Άλλαξε το «τροπάρι» για τα εκατομμύρια στη ΔΕΠΑΝΑΛ

Ηράκλειο
Άλλαξε το «τροπάρι» για τα εκατομμύρια στη ΔΕΠΑΝΑΛ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ούτε χθες απόφαση για την Αύξηση του Μ.Κ. της ΔΕΠΑΝΑΛ

Ύστερα από τέσσερις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, μια απόφαση μη σύννομη λόγω πλειοψηφίας και πολλές κόντρες, η δημοτική Αρχή Ηρακλείου επιτέλους κατέβασε για πρώτη φορά εισήγηση και οικονομοτεχνική μελέτη που έκανε λόγο για επενδύσεις και όχι για μισθοδοσία των υπαλλήλων της ΔΕΠΑΝΑΛ με την Αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου των 5 εκατ. ευρώ!

Ωστόσο, ούτε χθες ελήφθη απόφαση για το θέμα της αύξησης του Μετοχικού Κεφαλαίου της ΔΕΠΑΝΑΛ, καθώς η αντιπολίτευση (τρεις παρατάξεις) κατέβασαν πρόταση για 3,5 εκατ. ευρώ, που αποφασίστηκε με πρόταση της προέδρου Ευαγγελίας Σχοιναράκη-Ηλιάκη να πάει για επεξεργασία από τη Νομική και Οικονομική Υπηρεσία της ΔΕΠΑΝΑΛ, σε συνεννόηση με τις παρατάξεις, και στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο (πιθανόν την ερχόμενη Δευτέρα) να τεθεί ξανά το θέμα για συζήτηση στο Σώμα.

Πάντως, για πρώτη φορά η διάθεση ήταν συνθετική σε επίπεδο επικεφαλής! Οι κύριοι Λαμπρινός, Κουράκης, Λυγερός και Ινιωτάκης, δήμαρχος δηλαδή και επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης αντιστοίχως, εμφανίστηκαν να ομονοούν για τους σκοπούς και το ζήτημα της Αύξησης του Μετοχικού Κεφαλαίου της ΔΕΠΑΝΑΛ όχι όμως και για το ποσό! Η μεν συμπολίτευση αναφερόταν σε Αύξηση Μ.Κ. 5 εκατ. ευρώ και η αντιπολίτευση για 3,5 εκατ. εύρω. Απόφαση ωστόσο ούτε χθες ελήφθη, καθώς το θέμα επεστράφη για να εξεταστεί εκ νέου στη βάση της πρότασης των 3,5 εκατ. ευρώ, που κατέθεσαν οι τρεις παρατάξεις της αντιπολίτευσης ως αντιπρόταση στα 5 εκατ. ευρώ που προτείνει η γενική συνέλευση της ΔΕΠΑΝΑΛ. Και εν μέσω όλης της συνθετικής διάθεσης, η πρόεδρος της ΔΕΠΑΝΑΛ Ευαγγελία Σχοιναράκη-Ηλιάκη, όπως και άλλοι (Καραντινός και Αγγελάκης), εμφανίστηκε αρνητική στην πρόταση της αντιπολίτευσης, λέγοντας ότι κόβει δαπάνες πολύ βασικές που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια της υποδομής και προσπάθησε να αποσυνδέσει την οικονομοτεχνική μελέτη από τη δημοτική Αρχή, λέγοντας ότι είναι της ΔΕΠΑΝΑΛ. Ωστόσο, η ίδια νωρίτερα είχε παρουσιάσει μια νέα βελτιωμένη οικονομοτεχνική μελέτη, αναβαπτίζοντας όμως τις δαπάνες από λειτουργικές σε επενδυτικές, αν και λίγο αργότερα ο τεχνικός διευθυντής της ΔΕΠΑΝΑΛ Γ. Πολυχρονάκης άρχισε και πάλι να μιλά για λειτουργικές δαπάνες και την επίσχεση εργασιών από τον εργολάβο, που είναι απλήρωτος!

Πάντως, στην προηγούμενη οικονομοτεχνική μελέτη και τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του περασμένου Δεκεμβρίου είχε επιχειρηθεί να συνδεθεί το θέμα της μισθοδοσίας των υπαλλήλων της ΔΕΠΑΝΑΛ με την Αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου, ωστόσο χθες το αφήγημα άλλαξε και ειπώθηκε πως οι δαπάνες αφορούν στον εξοπλισμό καλλιτεχνικής φύσεως και επενδύσεις και επουδενί στην πληρωμή του εργολάβου της β’ φάσης που έχει διακόψει τις εργασίες, όπως διαβεβαίωσε η πρόεδρος της Επιχείρησης, προτάσσοντας πάντα τη χρηστή διοίκηση ως αρχή δική της και των υπαλλήλων! Η διάθεση για συνεργασία πάντως φάνηκε από το γεγονός ότι οι τρεις παρατάξεις της αντιπολίτευσης όχι μόνο δεν ήταν αφοριστική στην Αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου, αλλά αυτή τη φορά κατέβασε και δική της πρόταση, ενώ από την πλευρά του ο δήμαρχος παρενέβη ζητώντας να εξεταστεί η πρότασή τους τεχνικά και νομικά!

Βεβαίως από τη συζήτηση δεν έλειψαν και οι διαξιφισμοί με φόντο την απένταξη της α’ φάσης του Πολιτιστικού Κέντρου και την κατάσχεση του ΦΠΑ από την Εφορία, ενώ ο επικεφαλής της παράταξης “Ηράκλειο 3.7.5” Γιάννης Κουράκης εμφανίστηκε ιδιαιτέρως αιχμηρός για τις διοικητικές ικανότητες του καλλιτεχνικού διευθυντή της ΔΕΠΑΝΑΛ Μ. Μιχαηλίδη, λέγοντας ότι δεν μπορεί με τετράμηνες συμβάσεις να διατηρείται στη θέση του, θέτοντας και προβληματισμό για το γεγονός ότι έχουν ακυρωθεί παραστάσεις γιατί δεν πουλήθηκαν περισσότερα από 30 εισιτήρια!

Βεβαίως ο κ. Λαμπρινός υπεραμύνθηκε των επιλογών Μιχαηλίδη, λέγοντας ότι δεν μπορεί να είναι όλες οι παραστάσεις sold out και ξεκαθάρισε πως για το καλλιτεχνικό πρόγραμμα και τον πολιτισμό μέσα στο Πολιτιστικό Κέντρο υπεύθυνος είναι ο κ. Μιχαηλίδης, αλλά τη ΔΕΠΑΝΑΛ διοικεί εκλεγμένο Διοικητικό Συμβούλιο! Ωστόσο, λίγο αργότερα ο δημοτικός σύμβουλος Γρηγόρης Μακαρώνας, που συμμετέχει στο Δ.Σ. της ΔΕΠΑΝΑΛ, έβαλε “φωτιά” στη συνεδρίαση αποκαλύπτοντας παρασκήνιο για τον τρόπο που γίνονται οι προσλήψεις στη ΔΕΠΑΝΑΛ με απευθείας αναθέσεις, μισθούς 3 και 4 χιλιάδων ευρώ προς τον καλλιτεχνικό διευθυντή και τον αναπληρωτή του, αλλά και για την απευθείας πρόσληψη ατόμου που έκανε δημόσιες σχέσεις δωρεάν και εν συνεχεία προσελήφθη ως αντάλλαγμα! Πάντως, ο επικεφαλής της παράταξης “Ηράκλειο-Ενεργοί Πολίτες” Ηλίας Λυγερός παρουσίασε την πρόταση της αντιπολίτευσης και ζήτησε για άλλη μια φορά διαχειριστικό έλεγχο στα οικονομικά της πρώην ΔΕΠΑΝΑΛ, που συγχωνεύτηκε, ενώ τόνισε ότι θα έπρεπε η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να δεσμεύσει τη γενική συνέλευση της ΔΕΠΑΝΑΛ και όχι το αντίστροφο, όπως υποστηρίχτηκε σθεναρά από τον κ. Λαμπρινό.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της παράταξης “Σύμπραξη Δημοτών” Πέτρος Ινιωτάκης κάλεσε για άλλη μια φορά τον Βασίλη Λαμπρινό να συνεργαστεί με τις παρατάξεις Κουράκη και Λυγερού, λέγοντας ότι είναι από τις τελευταίες ευκαιρίες που του δίνονται και αργότερα θα έρθουν ακόμη πιο σοβαρά ζητήματα που θέλουν συνεργασία! Ο δήμαρχος Ηρακλείου τού απάντησε θεωρώντας την προτροπή του... απειλή!

Η αντιπολίτευση δεν είχε ψηφίσει το 2019, παραδέχτηκε ο Βασίλης Λαμπρινός

Μηνύσεις και λέξεις, όπως «υπόγειες στοές», «μασονίες» και «παπαγαλάκια», πολλές κορώνες και μια δόση έντασης συνέθεσαν από νωρίς το σκηνικό της χθεσινής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου, όπου για δεύτερη απανωτή φορά συνεχίστηκε το σόου της συμπολίτευσης με φόντο τη μη έγκριση του Επικοινωνιακού Σχεδίου από την αντιπολίτευση την προηγούμενη εβδομάδα!

Ο επικεφαλής της παράταξης “Ηράκλειο 3.7.5” Γιάννης Κουράκης, αναφερόμενος στο Επικοινωνιακό Σχέδιο 2020 που απορρίφθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο, εγκάλεσε τη δημοτική Αρχή που επέτρεψε τη διασπορά της ψευδούς είδησης από τον παραιτηθέντα εντεταλμένο σύμβουλο Χρήστο Κώνστα, ότι την προηγούμενη χρονιά είχε ψηφιστεί θετικά από την αντιπολίτευση ακριβώς το ίδιο Επικοινωνιακό Σχέδιο.

Ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός παραδέχτηκε δημοσίως ότι ήταν λάθος αυτό και πως δεν είχε ψηφιστεί από την αντιπολίτευση το 2019 το Επικοινωνιακό Σχέδιο, δηλώνοντας ότι αυτό που ειπώθηκε από τον παραιτηθέντα εντεταλμένο σύμβουλο ήταν ανακριβές, δηλώνοντάς το χωρίς αστερίσκους και περιστροφές, όπως χαρακτηριστικά είπε. Από την πλευρά του ωστόσο ο κ. Κώνστας εξέφρασε με πικρία τη στάση της αντιπολίτευσης προς τη δική του εισήγηση, εγκαλώντας μάλιστα μέλη των άλλων παρατάξεων ότι εμφανίστηκαν «αδιάβαστα», ενώ η αντιδήμαρχος Πολιτισμού Αριστέα Πλεύρη, που όπως φάνηκε εκείνη “καίγεται” περισσότερο για το 1,2 εκατ. ευρώ του Πολιτισμού που δεν μπορεί να εκταμιεύσει, όπως η ίδια εξακολούθησε να υποστηρίζει, ακολούθησε την τακτική του αντιπερισπασμού εμφανιζόμενη με το γνωστό ύφος της αγανάκτησης!

Πάντως, ο κ. Κουράκης υποστήριξε ότι ο σωστός τρόπος είναι η σύνταξη του Επικοινωνιακού Σχεδίου με βάση τη δαπάνη προβολής και όχι συνολικά της δράσης, και επικαλέστηκε - το κατέθεσε και στα Πρακτικά του Δημοτικού Συμβουλίου - την απόφαση Επικοινωνιακού Σχεδίου του Δήμου Ρεθύμνου! Από την πλευρά του, ο Χρήστος Κώνστας υποστήριξε ότι με τον “Κλεισθένη” η αντιπολίτευση και μπορεί και θέλει να κάνει αντιπολιτευτικό έργο και αυτό, αν είναι καλό για την πόλη, θα το υποστηρίξει, όμως όπως είπε μπορεί και να πηγαίνει τον Δήμο πίσω!

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής των “Ενεργών Πολιτών” Ηλίας Λυγερός είπε ότι δεν έχει κανένας το δικαίωμα να κουνά το δάκτυλο σε καμία παράταξη και απείλησε με μηνύσεις γιατί, όπως είπε, ΜΜΕ μετέδωσε ότι ως παράταξη καθοδηγείται από άλλους ως προς τη στάση του στο Δημοτικό Συμβούλιο και χρησιμοποίησε τη φράση «τα παπαγαλάκια υπόγειων στοών της Λότζιας».

                        

Οι δημοτικοί σύμβουλοι Γιαλιτάκης, Αγριμανάκης και Μακαρόνας απέδωσαν στον παραιτηθέντα εντεταλμένο σύμβουλο έπαρση, ενώ από την πλευρά του ο δήμαρχος Βασίλης Λαμπρινός κάλυψε τον παραιτηθέντα, όμως ανασκεύασε πλήρως έναντι της αντιπολίτευσης ότι πέρυσι είχε ψηφίσει θετικά.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News