default-image

Δήμος Ηρακλείου: Τα βρίσκουν για τη ΔΕΠΑΝΑΛ

Ηράκλειο
Δήμος Ηρακλείου: Τα βρίσκουν για τη ΔΕΠΑΝΑΛ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Κλειδώνει» στα 4 εκατ. ευρώ η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου μετά τη χθεσινή διαπαραταξιακή

Στα 4 εκατομμύρια ευρώ φαίνεται να “κλειδώνει” η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της ΔΕΠΑΝΑΛ, καθώς χθες συνεδρίασε η διαπαραταξιακή και συμπολίτευση και αντιπολίτευση φαίνεται να βρήκαν κοινό τόπο. Ο σκοπός της Αύξησης του Μετοχικού Κεφαλαίου θα είναι επενδυτικός, σύμφωνα με την πρόσφατη εισήγηση της δημοτικής Αρχής στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου, αλλάζοντας ουσιαστικά το αρχικό αφήγημα ότι θα πλήρωναν μισθούς!

Η εισήγηση της δημοτικής Αρχής αφορούσε σε αύξηση 5 εκατ. ευρώ, ενώ οι τρεις παρατάξεις της αντιπολίτευσης “Ηράκλειο 3.7.5”, “Ενεργοί Πολίτες” και “Συν+Πράξη Δημοτών” κατέθεσαν αντιπρόταση για αύξηση 3,5 εκατ. ευρώ υπό προϋποθέσεις. Στη χθεσινή διαπαραταξιακή, ωστόσο, στο τραπέζι έπεσε άλλη μια πρόταση για αύξηση στα 4 εκατ. ευρώ, στην οποία φαίνεται να συγκλίνουν οι απόψεις. Όμως το όλο θέμα δε σταματά εδώ, καθώς θα πρέπει να γίνει νέα συνέλευση της ΔΕΠΑΝΑΛ για αναμόρφωση της μελέτης βιωσιμότητας και της διεκδίκησης των 4 εκατομμυρίων ως ΑΜΚ, να ακολουθήσει νέα συνεδρίαση στην ΠΕΔ Κρήτης, να περάσει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο για την εξουσιοδότηση των εκπροσώπων για τη γενική συνέλευση με το νέο πλέον ποσό, να ξαναγίνει γενική συνέλευση της ΔΕΠΑΝΑΛ, νέα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την υιοθέτηση της ΑΜΚ των 4 εκατομμυρίων ευρώ, ξανά πέρασμα από τη ΔΕΠΑΝΑΛ και ξανά από το Δημοτικό Συμβούλιο, για να αναμορφωθεί ο προϋπολογισμός και να βρεθούν από τους κωδικούς τα 4 εκατομμύρια που δοθούν από τον Δήμο Ηρακλείου στη ΔΕΠΑΝΑΛ...

Η πρόεδρος της ΔΕΠΑΝΑΛ Ευαγγελία Σχοιναράκη-Ηλιάκη, μετά τη χθεσινή συνεδρίαση, είπε σε δήλωσή της ότι «το Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο αποτελεί τη “ναυαρχίδα” του πολιτισμού για την Κρήτη και, εφόσον αποκτήσουμε ένα δυνατό brand name, θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε όλη τη Μεσόγειο. Γι’ αυτόν τον λόγο και η παραπάνω κουβέντα έχει νόημα. Είναι ένα όραμα δεκαετιών. Καταλήξαμε στο να προχωρήσουμε σε πρώτη φάση σε μια Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου στα 4 εκατ. ευρώ, στην οποία είναι αναγκαίο να συμπεριληφθούν και άλλα πράγματα που δεν υπήρχαν ούτε στην πρώτη, ούτε στη δεύτερη φάση υλοποίησης του έργου. Θα πρέπει να συμβάλουν όλες οι παρατάξεις και οι υπηρεσίες, ώστε με γρήγορες διαδικασίες να την έχουμε το αμέσως επόμενο διάστημα, αφού 31/3 λήγει η άδεια του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου και θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι σχετικές διαδικασίες. Επίσης, πρέπει να προχωρήσουμε σε μια αναμόρφωση της απόφασης της γενικής συνέλευσης των μετόχων λόγω του διαφορετικού ποσού από τα 5 εκατ. στα 4 εκατ. ευρώ. Θα πρέπει να “περάσουμε” άμεσα στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΠΑΝΑΛ τη νέα μελέτη βιωσιμότητας, να γίνει γενική συνέλευση, να ορίσει το Δημοτικό Συμβούλιο τους εκπροσώπους του με συγκεκριμένη εντολή, όπως επίσης το ίδιο πρέπει να κάνει και η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κρήτης, αφού αυτοί οι δύο είναι οι μέτοχοί μας, και στη συνέχεια να πάμε ξανά σε ένα νέο Δημοτικό Συμβούλιο ώστε να επικυρώσουμε την αύξηση, και σε ένα άλλο Δημοτικό Συμβούλιο ώστε να γίνει μια αναμόρφωση του προϋπολογισμού για να εξασφαλιστεί το ποσό. Θέλω να πιστεύω πως, όπως τόνισαν όλες οι παρατάξεις, θα βοηθήσουν ως προς αυτή την κατεύθυνση».

«Απομένει η μελέτη βιωσιμότητας»

Σχολιάζοντας τη νέα αυτή πρόταση από την πλευρά της αντιπολίτευσης, ο επικεφαλής της παράταξης “Ενεργοί Πολίτες”, Ηλίας Λυγερός, είπε ότι «πρόκειται για ένα συγκερασμό των δύο αρχικών προτάσεων που έγιναν, οπότε και συμφωνήθηκε το ποσό να καταλήξει στα 4 εκατομμύρια ευρώ. Απομένει τώρα το κομμάτι της βιωσιμότητας, το οποίο έχουμε ζητήσει εμείς στην πρότασή μας».

Υπενθυμίζεται πως την περασμένη Δευτέρα, κατά τη διάρκεια του Δημοτικού Συμβουλίου, δεν ελήφθη απόφαση για το θέμα της Αύξησης του Μετοχικού Κεφαλαίου της ΔΕΠΑΝΑΛ, καθώς η αντιπολίτευση (τρεις παρατάξεις) “κατέβασε” πρόταση για 3,5 εκατ. ευρώ, που αποφασίστηκε με πρόταση της προέδρου Ευαγγελίας Σχοιναράκη-Ηλιάκη να πάει για επεξεργασία από τη Νομική και Οικονομική Υπηρεσία της ΔΕΠΑΝΑΛ, σε συνεννόηση με τις παρατάξεις, και στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο (πιθανόν την ερχόμενη Δευτέρα) να τεθεί ξανά το θέμα για συζήτηση στο Σώμα.

Πάντως, για πρώτη φορά η διάθεση ήταν συνθετική σε επίπεδο επικεφαλής! Οι κύριοι Λαμπρινός, Κουράκης, Λυγερός και Ινιωτάκης - δήμαρχος δηλαδή και επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης αντιστοίχως - εμφανίστηκαν να ομονοούν για τους σκοπούς και το ζήτημα της Αύξησης του Μετοχικού Κεφαλαίου της ΔΕΠΑΝΑΛ, όχι όμως και για το ποσό! Η μεν συμπολίτευση αναφερόταν σε Αύξηση Μ.Κ. 5 εκατ. ευρώ και η αντιπολίτευση για 3,5 εκατ. ευρώ. Απόφαση ωστόσο δεν ελήφθη την περασμένη Δευτέρα, καθώς το θέμα επεστράφη για να εξεταστεί εκ νέου στη βάση της πρότασης των 3,5 εκατ. ευρώ, που κατέθεσαν οι τρεις παρατάξεις της αντιπολίτευσης ως αντιπρόταση στα 5 εκατ. ευρώ που είχε προτείνει η γενική συνέλευση της ΔΕΠΑΝΑΛ.

Ακολουθεί η κοινή ανακοίνωση των Δημοτικών Παρατάξεων ΗΡΑΚΛΕΙΟ 3.7.5, ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ, ΣΥΝ+ΠΡΑΞΗ ΔΗΜΟΤΩΝ για τη ΔΕΠΑΝΑΛ:

«Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΠΑΝΑΛ θα υλοποιηθεί κανονικά σε ύψος όμως χαμηλότερο από το αρχικά προτεινόμενο και σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες μετά από τις συνεννοήσεις των δημοτικών παρατάξεων. Απεδείχθη για άλλη μια φορά ότι τα αδιέξοδα δημιουργούνται όταν δεν υπάρχει βούληση για διάλογο και συνθέσεις. Άλλωστε, οι δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης επεδίωξαν εξαρχής την εύρεση κοινού τόπου με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει επαρκής τεκμηρίωση των προτεραιοτήτων και σαφείς δεσμεύσεις για την ορθολογική οργάνωση και λειτουργία του Πολιτιστικού Κέντρου.

Μετά από συλλογική επεξεργασία και διαβουλεύσεις καταλήξαμε στην αποτύπωση των πραγματικών δεδομένων σε ότι αφορά στην κοστολόγηση των βασικών προτεραιοτήτων καθώς και σε αναμόρφωση του σχεδίου βιωσιμότητας υιοθετώντας εφικτούς στόχους.

Με τη συμβολή όλων έχει πλέον αρθεί το πολιτικό αδιέξοδο και αναμένεται να διαμορφωθεί ευρύτατη πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο για την έγκριση του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΠΑΝΑΛ.  

Με την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου καλύπτονται οι ανάγκες ολοκλήρωσης του Πολιτιστικού Κέντρου και συμπλήρωσης του εξοπλισμού του. Ευελπιστούμε ότι με  σωστή διαχείριση οι διαθέσιμοι πόροι να αποδώσουν σύντομα θετικά αποτελέσματα. Επίσης, θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια να ξεπεραστούν και οι διαρθρωτικές αδυναμίες που εμφανίζονται στη λειτουργία του Πολιτιστικού Κέντρου. Κοινός στόχος όλων μας είναι να αποκτήσει το Ηράκλειο ένα ζωντανό χώρο δημιουργίας πολιτισμού με διεθνή ακτινοβολία που θα προσφέρει στους δημότες και επισκέπτες υψηλού επιπέδου παραγωγές. Παράλληλα, θα είναι εφικτή η ανάπτυξη συνεδριακών δραστηριοτήτων προς όφελος της τοπικής οικονομίας.

Οι Δημοτικές Κινήσεις της αντιπολίτευσης που αποτελούν και την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου, θα παρακολουθούν την πορεία των πολιτιστικών δρώμενων της Πόλης μας και θα παρεμβαίνουν θεσμικά όπου θεωρούν ότι μπορούν να προσφέρουν προτείνοντας διορθωτικές κινήσεις ή νέες δραστηριότητες.»

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News