24ωρη απεργία στις 18/2: «Όχι στη δουλειά μέχρι τα 67»

Ηράκλειο
24ωρη απεργία στις 18/2: «Όχι στη δουλειά μέχρι τα 67»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δυναμική συμμετοχή στην απεργία από εργαζομένους στο ΠΑΓΝΗ

Στην πανελλαδική απεργία της 18ης Φεβρουαρίου συμμετέχει το Σωματείο Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ λέγοντας «όχι στη δουλειά μέχρι τα 67 για συντάξεις – ψίχουλα». Ζητά ακόμη "να αποσυρθεί το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο και να καταργηθούν όλοι οι αντιασφαλιστικοί νόμοι και να μειωθούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, να αυξηθούν οι συντάξιμες αποδοχές και να ενταχθούν στα ΒΑΕ όλοι όσοι εργάζονται σε ανθυγιεινές συνθήκες".

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

  • ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ στις 18 Φεβρουαρίου και ΔΙΑΔΗΛΩΝΟΥΜΕ γιατί δεν ανεχόμαστε να εργαζόμαστε μέχρι τα 67, μέσα σε συνθήκες αυξανόμενης εντατικοποίησης, με αλλεπάλληλες βάρδιες (απόγευμα – πρωί – νύχτα) και εφημερίες, με πολλά χρωστούμενα ρεπό και μέρες κανονικής άδειας, γιατί, ακόμη και με βάση τους πετσοκομμένους οργανισμούς, υπάρχουν χιλιάδες κενές οργανικές θέσεις όλων των ειδικοτήτων. 
  • Χαρακτηριστικό είναι ότι το 2018 και 2019 δεν ολοκληρώθηκε καμία προκήρυξη για την πρόσληψη μόνιμου, μη ιατρικού, προσωπικού και δεν αντικαταστάθηκαν ούτε οι 3.200 περίπου συνάδελφοι που συνταξιοδοτήθηκαν.
  • Αν και εργαζόμαστε σε επικίνδυνες κι ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας, εκτεθειμένοι σε βιολογικούς, χημικούς και φυσικούς παράγοντες κινδύνου, χωρίς να παίρνονται τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας μας, οι κυβερνήσεις αρνούνται την επέκταση των Βαρέων Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων στο δημόσιο, με ένταξη όλων των κλάδων και ειδικοτήτων που εργάζονται σε επικίνδυνες και ανθυγιεινές συνθήκες, ενώ διατηρούν πολλούς από εμάς αποκλεισμένους ακόμη κι από τη χορήγηση του ανθυγιεινού επιδόματος. Εκκρεμεί ακόμη η έκδοση της νέας υπουργικής απόφασης που θα καθορίζει "από μηδενική βάση" τους δικαιούχους, το ύψος και τις προϋποθέσεις χορήγησης του επιδόματος, ενώ  υπάρχει "σύσταση" της Ευρωπαϊκής Ένωσης - ΔΝΤ για "μεσοπρόθεσμη μείωση κατά 32% των εργαζομένων στο δημόσιο, που λαμβάνουν το επίδομα".
  • Στους αντιασφαλιστικούς νόμους των προηγούμενων κυβερνήσεων, η σημερινή κυβέρνηση ετοιμάζεται να προσθέσει το νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο, με τον οποίο εφαρμόζει πλήρως και θωρακίζει νομικά το νόμο Κατρούγκαλου (ν. 4387/2016).
  • Συγκεκριμένα, με το νέο νομοσχέδιο:
  • διατηρούνται για όλους τα όρια συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια (ή στα 62 χρόνια με 40!!! χρόνια υπηρεσίας (ν. 4336/15)). Καμιά εξαίρεση δεν υπάρχει για καμία κατηγορία εργαζομένων.
  • διατηρείται η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης για τις γυναίκες κατά 5 χρόνια και μάλιστα στο όνομα της “ισότητας” (ν. 4387/16).
  • παραμένουν οι τεράστιες περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, στις αναπηρικές, στις συντάξεις χηρείας και στα μερίσματα των δημοσίων υπαλλήλων.
  • ενταφιάζονται οριστικά η 13η και η 14η σύνταξη, μαζί και το ΕΚΑΣ.
  • η «εθνική σύνταξη» παραμένει στα 340 έως 384 ευρώ και το κράτος εγγυάται μόνο αυτή.
  • η συνολική δαπάνη για τις συντάξεις, ως ποσοστό του ΑΕΠ θα συνεχίσει να μειώνεται, από το 17,3% του ΑΕΠ το 2016, στο 13% του ΑΕΠ το 2025 και στο 12,5% το 2030.
  • η ένταξη του ΕΤΕΑΕΠ στον ΕΦΚΑ ανοίγει το δρόμο στην παράδοση της Κοινωνικής Ασφάλισης στα νύχια των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών, αρχίζοντας από τις επικουρικές. Βάζουν στο χέρι και τα αποθεματικά του ΕΤΕΑΕΠ, περίπου 8 δισ. ευρώ.
  • Με τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2020, μειώνουν το κονδύλι για τις συντάξεις κατά 192 εκατ. ευρώ και την κρατική χρηματοδότηση για τα ασφαλιστικά ταμεία κατά 475 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα, αυξάνουν τις ασφαλιστικές εισφορές μας για υγειονομική περίθαλψη κατά 89 εκατ. ευρώ και μειώνουν τις ασφαλιστικές εισφορές των επιχειρηματικών ομίλων κατά 123 εκατ, ευρώ.
  • Στην κατεύθυνση αυτή, προωθούν τη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, «ως αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες», με όσο το δυνατό λιγότερο και φθηνότερο προσωπικό και αύξηση των πληρωμών από τον ΕΟΠΥΥ και τους ασθενείς.
  • Δε θυσιάζουμε τα δικαιώματα μας! Διεκδικούμε:
  • Ουσιαστικές αυξήσεις και επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού και σύνταξης. Επέκταση του ανθυγιεινού επιδόματος και την ένταξη μας στα ΒΑΕ. Λήψη των αναγκαίων μέτρων για την προστασία της υγείας και ασφάλειας εργαζομένων και ασθενών.
  • μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για τη πλήρη στελέχωση των δημόσιων μονάδων υγείας, πρόνοιας και ΕΚΑΒ. Μονιμοποίηση των εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις .
  • πλήρης και επαρκή κρατική χρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων υγείας και πρόνοιας. Κατάργηση κάθε πληρωμής των ασθενών και των εισφορών για υγειονομική περίθαλψη.
  • Για να έχει προοπτική ο αγώνας μας, χρειάζεται να στρέφεται ενάντια στην επιχειρηματική δράση στην Υγεία και την Ασφάλιση και να διεκδικεί την αξιοποίηση των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας μας και των επιστημονικών επιτευγμάτων για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας.

24ΩΡΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ

ΤΡΙΤΗ 18 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

ΟΛΟΙ ΣΤΙΣ ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ

  • ΟΧΙ στη δουλειά μέχρι τα 67 για συντάξεις – ψίχουλα"
ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News