Καταγγελία Γιαλιτάκη για απειλές στο Δημοτικό Συμβούλιο

Ηράκλειο
Καταγγελία Γιαλιτάκη για απειλές στο Δημοτικό Συμβούλιο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στιγμές έντασης για την ΔΕΠΑΝΑΛ

Κατά 4 εκατομμύρια ευρώ αυξάνεται, και με τη βούλα πλέον, το μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΠΑΝΑΛ για τις ανάγκες λειτουργίας του Πολιτιστικού-Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου, μετά το χθεσινό «ναι» του Δημοτικού Συμβουλίου.

Το “πράσινο φως” δόθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση με συνοπτικές σχετικά διαδικασίες, χωρίς ιδιαίτερες εντάσεις και με ευρεία πλειοψηφία (αφού διαφοροποιήθηκε μία μόνο παράταξη, αυτή της “Λαϊκής Συσπείρωσης” που καταψήφισε). Ωστόσο στη συνέχεια δεν έλειψαν και πάλι οι στιγμές έντασης, με χαρακτηριστικό το σκηνικό άρνησης της δημοτικής Αρχής - διαμέσου του προέδρου του Συμβουλίου Γρηγόρη Πασπάτη - να περάσει χθες απόφαση για τη διενέργεια διαχειριστικού ελέγχου στη ΔΕΠΑΝΑΛ.

Το θέμα το έθεσε ο επικεφαλής των “Ενεργών Πολιτών” Ηλίας Λυγερός, δεδομένου ότι το είχε βάλει και ως προϋπόθεση, με τις “ευλογίες” και της παράταξης Κουράκη, στο πλαίσιο της διαπαραταξιακής συμφωνίας που έκλεισε προ ημερών σε σχέση με την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της ΔΕΠΑΝΑΛ.

Ωστόσο δεν εισακούστηκε το αίτημα Λυγερού για λήψη απόφασης κατά το χθεσινό Συμβούλιο και έτσι το θέμα για τον διαχειριστικό έλεγχο στη ΔΕΠΑΝΑΛ θα έρθει σε επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο με πρωτοβουλία και σχετική πρόταση της παράταξης των “Ενεργών Πολιτών”.

Βεβαίως, το θέμα είχε κλείσει επί της ουσίας του στη διαπαραταξιακή συνεδρίαση, όπου όλες οι παρατάξεις, πλην της “Λαϊκής Συσπείρωσης” που απείχε, είχαν συμφωνήσει σε μια κοινά αποδεκτή τροποποίηση της εισήγησης της δημοτικής Αρχής: σε ένα τροποποιημένο, με βάση την αντιπρόταση των παρατάξεων Κουράκη, Λυγερού και Ινιωτάκη, για τη ΔΕΠΑΝΑΛ, που κατέβασε το ύψος της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου από τα 5 στα 4 εκατομμύρια ευρώ, εξοικονομώντας έτσι ένα ποσό ύψους 1 εκατομμυρίου ευρώ για το ταμείο του Δήμου ώστε να αξιοποιηθεί σε άλλες τυχόν κατευθύνσεις.

Χθες, το Συμβούλιο κλήθηκε απλώς να επικυρώσει τη συμφωνία, με βάση την εισήγηση που έκανε η πρόεδρος της ΔΕΠΑΝΑΛ Ευαγγελία Σχοιναράκη, η οποία τόνισε: «Διαμορφώθηκε κοινή πρόταση για το τελικό ύψος της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου. Επειδή το ύψος του επενδυτικού προγράμματος είναι προϋπολογιστικό, αποδέχτηκαν όλοι η αύξηση να περιοριστεί από τα 5 στα 4 εκατομμύρια ευρώ, και δεσμεύτηκαν όλοι ότι, αν απαιτηθεί σε επόμενη φάση, θα περάσει νέα Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου».

Η αναφορά περί πολιτικής δέσμευσης πυροδότησε μια απάντηση-σχόλιο από πλευράς του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Γιάννη Κουράκη, που τόνισε: «Να ξεκαθαρίσουμε κάτι... Η συλλογικότητα του Δημοτικού Συμβουλίου δεν μπορεί να αντικατασταθεί από καμιά διαπαραταξιακή επιτροπή. Δεν υπάρχει προκαταβολική δέσμευση, εκ μέρους μας τουλάχιστον, για τίποτε. Συμφωνήσαμε στην Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου κατά 4 εκατομμύρια ευρώ. Και σταματούμε εδώ. Οτιδήποτε άλλο έρθει θα πρέπει να περάσει από το Δημοτικό Συμβούλιο που είναι το κυρίαρχο όργανο».

«Θα πρέπει να γίνει ένας απολογισμός του καλλιτεχνικού προγράμματος που είχατε ανακοινώσει. Να δούμε τι αποτέλεσμα είχαν οι εκδηλώσεις μέχρι σήμερα σε επίπεδο επισκεψιμότητας και σε οικονομικό επίπεδο. Να δούμε ποιες εκδηλώσεις τράβηξαν πολύ κόσμο και ποιες έμειναν χαμηλά σε εισιτήρια», σημείωσε ακόμα ο κ. Κουράκης.

Ο επικεφαλής των “Ενεργών Πολιτών”, Ηλίας Λυγερός, τόνισε πως «δε βλέπουμε την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου με τον ίδιο τρόπο όλοι μας. Για αυτό διατυπώσαμε πρόταση εναλλακτικής φιλοσοφίας». Ο ίδιος ζήτησε επιτακτικά τη λήψη απόφασης για τη διενέργεια διαχειριστικού ελέγχου στη ΔΕΠΑΝΑΛ.

Στο άκουσμα μάλιστα της ατάκας του προέδρου Γρηγόρη Πασπάτη πως δεν υπάρχει τέτοιο θέμα για το υπό εξέλιξη Συμβούλιο και ότι δεν είναι ώριμο το να ληφθεί απόφαση επιτόπου, ο κ. Λυγερός εξεμάνη, θεωρώντας πως η δημοτική Αρχή μοιάζει να θέλει να αποφύγει την απόφαση για τη διενέργεια διαχειριστικού ελέγχου.

Ο Γιώργος Σισαμάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για το ότι βρέθηκε κοινός τόπος για το θέμα της ΔΕΠΑΝΑΛ.

Ο επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης” τόνισε καυστικά πως το όλο σκηνικό μεταξύ δημοτικής Αρχής και παρατάξεων αντιπολίτευσης θύμιζε απλώς τις δυσκολίες που μπορεί να περάσει για λίγες ημέρες ένας γάμος και επανέλαβε ότι το Πολιτιστικό Κέντρο πρέπει να περάσει στα χέρια του Δήμου, με σταθερή, κρατική χρηματοδότηση.

Ο Ευριπίδης Κουκιαδάκης τόνισε πως το Πολιτιστικό δεν πρέπει απλά να επιβιώνει, αλλά και να αναπτύσσεται. Και για αυτό χρειάζεται να εξασφαλιστεί χρηματοδότηση από κράτος, Περιφέρεια Κρήτης και Δήμο Ηρακλείου.

Ο Πέτρος Ινιωτάκης τόνισε πως το Πολιτιστικό χρειάζεται οργανισμό και αυτόνομη λειτουργία, ενώ ξεκαθάρισε πως «σε καμία των περιπτώσεων δεν μπορεί καμία διαπαραταξιακη να παίρνει αποφάσεις που θα δεσμεύουν το Δημοτικό Συμβούλιο».

Ο Μανόλης Βασιλάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για το ότι βρέθηκε κοινή γραμμή πλεύσης...

Καταγγελία Γιαλιτάκη για απειλές!

Στην έναρξη της συνεδρίασης, έγινε παράσταση διαμαρτυρίας από γονείς παιδιών που φοιτούν στο Δημοτικό Ωδείο, και οι οποίοι κατήγγειλαν τη μεθόδευση αύξησης των διδάκτρων σε αυτό μετά από απαίτηση των ιδιοκτητών των ιδιωτικών ωδείων της πόλης!

Για το θέμα, όπως ειπώθηκε, είναι σε εξέλιξη διαβουλεύσεις της διοίκησης της ΔΗΚΕΗ και με τους γονείς αλλά και με τα ιδιωτικά ωδεία.

Αίσθηση προκάλεσε ωστόσο η παρέμβαση που, με φόντο το εν λόγω θέμα, ζήτησε και έκανε επί προσωπικού ο σύμβουλος της παράταξης “Ηράκλειο 3.7.5” Νίκος Γιαλιτάκης.

Ο ίδιος κατήγγειλε ότι δέχτηκε απειλές από γονείς, με τα απειλητικά μηνύματα, μάλιστα, να βάζουν στο κάδρο και μέλη της οικογένειάς του!

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News