Ο Κ. Γαβρόγλου στο Ηράκλειο: «Η Κρήτη πρέπει να είναι περήφανη για το ΕΛΜΕΠΑ»

Ηράκλειο
Ο Κ. Γαβρόγλου στο Ηράκλειο: «Η Κρήτη πρέπει να είναι περήφανη για το ΕΛΜΕΠΑ»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι είπε στην εκπομπή ''Κρήτη σήμερα" για την εκπαίδευση και την γιορτή των Τριών Ιεραρχών

Το θαυμασμό του για το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, το οποίο κατάφερε και προσαρμόστηκε γρήγορα στις ακαδημαϊκές εξελίξεις, εξέφρασε ο πρώην υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, επί κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος μίλησε την Παρασκευή στην εκπομπή “Κρήτη Σήμερα” της “ΚΡΗΤΗ TV”. Ο Κώστας Γαβρόγλου είπε, μεταξύ άλλων, πως η Κρήτη πρέπει να είναι περήφανη για ένα εκπαιδευτικό Ίδρυμα από ερευνητική άποψη.

Αρχικά, ο κ. Γαβρόγλου σχολίασε τη χθεσινή Ολομέλεια της Βουλής η οποία είχε ως επίκεντρο την αντιπαράθεση ΣΥΡΙΖΑ-Νέας Δημοκρατίας για τα εργασιακά ζητήματα. Ο Λευτέρης Κουμαντάκης ρώτησε τον κ. Γαβρόγλου για τη συζήτηση όπως έλαβε χώρα στη Βουλή και ο πρώην υπουργός Παιδείας απάντησε πως, «οκτώ μήνες μετά, τα δείγματα γραφής της κυβέρνησης είναι η πλήρης αποδιοργάνωση των εργασιακών συνθηκών, η συνεχής υποσχεσιολογία για αύξηση των μισθών και των συντάξεων, αλλά κανένας δε γνωρίζει εάν θα γίνει πραγματικότητα, και βεβαίως ένας σφικτός εναγκαλισμός με τους εργοδότες και όχι τους εργαζόμενους. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε και αύξησε τον κατώτατο μισθό, ενώ κατοχύρωσε τις συλλογικές συμβάσεις. Αυτά είναι πράγματα που πρέπει να γίνουν σε μια κοινωνία για να μην μπει αυτή σε μια εμφυλιοπολεμική κατάσταση. Έρχεται λοιπόν μια νέα κυβέρνηση η οποία “ροκανίζει” τα δικαιώματα των εργαζομένων και μονίμως λέει “ναι” στους εργοδότες, οι οποίοι φαίνεται πως δεν έχουν μάθει τίποτε από την κρίση».

Ο Λευτέρης Κουμαντάκης έθεσε το ερώτημα της αφαίρεσης της Θρησκευτικής Αγωγής με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, με τον κ. Γαβρόγλου να κάνει σαφές σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο θέμα πως οι ρόλοι Εκκλησίας-Πολιτείας είναι διακριτοί.

«Πρέπει να καταλάβουν κάποιοι πως υπάρχουν διακριτοί ρόλοι ανάμεσα στην Εκκλησία και την Πολιτεία. Σε καμία περίπτωση δεν είμαστε κατά της Εκκλησίας. Είμαστε υπέρ των διακριτών ρόλων και έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία να κατανοηθεί αυτό. Το υπουργείο Παιδείας είχε την αρμοδιότητα να εποπτεύει τις αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου. Υπήρχε, λοιπόν, προσφυγή για το εάν το υπουργείο Παιδείας είχε το δικαίωμα να εποπτεύει, και το ΣτΕ έβγαλε απόφαση υπέρ της εποπτείας των εκκλησιαστικών ζητημάτων από το υπουργείο Παιδείας», είπε χαρακτηριστικά.

«Όσον αφορά στην εορτή των Τριών Ιεραρχών, εμείς είπαμε πως οι γονείς πρέπει να αποφασίσουν εάν θα πάνε τα παιδιά τους στο σχολείο. Γιατί με το να πας στην Εκκλησία και να ασχολείσαι με το κινητό τηλέφωνο, δεν ενισχύεται το θρησκευτικό αίσθημα. Εμείς σεβόμαστε τους ανθρώπους και λέμε ότι τις αποφάσεις πρέπει να τις πάρουν οι γονείς. Ο εορτασμός των Τριών Ιεραρχών όπως εορταζόταν πριν από εμάς δεν εδραίωνε το θρησκευτικό αίσθημα», είπε μεταξύ άλλων.

Ο κ. Γαβρόγλου μίλησε σε γενικές γραμμές για τον εκπαιδευτικό προγραμματισμό του ΣΥΡΙΖΑ σε επίπεδο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που στόχο είχε, όπως είπε, τη μεταλαμπάδευση γνώσεων μαθημάτων γενικής παιδείας μέχρι τη Β’ Λυκείου ώστε η εκπαιδευτική διαδικασία στη Γ’ Λυκείου να είναι πιο στοχευμένη. «Το βασικό είναι να δεις ποιο είναι το πρόβλημα. Ο ρόλος του δασκάλου στο δημόσιο σχολείο ήταν εντελώς υποβαθμισμένος. Είπαμε, λοιπόν, πως μαθήματα γενικής παιδείας θα υπάρχουν μέχρι και τη Β’ Λυκείου και η Γ’ Λυκείου να είναι προ-παρασκευαστικό έτος. Δηλαδή λίγα και συγκεκριμένα μαθήματα, πιο πολλές ώρες για το πεδίο που θα πάρει ο κάθε μαθητής, και η μάθηση να είναι πιο συγκεκριμένη», υποστήριξε.

«Από τα πιο αξιόλογα στην έρευνα»

Ο κ. Γαβρόγλου μίλησε για το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, το οποίο είναι, όπως είπε, από πλέον αξιόλογα σε επίπεδο ερευνητικής δραστηριότητας Ιδρύματα σε όλη την ελληνική επικράτεια, ενώ δήλωσε εντυπωσιασμένος από την ταχεία προσαρμογή στις εξελίξεις του Ιδρύματος.

«Δύο φορές επισκέφτηκα το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο και πραγματικά εντυπωσιάστηκα για το πόσο γρήγορα και επί της ουσίας ακαδημαϊκά έγιναν όλα τα βήματα που έπρεπε. Η Κρήτη πρέπει να είναι περήφανη για το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, που προχωράει ακαδημαϊκά και που βρίσκεται σε εξαιρετικό επίπεδο από άποψη ερευνητικό», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Εκείνο που δεν κατάφερα να κάνω είναι να πω πόσο ευγνώμονες είμαστε στον κόσμο της εκπαίδευσης, που κράτησε την εκπαίδευση όρθια, και αναφέρομαι στον εκπαιδευτικό κόσμο συνολικά που ανήκει σε διαφορετικές πολιτικές παρατάξεις», κατέληξε.

Η επίσκεψη στην Κρήτη

Ο πρώην υπουργός Παιδείας βρίσκεται στην Κρήτη με αφορμή την περιφερειακή σύσκεψη του Τμήματος Παιδείας ΣΥΡΙΖΑ, με θέμα “Διάλογος για την Παιδεία”. Κατά την επίσκεψή του στο νησί, ο κ. Γαβρόγλου  πραγματοποιεί επαφές με τις πρυτανικές Αρχές του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Μεσογειακού Πανεπιστημίου, ενώ Σάββατο συμμετείχε στην περιφερειακή σύσκεψη του Τμήματος Παιδείας ΣΥΡΙΖΑ με θέμα “Διάλογος για την Παιδεία”. Η περιφερειακή σύσκεψη διαρκεί από τις 9 το πρωί έως τις 3 μετά το μεσημέρι στην αίθουσα “Αδρόγεω” του Δήμου Ηρακλείου. Τα θέματα αφορούν την αποτίμηση του κυβερνητικού έργου του ΣΥΡΙΖΑ στον χώρο της εκπαίδευσης, η νεοφιλελεύθερη πολιτική της Ν.Δ. και η οργάνωση των αντιστάσεων, καθώς και το νέο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ στην Παιδεία.

Η ολομέλεια θα πραγματοποιηθεί από τις 9 π.μ. έως τις 11 π.μ. με εισηγητές τους Κώστα Γαβρόγλου (πρώην υπουργός Παιδείας, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης) και Παύλο Χαραμή (πρώην αντιπρόεδρος του ΙΕΠ, μέλος του Τμήματος Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ).

Δείτε το απόσπασμα της εκπομπής ''Κρήτη σήμερα'':

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News