Σε εργοτάξια δρόμοι & γειτονιές του Ηρακλείου - Έρχονται έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Ηράκλειο
Σε εργοτάξια δρόμοι & γειτονιές του Ηρακλείου - Έρχονται έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εργοτάξιο, λόγω αντικατάστασης του υδρευτικού δικτύου, πολλοί δρόμοι στις περιοχές Δειλινών, Ακαδημίας και Νέας Αλικαρνασσού

Σε εργοτάξιο μετατρέπονται, ένεκα του υπό εξέλιξη έργου αντικατάστασης του υφιστάμενου πεπαλαιωμένου δικτύου ύδρευσης, αρκετοί δρόμοι και γειτονιές σε τρεις περιοχές του Ηρακλείου (συγκεκριμένα στις περιοχές της Ακαδημίας, των Δειλινών και της Νέας Αλικαρνασσού), με τις εργασίες να φέρνουν έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και αναγκαστικά μια σχετική ταλαιπωρία για δημότες και καταστηματάρχες.

Για τις ανάγκες εκτέλεσης, λοιπόν, του έργου αντικατάστασης του δικτύου ύδρευσης και κατασκευής νέων αγωγών σε ένα μήκος 17.500 μέτρων (5.150 μ. στην περιοχή Δειλινών, 4.320 μ. στην περιοχή Ακαδημίας και 8.030 μ. στην περιοχή Αλικαρνασσού), το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου ενέκρινε προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις εγκρίθηκαν με βάση σχετική εισήγηση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου προς το Δημοτικό Συμβούλιο και με βάση τα σχετικά σχεδιαγράμματα και τεχνικά σχέδια που υπέβαλε η ΔΕΥΑΗ.

«Στα πλαίσια της εκτέλεσης του έργου “Αντικατάσταση δικτύων ύδρευσης στις περιοχές Δειλινών, Ακαδημίας, Νέας Αλικαρνασσού”, το οποίο χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “ΥΜΕΠΕΡΑΑ 2014-2020”, με ανάδοχο την εταιρεία “ΤΑΛΩΣ Α.Ε.”, απαιτείται η σταδιακή διακοπή και εκτροπή της κυκλοφορίας στις αντίστοιχες οδούς. Το έργο αφορά στη διακοπή της κυκλοφορίας σε συγκεκριμένα τμήματα οδών που αποτυπώνονται στη συνημμένη “Γενική οριζοντιογραφία” που υπέβαλε η ΔΕΥΑΗ, και συγκεκριμένα:

α) Στην περιοχή Μασταμπά: Η λεωφόρος Ανδρέα Παπανδρέου θα διακοπεί από την οδό Γεωργίου Γεωργιάδου έως την οδό Μελίνας Μερκούρη και θα διοχετευτεί η κίνηση στη λεωφόρο Κνωσού και στις οδούς Γεωργίου Παπανδρέου, Α. Καστρινάκη και Β. Σμπώκου.

β) Στην περιοχή Νέας Αλικαρνασσού: Η λεωφόρος Ικάρου θα “υποστεί” στένωση λωρίδας από την οδό Σταδίου έως την οδό Καρτερού και η οδός Καρτερού θα “υποστεί” στένωση λωρίδας από τη λεωφόρο Ικάρου έως την Ορακίων», αναφέρει η απόφαση για τις προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

Όπως παρατίθεται στην ίδια απόφαση, «η ΔΕΥΑΗ έχει πάρει έγκριση από την “Αστικό ΚΤΕΛ Α.Ε.” για την εκτροπή κυκλοφορίας των λεωφορείων που διέρχονται από τη λεωφόρο Ανδρέα Παπανδρέου μέσω της λεωφόρου Κνωσού, της οδού Γεωργίου Παπανδρέου, της οδού Αντωνίου Καστρινάκη και της οδού Β. Σμπώκου.

Στη λεωφόρο Ικάρου και στην οδό Καρτερού οι εργασίες θα γίνονται σε τμήμα της οδού - ενώ στο υπόλοιπο τμήμα τα οχήματα θα διέρχονται και προς τις δύο κατευθύνσεις - που θα έχει ελάχιστο πλάτος 2,75 μ. ανά κατεύθυνση».

Οι περιοχές όπου αλλάζει το δίκτυο

Πώς όμως οριοθετούνται οι περιοχές και οι ακριβείς δρόμοι όπου κατασκευάζεται νέο δίκτυο ύδρευσης, στο πλαίσιο του σχετικού έργου ύψους 671.344,27 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ);

Σύμφωνα με την τεχνική περιγραφή του έργου, οι περιοχές της παρέμβασης οριοθετούνται ως εξής:

- Δειλινά: Η περιοχή οριοθετείται από τις οδούς 62 Μαρτύρων, Πατριάρχου Μελετίου Μεταξάκη, Στρυμόνος και Λεβήνου. Στην περιοχή, εκτός από τους κεντρικούς δρόμους που έχουν κατασκευαστεί σύγχρονα δίκτυα, τα υφιστάμενα δίκτυα ύδρευσης είναι πολύ παλιά, διαφόρων εποχών και υλικών (κυρίως αμιαντοτσιμεντοσωλήνες, χυτοσίδηροι, PVC κ.λπ.), με αποτέλεσμα να υπάρχουν σοβαρά προβλήματα διαρροών του δικτύου. Στην περιοχή έχουν κατασκευαστεί σχεδόν στο σύνολό τους δίκτυα αποχέτευσης.

- Ακαδημία: Η περιοχή οριοθετείται από τις οδούς Ανδρέα Παπανδρέου, Γεωργίου Γεωργιάδου, Κονδυλάκη και Μελίνας Μερκούρη. Στην περιοχή, εκτός από τους κεντρικούς δρόμους που έχουν κατασκευαστεί σύγχρονα δίκτυα, τα υφιστάμενα δίκτυα ύδρευσης είναι πολύ παλιά, διαφόρων εποχών και υλικών (αμιαντοτσιμεντοσωλήνες, χυτοσίδηροι, σιδηροσωλήνες, PVC κ.λπ.), με αποτέλεσμα να υπάρχουν σοβαρά προβλήματα διαρροών του δικτύου.

- Νέα Αλικαρνασσός: Σύμφωνα με την εγκεκριμένη μελέτη, η περιοχή υδροδοτείται από τη δεξαμενή της Αλικαρνασσού (Δ7) με κεντρικούς αγωγούς που σήμερα δεν υπάρχουν. Στη Νέα Αλικαρνασσό υπάρχουν κατά κανόνα δίκτυα από PVC και δεν υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα βλαβών. Όμως, λόγω της ανεπάρκειας των αγωγών τροφοδοσίας και παρά το γεγονός ότι υπάρχει επάρκεια νερού στη δεξαμενή Δ7, υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στην υδροδότηση, που εντείνονται τους καλοκαιρινούς μήνες και εφαρμόζεται διακεκομμένη ροή για την κάλυψη των αναγκών. Με το συγκεκριμένο έργο προβλέπεται η κατασκευή κεντρικών αγωγών στους δρόμους Σταδίου, Ικάρου, Καρτερού, Ορακίων, στους παράλληλους δρόμους της λεωφόρου Καζαντζίδη (και σε τμήμα της ίδιας όπου δεν υπάρχουν παράλληλοι) από Ορακίων έως Ικάρου, καθώς και στο νότιο παράλληλο της εθνικής οδού.

Το έργο περιλαμβάνει κατασκευή αγωγών ύδρευσης συνολικού μήκους 17.500 μ., (5.150 μ. Φ90 στην περιοχή Δειλινών, 4.320 μ. Φ90-Φ110 στην περιοχή Ακαδημίας και 8.030 μ. τροφοδοτικών αγωγών Φ200-Φ400 και αγωγών διανομής στην περιοχή Αλικαρνασσού).

Τα νέα δίκτυα θα είναι άμεσα λειτουργικά μετά την κατασκευή και τη σύνδεσή τους με τα υφιστάμενα δίκτυα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News