Εύλογα ερωτήματα σχετικά με το Α’ Κέντρο Ολοκληρωμένης Φροντίδας Παιδιών με ειδικές ανάγκες

Ηράκλειο
Εύλογα ερωτήματα σχετικά με το Α’ Κέντρο Ολοκληρωμένης Φροντίδας Παιδιών με ειδικές ανάγκες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι προβλέπει ο Οργανισμός Εξωτερικής Υπηρεσίας του ΔΟΠΑΦΜΑΗ

Με τη δημιουργία του προγράμματος “Καλλικράτης” το 2011 και την ενοποίηση των πέντε Δήμων, Ηρακλείου, Παλιανής, Γοργολαϊνίου, Ν. Αλικαρνασσού και Τεμένους, στον νέο καλλικρατικό Δήμο Ηρακλείου άρχισε η ανασύνταξη του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας τόσο του Δήμου Ηρακλείου, όσο και των δημοτικών Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δίκαιου.

Έτσι αρχικά επί δημαρχίας Γιάννη Κουράκη ο ΔΟΠΑΦΜΑΗ απέκτησε έναν σύγχρονο ΟΕΥ, που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 2146/τ.Β/16-7-2012, αλλά και με την αλλαγή της δημοτικής Αρχής το 2014, επί δημαρχίας του Βασίλη Λαμπρινού, έγινε τροποποίηση του ΟΕΥ που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 1799/τ.Β/2016.

Τόσο στην πρώτη σύνταξη του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας το 2012, όσο και στην τροποποίηση του ΟΕΥ το 2016 αναφέρεται η πρόβλεψη-υποχρέωση λειτουργίας Γραφείου Α’ Κέντρου Ολοκληρωμένης Φροντίδας ΑμεΑ.

Στα πλαίσια της υλοποίησης του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας, το 2012, ο ΔΟΠΑΦΜΑΗ διά της προέδρου του τον Ιούνιο του 2012 έρχεται σε συνεννόηση με την 7η ΔΥΠΕ και υπογράφει υπό τη μορφή χρησιδανείου, στις 29/06/2012, την παραχώρηση χώρου 300 τ.μ. στον 2ο όροφο του κτηρίου όπου στεγάζεται και το Κέντρο Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Παιδιών με Αναπηρία Κρήτης, στο ισόγειο, στην “Αγία Ειρήνη Χρυσοβαλάντου”.

Συμφωνείται ο χώρος θα χρησιμοποιηθεί για τη μεταστέγαση του Ειδικού Παιδικού Σταθμού του Δήμου Ηρακλείου, ως Α’ Κέντρο Ολοκληρωμένης Φροντίδας.

Το χρησιδάνειο

Στο χρησιδάνειο αναφέρεται ότι στον χώρο που παραχωρείται: «Θα φιλοξενηθούν παιδιά ηλικίας από τριών (3) έως επτά (7) ετών (ΑμεΑ), όπου κατά τη διάρκεια της φιλοξενίας τους (7:30 π.μ.-4:30 μ.μ.) θα παρέχεται πλήρης διατροφή και φροντίδα, αλλά και ειδική αγωγή για την προώθηση λύσης των κινητικών και νοητικών προβλημάτων των ως άνω μικρών παιδιών».

Υπήρχε η υποχρέωση της διαμόρφωσης του χώρου, της ανάπτυξης της υλικοτεχνικής υποδομής και της πρόσληψης του εκπαιδευτικού-επιστημονικού προσωπικού που απαιτείται να υπάρχει για την πρέπουσα φροντίδα των νηπίων με ειδικές ανάγκες του Δήμου Ηρακλείου.

Έξι χρόνια μετά...

Με τις δημοτικές εκλογές το 2014 αλλάζει η διοίκηση του Δήμου και του ΔΟΠΑΦΜΑΗ. Τι έγινε μέχρι σήμερα, στα 6 χρόνια της δημοτικής διοίκησης του Βασίλη Λαμπρινού σχετικά με την πορεία που είχε ο αρχικός σχεδιασμός της προετοιμασίας της λειτουργίας του Α’ Κέντρου Ολοκληρωμένης Φροντίδας ΑμεΑ; Ποιος θα δώσει έναν απολογισμό; Υποτίθεται ότι η κοινωνική πολιτική, ιδίως στις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, ήταν από τα εμβληματικά σημεία της παρούσας δημοτικής Αρχής.

Στη βάση ποιας νομιμότητας;

Μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει τροποποίηση του ΟΕΥ, που να προβλέπει τη δημιουργία τμημάτων νηπίων με ειδικές ανάγκες (η φροντίδα των οποίων υπαγόταν στο Α’ Κέντρο Ολοκληρωμένης Φροντίδας ΑμεΑ) στους νεοσύστατους παιδικούς σταθμούς (σε ποιους παιδικούς σταθμούς άραγε, αφού γίνεται χρήση πληθυντικού αριθμού και στην αποψινή εισήγηση στο Δημοτικό Συμβούλιο;), οπότε πρέπει να ερμηνευτεί από τους συντάκτες της εισήγησης η διατύπωση που αναφέρει η εισήγηση για την τροποποίηση ΟΕΥ ότι «δημιουργήθηκαν σε νεοσύστατους παιδικούς σταθμούς τμήματα κατάλληλα για τη φιλοξενία νηπίων με ειδικές ανάγκες (ΑμεΑ)». Στη βάση ποιας νομιμότητας έγινε αυτό - και σε ποιο βαθμό - αφού δεν προβλέπεται από τον υπάρχοντα και ισχύοντα ΟΕΥ;

Ανάμεσα στις ειδικότητες που προτείνεται στην τροποποίηση του ΟΕΥ, για το προσωπικό δεν υπάρχουν ειδικότητες ειδικού επιστημονικού προσωπικού για την ειδική φροντίδα που απαιτείται να έχουν νήπια ΑμεΑ. Πώς λοιπόν θα τύχουν της δέουσας φροντίδας, σύμφωνα με την εισήγηση, τα νήπια με ειδικές ανάγκες;

(3. Α’ Κέντρο Ολοκληρωμένης Φροντίδας ΑμεΑ - Δημιουργήθηκαν σε νεοσύστατους παιδικούς σταθμούς τμήματα κατάλληλα για τη φιλοξενία νηπίων με ειδικές ανάγκες (ΑμεΑ)... Λόγω αυξημένου αριθμού αιτήσεων βρεφών, το συγκεκριμένο κτήριο θα λειτουργήσει ως Βρεφικός Σταθμός με την επωνυμία: “Στ’ Βρεφικός Σταθμός”)».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News