Πρόστιμα 2.000 ευρώ για τα φωσφοριζέ γιλέκα των ντελιβεράδων

Ηράκλειο
Πρόστιμα 2.000 ευρώ για τα φωσφοριζέ γιλέκα των ντελιβεράδων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ήδη έχουν ξεκινήσει να επιβάλλονται τα πρόστιμα που… ξεκινούν από 2.000 ευρώ

Από 2.000 ευρώ (που ήδη έχουν επιβληθεί σε λίγες προς το παρόν περιπτώσεις) αρχίζουν τα πρόστιμα στους επιχειρηματίες εκείνους που έχουν τους εργαζόμενούς τους με τα μηχανάκια για τη διανομή φαγητού ή καφέ ή παντός είδους εμπορεύματος χωρίς το φωσφοριζέ γιλέκο.

Η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου και το Τμήμα της Τεχνικής Επιθεώρησης Εργασίας στο Ηράκλειο έχουν τις τελευταίες μέρες συγκροτήσει μικτό κλιμάκιο και διενεργούν συνεχείς ελέγχους, που μέσα στις επόμενες μέρες θα αυστηροποιηθούν περισσότερο, και όποιοι επιχειρηματίες εντοπίζονται να μη συμμορφώνονται θα βρίσκονται αντιμέτωποι με πολύ υψηλά πρόστιμα, όπως ξεκαθάρισε στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” χθες ο πρόεδρος του ΕΚΗ Στέλιος Βορδιάς.

Και όπως τόνισε, «δε θα κλείσουμε τα μάτια ούτε στις ευθύνες των ίδιων των εργαζομένων»!

«Είναι απαράδεκτο να φεύγει κάποιος ντελιβεράς χωρίς κράνος, χωρίς το γιλέκο του, χωρίς να είναι σε άριστη κατάσταση το δίκυκλο. Υπάρχει μεγάλη παραβατικότητα προς το παρόν, αλλά είμαστε αποφασισμένοι να τη σταματήσουμε», καταγγέλλει στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” ο Στέλιος Βοργιάς.

«Αν κάποιοι θεωρούν ότι θα συνεχίσουν έτσι, τότε συγνώμη αλλά θα φροντίσουμε να τους επιβληθούν αυστηρές ποινές. Άμα θέλει ο Έλληνας να συμμορφώνεται με πρόστιμα, θα γίνει κι έτσι. Τέλος. Ανοχή από εμάς, τουλάχιστον, δεν υπάρχει. Και μακάρι να είχαμε κάθε μέρα στη διάθεσή μας επιθεωρητές για να μπορέσουμε να το επιβάλλουμε»...

Στο σημείο αυτό, ο συνδικαλιστής ξεκαθαρίζει ότι «στόχος των ελέγχων αυτών είναι να διασφαλίσουμε τις ζωές των εργαζομένων. Είναι σοβαρά τα ατυχήματα που συμβαίνουν. Και θέτουμε προ των ευθυνών τους όχι μόνο τους εργοδότες, αλλά και τους ίδιους τους εργαζόμενους, που θα πρέπει και εκείνοι να αποκτήσουν κουλτούρα στην ασφάλεια».

Στο ερώτημά μας αν μετά τα τελευταία γεγονότα της κινητοποίησης που έγινε κατά τους τελευταίους μήνες διαφαίνεται πρόοδος σε αυτόν τον χώρο εργασίας, ο Στέλιος Βοργιάς μάς είπε: «Έχει συμμορφωθεί ένα μεγάλο ποσοστό, αλλά εμείς δεν έχουμε ικανοποιηθεί με το ποσοστό αυτό. Θέλουμε όλοι να τηρούν τα μέτρα. Θέλουμε να γεμίσει με γιλέκα φωσφοριζέ το Ηράκλειο. Τελείωσε η ανοχή. Είτε είναι κούριερ, είτε είναι καφέδες, είτε είναι φαγητό»!

Και συνεχίζοντας, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου τονίζει ότι δεν έχουν τελειωμό τα ατυχήματα με θύματα τους ντελιβεράδες.

«Νέος άνθρωπος, αλλοδαπός, 27 χρονών, τραυματίστηκε πρόσφατα πολύ σοβαρά. Και μην ξεχνάμε ότι έχουμε ανθρώπους το τελευταίο διάστημα που έχουν πέσει θύματα βαρύτατων τραυματισμών. Ο ένας έχει μείνει “φυτό”. Ο άλλος έχασε και τα δυο του πόδια και το μυαλό του δεν άντεξε, με συνέπεια να χρειαστεί να μεταφερθεί σε ψυχιατρική κλινική για να τον παρακολουθεί ψυχίατρος. Δεν είναι εύκολα πράγματα αυτά να σου συμβαίνουν από τη μια στιγμή στην άλλη. Η ζωή σου καταστρέφεται»!

Κανείς στο απυρόβλητο...

Στο μεταξύ, όπως λέει στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, «την ίδια ώρα, έχουμε και το φαινόμενο το καινούργιο της δημιουργίας εργολαβικών εταιρειών διανομής καφέδων. Δηλαδή, δημιουργούνται εργολαβίες αποκλειστικά στον χώρο του ντελίβερι. Θα γίνουν έλεγχοι και σε αυτές τις εταιρείες. Δε θα μείνει κανείς στο απυρόβλητο»...

Όσο για τις ημέρες κακοκαιρίας, ο συνδικαλιστής επαναφέρει την ανάγκη αγοράς από τις επιχειρήσεις μικρών και ευέλικτων αυτοκινήτων, ώστε οι εργαζόμενοι-διανομείς να μην είναι εκτεθειμένοι στον κίνδυνο της θεομηνίας, της καταρρακτώδους βροχής και του κρύου.

«Εμείς μάλιστα θα θέσουμε και το αίτημα στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ηρακλείου, να βγάλει εντολή όταν θα έχουμε έντονα καιρικά φαινόμενα να απαγορεύονται οι διανομές με το δίκυκλο. Δηλαδή, να πέφτει καταρρακτώδης βροχή ή να πέφτει χαλάζι και χιόνι και να βγαίνουν με τα μηχανάκια για διανομή; Είναι απαράδεκτο. Κι εκεί την ευθύνη την έχει και αυτός που παραγγέλνει. Έχουμε κι εμείς οι καταναλωτές την ευθύνη μας», τόνισε ο κ. Βοργιάς.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News