Αεροδρόμιο Καστελίου: Δίκαιες αποζημιώσεις ζητάει ο Β. Κεγκέργλου

Ηράκλειο
Αεροδρόμιο Καστελίου: Δίκαιες αποζημιώσεις ζητάει ο Β. Κεγκέργλου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εκκρεμεί μια δίκαιη λύση στο θέμα των αποζημιώσεων όπως αναφέρει

Επίκαιρη ερώτηση προς τo Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών κατέθεσε ο γραμματέας της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Ηρακλείου, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου με θέμα: «Αναγκαία συνοδά και συμπληρωματικά έργα του Νέου Διεθνούς αεροδρομίου Καστελίου, δίκαιες αποζημιώσεις και Τεχνικός Σύμβουλος στο Δήμο Μινώα Πεδιάδας - Αξιοποίηση του Ν.Καζαντζάκης».

Αναλυτικά το κείμενο της επίκαιρης ερώτησης έχει ως εξής:

«Η πρόσφατη υπογραφή της σύμβασης χρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής τράπεζας Επενδύσεων για τη δημιουργία του αεροδρομίου στο Καστέλι με το ποσό των 180 εκατομμυρίων, είναι ένα ακόμα βήμα για την έναρξη της κατασκευής του αλλά το περιεχόμενο της σύμβασης χρηματοδότησης προκάλεσε ερωτηματικά για τις δεσμεύσεις και την ευθύνη σχεδιασμού και αξιοποίησης των εγκαταστάσεων του αεροδρομίου «Ν.Καζαντζάκης».

Διάχυτος επίσης είναι ο προβληματισμός για την πορεία του μεγάλου έργου του Νέου Αεροδρομίου, σχετικά  με τα αναγκαία συνοδά έργα και τις συμπληρωματικές εργασίες που δεν περιλαμβάνονται στις συμβατικές υποχρεώσεις του παραχωρησιούχου.

Βέβαια, είναι σημαντική η δέσμευση του Υπουργού Περιβάλλοντος, σε πρόσφατη επίκαιρη ερώτηση μου(10-01-2020), για την εκπόνηση και χρηματοδότηση του ειδικού χωρικού σχεδίου του Δήμου Μινώα Πεδιάδας, όπως και η δέσμευση σας για την χρηματοδότηση των απαραίτητων κόμβων αλλά δεν αρκούν.

Υφίστανται πολλά σημαντικά ζητήματα και ενδεικτικά αναφέρω:

1) Ο βιολογικός καθαρισμός επεξεργασίας των υγρών αποβλήτων προβλέπεται από την σύμβαση αλλά δεν προβλέπονται τα αποχετευτικά των γύρω οικισμών και οι αγωγοί σύνδεσης με τον βιολογικό, στον οποίο πρέπει να συμπεριληφθεί και το Καστέλι..

2) Έργα διασφάλισης υδρευτικής επάρκειας των οικισμών.

3) Δευτερεύουσες  οδικές συνδέσεις και ολοκλήρωση του δρόμου Ηράκλειο–Αρκαλοχώρι (κόμβος Πεζών κλπ).

4) Προστασία των οικισμών που πλήττονται περισσότερο.

Επιπλέον, εκκρεμεί μια δίκαιη λύση στο θέμα των αποζημιώσεων τόσο για τους ιδιοκτήτες που απαλλοτριώνεται η περιουσία τους όσο και για τους ιδιοκτήτες  κληροτεμαχίων που για γραφειοκρατικούς λόγους δεν προχωρεί η αποζημίωση τους και

επειδή η σύμβαση παραχώρησης προβλέπει ότι: «η εκτέλεση όλων των αναγκαίων συνοδών έργων που δεν προβλέπονται ρητά στη σύμβαση  ως υποχρέωση του παραχωρησιούχου, μπορεί να ανατεθεί σε αυτόν και  μέχρι του 50% του ύψους της σύμβασης, με χρηματοδότηση του Δημοσίου».

Επειδή ο Δήμος Μινώα Πεδιιάδας προκειμένου να προβεί στην παρακολούθηση, μελέτη, ωρίμανση και προώθηση των αναγκαίων έργων, χρειάζεται την στήριξη από Τεχνικό Σύμβουλο (ομάδα ειδικών).

Ερωτάστε κε Υπουργέ:

-Έχετε καταγράψει τα αναγκαία συνοδά έργα του Νέου αεροδρομίου που δεν περιλαμβάνονται στη σύμβαση; Προτίθεστε να εξασφαλίσετε στον Δήμο Μινώα Πεδιάδας την πρόσληψη Τεχνικού Συμβούλου για την προώθηση και ωρίμανση των έργων αυτών;

-Ποιος φορέας έχει την ευθύνη για τον σχεδιασμό και την αξιοποίηση των χώρων του «Ν.Καζαντζάκης» και ποιος είναι ο ρόλος του Δήμου Ηρακλείου και της Περιφέρειας;».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News