδυνατούν να αποπληρώσουν οι φτωχοί και μικροί παραγωγοί προς τη ΔΕΥΑΗ, θα μπουν στα ταμεία του Δήμου;

Σαν έμπειρος φοροεισπράκτορας ο Δήμος έρχεται, να επιβάλει 500χιλ ευρώ χαράτσι για το νερό άρδευσης στις αγροτικές περιοχές του Δήμου. Αυτός είναι ο νόμος της «ανταποδοτικότητας» που υπερασπίζονται ΕΕ, κυβέρνηση και οι δημοτικές παρατάξεις τους. Δεν φτάνουν δηλαδή τα τόσα διαφορετικά είδη φόρων και τελών που βαραίνουν και πνίγουν τους μικρομεσαίους παραγωγούς, δεν φτάνει η καταστροφική χρονιά των ελαιοπαραγωγών, έρχεται και ο Δήμος να τους πάρει, ότι έχει μείνει στις τσέπες τους, με αντάλλαγμα να μπορούν, να ποτίζουν τα χωράφια τους.

Αυτή είναι η σκληρή αντιλαϊκή πολιτική, της εμπορευματοποίησης του νερού, που ξεδιπλώνεται σταθερά και διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις και τις παρατάξεις τους στον Δήμο. Ακολουθούν το δρόμο που μεταθέτει το κόστος διαχείρισης του νερού στα λαϊκά νοικοκυριά, τους φτωχούς και μικρούς αγρότες. Είναι ο δρόμος που μετατρέπει το νερό από κοινωνικό αγαθό, σε ακριβό εμπόρευμα για το λαό, πολύ φτηνό για τους επιχειρηματικούς ομίλους και κέρδη σε όσους το εμπορεύονται. 

Μάλιστα, ως απόδειξη των παραπάνω έρχεται και η ενσωμάτωση του λεγόμενου «περιβαλλοντικό τέλος» που επιβάλλεται με την υλοποίηση της Οδηγίας 2000/60 της ΕΕ για τα νερά. Το χαράτσι αυτό θα πληρώνεται στην υπηρεσία άρδευσης του Δήμου, και θα αποδίδει το χαράτσι στο λεγόμενο «Πράσινο Ταμείο» της ΕΕ, για χρηματοδότηση αμφιβόλου αξίας και χρησιμότητας έργων, με αδιαφανείς και ρουσφετολογικές διαδικασίες, κρατώντας ως προμήθεια το 2,5% του ποσού. Στις πλάτες των αγροτών και των άλλων λαϊκών νοικοκυριών θέλει να φορτώσει η κυβέρνηση και η τοπική διοίκηση και τον λογαριασμό των έργων συντήρησης-επέκτασης του υφιστάμενου δικτύου άρδευσης, τις εκπόνησης μελετών κ.α., καθώς στα νέα τιμολόγια άρδευσης συνυπολογίζεται και το κόστος τέτοιων έργων.

Οι εκλεγμένοι με τη Λαϊκή Συσπείρωση, παλεύουν μαζί με το εργατικό λαϊκό κίνημα για την ανατροπή της κυρίαρχης πολιτικής για το νερό. Για να αποσπαστούν κατακτήσεις, υποχρεώνοντας την κυβέρνηση και την δημοτική Αρχή, να στρέψουν πόρους σε υποδομές για το νερό, που αφορούν στην ζωή της λαϊκής οικογένειας, χωρίς να είναι υποχρεωμένη να τις χρυσοπληρώνει  και  να μένει και ουσιαστικά απροστάτευτη, ειδικά όταν προκύπτουν ακραία καιρικά φαινόμενα.

Διεκδικούμε αποφασιστικά και άμεσα:

  • Καμία διακοπή νερού λόγω οφειλής σε άνεργους, χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους, φτωχούς αγρότες. Σ΄ αυτούς άμεση μείωση των τιμολογίων κατά 50%. Καμία μεταφορά χρεών από τη ΔΕΥΑΗ ή της υπηρεσίας του Δήμου στις εφορίες, καμία δέσμευση ΑΦΜ.
  • Την αύξησή των τιμολογίων στους μεγάλους αγροτικούς παράγωγους, στα ξενοδοχεία, τις τράπεζες, και μεγάλες επιχειρήσεις
  • Εξασφάλιση επάρκειας για τη λαϊκή κατανάλωση, ιδιαίτερα με ελεγμένο, ποιοτικό πόσιμο νερό, με σταθερή ροή και πίεση, με χρηματοδότηση και υλοποίηση των αναγκαίων έργων υποδομής από τον αρμόδιο κρατικό φορέα.
  • Πρόσληψη του απαραίτητου επιστημονικού και εργατοτεχνικού προσωπικού στις δημοτικές υπηρεσίες, με μόνιμη και σταθερή δουλειά ώστε να καλύπτονται με ποιότητα και πληρότητα οι ανάγκες των λαϊκών οικογενειών σε νερό με την κατασκευή, επέκταση, συντήρηση και λειτουργία των υποδομών ύδρευσης, αποχέτευσης και άρδευσης, χωρίς την εμπλοκή ιδιωτικών – εργολαβικών εταιρειών.
  • Άμεση υλοποίηση αναγκαίων τεχνικών έργων εξασφάλισης επάρκειας και ορθολογικής διαχείρισης του νερού χωρίς ΣΔΙΤ, συμβάσεις παραχώρησης, από τον αρμόδιο κρατικό φορέα.
  • Ιδιαίτερα για το αρδευτικό νερό και τις αγροτικές περιοχές του Δήμου Ηρακλείου :
  • Φτηνό, ελεγμένο νερό, με μείωση των χαρατσιών. Καμία διακοπή υδρομέτρου και καμία μεταφορά χρεών στην για μικρομεσαίους παραγωγούς.
  • Κατασκευή αναγκαίων εγγειοβελτιωτικών, αρδευτικών έργων με κρατική χρηματοδότηση
  • Πάγωμα στην είσπραξη των τελών άρδευσης και συνολικά των δημοτικών τελών για τους ελαιοπαραγωγούς που επλήγησαν από τον δάκο και την κακοκαιρία, έως το τέλος του 2020.»
ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News