Στα «μαλακά» αλλά ξανά στην φυλακή για κλοπές - διαρρήξεις

Ηράκλειο
Στα «μαλακά» αλλά ξανά στην φυλακή για κλοπές - διαρρήξεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Προκλήθηκαν αντιδράσεις στα δικαστήρια από στενούς συγγενείς των καταδικασθέντων

Στα δικαστήρια αναβίωσε την Πέμπτη η υπόθεση των τριών νεαρών που είχαν συλληφθεί τον περασμένο Οκτώβριο, κατηγορούμενοι για περισσότερες από 20 περιπτώσεις διαρρήξεων σε οικίες στην ευρύτερη περιοχή του Ηρακλείου. Πρόκειται για Ρομά ηλικίας 20, 23 και 25 ετών, οι οποίοι φέρονται να έδρασαν από το διάστημα μεταξύ Ιουνίου και Οκτωβρίου του 2019.

Σύμφωνα με τις Αρχές, η χρηματική αξία της «λείας» τους ξεπερνούσε τις 120.000 ευρώ.Οι νεαροί δικάστηκαν σήμερα στο Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης στο Ηράκλειο.

Από νωρίς σήμερα, μέσα κι έξω από την αίθουσα της πρώην Αστυνομικής Διεύθυνσης στη λεωφόρο Δικαιοσύνης, είχε συρρεύσει πλήθος οικείων των τριών κατηγορουμένων προκειμένου να εκφράσουν τη συμπαράσταση τους στους αγαπημένους τους ανθρώπους. Το δικαστήριο έκρινε ότι οι νεαροί είχαν προβεί στις τρεις από τις 25 διαρρήξεις που τους είχαν αποδοθεί.

Έτσι η έδρα μετέτρεψε την κακουργηματική κατηγορία που τους είχε αποδοθεί («διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών») σε πλημμέλημα.Τελικά οι τρεις άνδρες κρίθηκαν ένοχοι για "κλοπή" (πλημμέλημα) και «συμμορία» (επίσης πλημμέλημα).

Ο 20χρονος κι ο 25χρονος καταδικάστηκαν σε ποινή φυλάκισης 4 ετών και 3 μηνών.Στον 23χρονο αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου και του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης δύο ετών και 9 μηνών.

Με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, όταν επιβάλλεται ποινή φυλάκισης κάτω των 3 ετών, η έφεση του καταδικασθέντα έχει εκ του νόμου ανασταλτικό αποτέλεσμα.Έτσι, ο 23χρονος αφήνεται ελεύθερος.

Ωστόσο, οι δύο συγκατηγορούμενοί του επιστρέφουν στη φυλακή, καθώς το δικαστήριο δεν χορήγησε αναστέλλουσα δύναμη στις εφέσεις τους.Όταν το πλήθος που είχε κατακλύσει την αίθουσα του δικαστηρίου αλλά και τον περιβάλλοντα χώρο κατάλαβε ότι οι αγαπημένοι τους άνθρωποι επιστρέφουν στη φυλακή, προκλήθηκαν σφοδρές αντιδράσεις.

Για αρκετά λεπτά ο οδυρμός των στενών συγγενών των καταδικασθέντων ακουγόταν απ' άκρη σ' άκρη της λεωφόρου δικαιοσύνης.Τελικά μετά από λίγη ώρα τα πνεύματα ηρέμησαν και το πλήθος διαλύθηκε.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News