«Δε θα πειραχτούν κτήρια και οικοδομές»

Ηράκλειο
«Δε θα πειραχτούν κτήρια και οικοδομές»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διαβεβαιώσεις στην παρουσίαση του Β1 σταδίου των πολεοδομικών μελετών «Αι Γιάννης Χωστός – Τρείς Βαγιές» και «Αγία Ειρήνη – Μαραθίτης»

Με πολιτικές διαβεβαιώσεις ότι, στο πλαίσιο της προωθούμενης επέκτασης του σχεδίου πόλης, δε θα πειραχθούν (στο μέτρο πάντα του δυνατού) τα υφιστάμενα κτίσματα και οι οικοδομές, παρουσιάστηκαν χθες στη Λότζια οι πολεοδομικές μελέτες των περιοχών “Αϊ Γιάννης Χωστός-Τρεις Βαγιές” και “Αγία Ειρήνη- Κορακοβούνι- Μαραθίτης”.

Για την ακρίβεια παρουσιάστηκε και θα αναρτηθεί μεθαύριο Τετάρτη στην Πολεοδομία το Β1 στάδιο των πολεοδομικών μελετών, ενδεικτικό αν μη τι άλλο του πόσο αργά, αγκομαχώντας κυριολεκτικά, προχωρούν οι επεκτάσεις του σχεδίου πόλης...

Μιλάμε για δύο πολεοδομικές μελέτες οι οποίες συμβασιοποιήθηκαν η μεν μία (αυτή του Αϊ Γιάννη) το 2006 και η άλλη (αυτής της Αγίας Ειρήνης) το 2009, και χρειάστηκε να φτάσουμε αισίως στο 2020 για να γίνει η παρουσίαση του Β1 σταδίου. Ουσιαστικά, για να το θέσουμε απλά, βρισκόμαστε στη μέση περίπου των διαδικαστικών και της όλης μακράς γραφειοκρατικής πορείας θεσμοθέτησης του σχεδίου πόλης, αφού ως γνωστόν οι πολεοδομικές μελέτες για να φτάσουν μέχρι το ΦΕΚ και τις πράξεις εφαρμογής περνούν από τα εξής στάδια: Α', Β1, Β2, Γ'. Στάδια, σημειωτέον, που περιλαμβάνουν αντίστοιχα εξαιρετικά χρονοβόρες διαδικασίες, με ενστάσεις από εμπλεκόμενους ιδιοκτήτες ακινήτων, αξιολογήσεις ενστάσεων κ.λπ.

Αναμφίβολα και για τις δύο αυτές πολεοδομικές μελέτες, όπως συνολικά για τις πολεοδομικές μελέτες που είναι σε εξέλιξη στο Ηράκλειο, να ισχύει το περίφημο “ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι”... Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, η ανάρτηση του Β1 σταδίου είναι ένα σημαντικό στάδιο, δεδομένου ότι αφορά στη σύνταξη του ρυμοτομικού και του όλου σχεδίου πολεοδομικής οργάνωσης. Οπότε καλό θα ήταν όλοι όσοι έχουν περιουσίες στις πολεοδομικές αυτές ενότητες να σπεύσουν να ενημερωθούν αναλυτικά για το τι προβλέπεται από τους μελετητές.

Αναλυτικότερα, όπως είχε προαναγγελθεί από τον Δήμο Ηρακλείου, πραγματοποιήθηκε χθες η παρουσίαση του Β1 σταδίου των πολεοδομικών μελετών των περιοχών “Αϊ Γιάννης Χωστός-Τρεις Βαγιές” και “Αγία Ειρήνη- Κορακοβούνι- Μαραθίτης”. Η παρουσίαση έγινε στην αίθουσα “Ελ. Βενιζέλος” του Δημοτικού Συμβουλίου, στη Λότζια, από τον αντιδήμαρχο Πολεοδομίας Δήμου Ηρακλείου Γιώργο Καραντινό, τους ανάδοχους μελετητές και τον διευθυντή Πολεοδομίας Γιώργο Φουρναράκη. Επίσης, στη διαδικασία συμμετείχαν οι αντιδήμαρχοι Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης Υπαίθρου Γιώργος Σισαμάκης και Παιδείας Νίκος Αγγελάκης, η πρόεδρος της ΔΕΠΑΝΑΛ Βαγγελιώ Σχοιναράκη, η πρώην αντιδήμαρχος Πολεοδομίας και δημοτικός σύμβουλος Στέλλα Αρχοντάκη, ο περιφερειακός σύμβουλος Νίκος Ξυλούρης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στο Ηράκλειο Χάρης Μαμουλάκης, καθώς και υπηρεσιακά στελέχη, φορείς και πολίτες του Ηρακλείου.

Όπως επισήμανε, μεταξύ άλλων, ο αντιδήμαρχος Πολεοδομίας Γιώργος Καραντινός, «αναφορικά με την πολεοδομική μελέτη της ενότητας “Αγία Ειρήνη- Κορακοβούνι- Μαραθίτης” πρόκειται για μία έκταση 1.100 στρεμμάτων, που χαρακτηρίζεται από δύσκολο ανάγλυφο εδάφους, όπου κυριαρχεί η ύπαρξη πολλών και μεγάλων πρανών. Παράλληλα, υπάρχουν πολλά μικρά ρέματα, για τα οποία απαιτείται οριοθέτηση, ενώ η καταλληλότητα των εδαφών για οικοδόμηση θα προκύψει κατόπιν της τελικής έγκρισης της γεωλογικής μελέτης».

Πυκνοδομημένη, με κατακερματισμένες μικρές ιδιοκτησίες

«Όσο για την πολεοδομική ενότητα “Αϊ Γιάννης Χωστός-Τρεις Βαγιές”, πρόκειται για μία έκταση 430 στρεμμάτων, με ομαλό ανάγλυφο εδάφους, που είναι πυκνοδομημένη, με κατακερματισμένες μικρές ιδιοκτησίες», πρόσθεσε ο κ. Καραντινός.

Τις δυσκολίες πολεοδόμησης της περιοχής του Αϊ Γιάννη Χωστού αναγνώρισε από την πλευρά του και ο επικεφαλής μελετητής Ευάγγελος Καραμπλιάς, που μάλιστα ενθυμήθηκε και την υπογραφή της σύμβασης πίσω στο μακρινό 2006!

«Είναι ξεκάθαρο ότι μιλάμε για μια πολύ δύσκολη περιοχή, γιατί έχει μια πολύ μεγάλη πραγματοποιημένη δόμηση με τριώροφα και τετραώροφα κτίσματα... Θεωρώ ωστόσο ότι μπορούμε να πάμε σε ένα ρεαλιστικό σχεδιασμό, εφόσον υπάρχει φυσικά και η πολιτική βούληση, που φαίνεται να υπάρχει εκ μέρους της δημοτικής Αρχής. Στη συγκεκριμένη περιοχή υπάρχει και μια άλλη βασική παράμετρος: Ερχόμαστε να λύσουμε τα προβλήματα που έχει ο ΒΟΑΚ στη λειτουργία της περιοχής, σε σχέση με τις προσβάσεις. Επίσης, ερχόμαστε να αντιμετωπίσουμε ζητήματα που έχουν να κάνουν ευρύτερα με το οδικό δίκτυο, το οποίο είναι άναρχο εντελώς, εκτός πάσης οργανωμένης λογικής», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καραμπλιάς.

Θυμίζουμε ότι το 2006, επί δημαρχίας τότε Γιάννη Κουράκη, ο Δήμος Ηρακλείου, συνεχίζοντας τη μεγάλη προσπάθεια για την ολοκλήρωση των πολεοδομικών σχεδίων και την επέκτασή τους, υπέγραψε συμβάσεις με διάφορα τεχνικά γραφεία για την εκπόνηση πολεοδομικών μελετών στις επεκτάσεις του σχεδίου πόλης στις περιοχές: Αϊ Γιάννης Χωστός, Γούρνες, Καμίνια, Θέρισος, Δειλινά, Μασταμπάς, Κορώνη, Χρυσοπηγή, Πόρος, Κατσαμπάς, Δημητρίου, Μπεντεβή, Ατσαλένιο και Άγιος Ιωάννης- Μεσαμπελιές- Φορτέτσα. Το 2009 υπογράφτηκαν αντίστοιχα οι συμβάσεις εκπόνησης των πολεοδομικών μελετών για τις περιοχές: Κάτω Κατσαμπάς- Παπά Τίτου Μετόχι- Παγκρήτιο, Αγία Ειρήνη- Κορακοβούνι- Μαραθίτης και Αμφιθέα.

(Φωτογραφία Αρχείου)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News