Ηράκλειο

Χ. Μαμουλάκης: Να κατατεθεί η σύμβασης δανειοδότησης για το νέο αεροδρόμιο

Αιχμές για την έλλειψη ενημέρωσης της τοπικής αυτοδιοίκησης

Στην επόμενη μέρα του αεροδρομίου Ηρακλείου «Νίκος Καζαντζάκης» αναφέρεται ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ν. Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης.

Μετά τη δημόσια παρέμβαση της Δευτέρας 24/2, ο Χάρης Μαμουλάκης κατέθεσε ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων προς όλους τους αρμόδιους Υπουργούς, Υποδομών και Μεταφορών, Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Οικονομικών, ζητώντας μεταξύ άλλων και την κατάθεση της σύμβασης δανειοδότησης του Ελληνικού δημοσίου, για την χρηματοδότηση μέρους του νέου αεροδρομίου Ηρακλείου, μαζί και με όλες τις εκθέσεις και τα σχετικά υπομνήματα που συνοδεύουν την σύμβαση.

«Περιμέναμε ότι οι αρμόδιοι Υπουργοί και οι τοπικοί Βουλευτές της ΝΔ, θα είχαν αισθανθεί την ανάγκη να δώσουν εξηγήσεις στους πολίτες και τους φορείς του Ηρακλείου για το νέο μνημόνιο της Κυβέρνησης. Ένα μνημόνιο που δεσμεύει – και μάλιστα με σκληρούς όρους, όρους που θέτουν υπό αμφισβήτηση την ολοκλήρωση της χρηματοδότησης του αεροδρομίου Καστελίου – τους χώρους του αεροδρομίου Ηρακλείου» αναφέρει σε δήλωσή του ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ν. Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης, τονίζοντας: «Σκοπεύει η κυβέρνηση να πουλήσει την έκταση του πρώην αεροδρομίου Ν. Καζαντζάκης; Τι προβλέπει η σύμβαση που υπέγραψε με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα; Γιατί δεν λαμβάνεται υπόψιν η Αυτοδιοίκηση; Αυτά, είναι μερικά μόνο από τα ερωτήματα της τοπικής κοινωνίας που ζητούν απαντήσεις. Γι’ αυτό και ζητάμε να κατατεθεί η σύμβαση δανειοδότησης μαζί με όλα τα υπομνήματα και τις εκθέσεις που τη συνοδεύουν στη Βουλή, για να μάθουμε όλοι τι αποφάσισαν για εμάς, χωρίς εμάς».

Την Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων, συνυπογράφει μαζί με τον Χάρη Μαμουλάκη και ο Τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ

Προς τους κ.κ Υπουργούς

Υποδομών και Μεταφορών

Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Οικονομικών

 

Θέμα: «Εμπλοκή της ΕΤΕπ στην αξιοποίηση της έκτασης του αεροδρομίου Ηρακλείου ‘Ν. Καζαντζάκης’»

Την Πέμπτη 23 Ιανουρίου ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών υπέγραψε με τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαικής Τράπεζας Επενδύσεων κ. Andrew Dowell την δανειακή σύμβαση, για την συγχρηματοδότηση από την μεριά της ΕΤΕπ, της κατασκευής του νέου διεθνούς αεροδρομίου Ηρακλείου Κρήτης, ύψους 180.000.000 ευρώ στην τοποθεσία Καστελλίου. Ως γνωστόν, το νέο αεροδρόμιο γίνεται με σύμβαση παραχώρησης μέσω του εταιρικού σχήματος «Διεθνές Αεροδρόμιο Ηρακλείου Κρήτης» επί του οποίου το ελληνικό δημόσιο κατέχει το 45,9%, ενώ σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών το έργο θα ολοκληρωθεί εντός πενταετίας.

Την ίδια μέρα με την υπογραφή της σύμβασης είδε το φως της δημοσιότητας συνοδευτική έκθεση της με τίτλο “Environmental and Social Data Sheet”, η οποία συνοψίζει τις περιβαλλοντικές και κοινωνικές συνέπειες του έργου του αεροδρομίου. Σύμφωνα με το εν λόγω κείμενο, κεντρική θέση στα μέτρα θεραπείας που επιθυμεί να υλοποιηθούν η ΕΤΕπ για τον περιορισμό των αρνητικών περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου κατέχει η παράλληλη ωρίμανση και ανάπτυξη της έκτασης του Αεροδρομίου Καζαντζάκη μέσα από ένα «σχέδιο αστικής ανάπλασης», το οποίο θα υλοποείται παράλληλα με το αεροδρόμιο Καστελλίου.

Σύμφωνα με το εν λόγω έγγραφο, η ολοκλήρωση της δανειοδότησης του έργου, και άρα η ολοκλήρωση της κατασκευής του νέου αεροδρομίου, έχει ως αναβλητική αίρεση την διασφάλιση της ιδιοκτησίας της έκτασης από το Ελληνικό Δημόσιο. Ωστόσο, είναι γνωστό ότι τόσο ο Δήμος Ηρακλείου όσο και οι σημερινοί χρήστες της έκτασης, ήτοι η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, έχουν ιδιοκτησιακά δικαιώματα ή αξιώσεις επί του εν λόγω ακινήτου. Άρα η σύμβαση θέτει ως προυπόθεση την παραίτηση των παραπάνω φορεών από τις αξιώσεις τους για την ολοκλήρωση αυτού του, κρίσιμου για την οικονομία του νησιού, έργου υποδομής.

Ταυτόχρονα, το συνοδευτικό κείμενο της σύμβασης που δόθηκε στην δημοσιότητα δεν προδικάζει την μορφή και τον φορέα που θα υλοποιήσει την εν λόγω «αστική ανάπτυξη» στην περιοχή του αεροδρομίου Καζαντζάκη. Αφήνει ανοικτό το ερώτημα της μορφής, του φορέα και της χρηματοδότησης της, αφήνοντας στη διακριτική ευχέρεια της πολιτείας το αν η έκταση θα ανταπτυχθεί με τη μορφή δημόσιου έργου, αν θα ιδιωτικοποιηθεί μέσω ενός φορέα τύπου ΤΑΙΠΕΔ ή αν θα προχωρήσει μέσα από κάποια σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Η σύμβαση, κοινώς, αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο η «αστική ανάπλαση» της περιοχής του αεροδρομίου Καζαντζάκη να μην παραχωρηθεί στον Δήμο του Ηρακλείου και στην τοπική κοινωνία, και τελικά το πρώην αεροδρόμιο να γίνει μία ακόμα περίπτωση…«Ελληνικού».

Να σημειωθεί εδώ ότι η πόλη του Ηρακλείου είναι πανευρωπαικά από τα αστικά συγκροτήματα με την πυκνότερη δόμηση και ως εκ τούτου η επέκταση των κοινόχρηστων χώρων και των χώρων πρασίνου μέσα από την αξιοποίηση της έκτασης του πρώην αεροδρομίου, είναι επιτακτική. Να σημειωθεί, επίσης, ότι οι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης του νησιού και της πόλης δεν ήταν ενημερωμένοι για την εν λόγω εξέλιξη, παρόλο που η ίδια η ΕΤΕπ στο συνοδευτικό έγγραφο της σύμβασης αναφέρει ότι όλες οι αποφάσεις αναφορικά με την ολοκλήρωση της ανάπλασης, θα γίνουν μέσα από όργανα στο οποία η τοπική κοινωνία θα έχει αποφασιστικό ρόλο και συμμετοχή.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

Α) Σε ποιόν ανήκει ιδιοκτησιακά η έκταση του πρώην αεροδρομίου Καζαντζάκης;

Β) Σε περίπτωση μη διελεύκανσης του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της έκτασης του αεροδρομίου Καζαντζάκης θα σταματήσει το έργο του νέου αεροδρομίου Ηρακλείου στην τοποθεσία Καστελλίου;

Γ) Με ποιο τρόπο επιδιώκει η κυβέρνηση να εμπλέξει τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης του νησιού και της πόλης στο έργο της ανάπλασης της περιοχής;

Δ) Τι μορφή σκοπεύει η κυβέρνηση να δώσει στην αστική ανάπλαση στην περιοχή του αεροδρομίου Ν. Καζαντζάκης;

Ε) Σκοπεύει η κυβέρνηση να πουλήσει την έκταση του πρώην αεροδρομίου Ν. Καζαντζάκης;

Και παρακαλώ όπως καταθέσετε στην εθνική αντιπροσωπεία:

Α) Τη σύμβαση για την δανειοδότηση του ελληνικού δημοσίου για την χρηματοδότηση μέρους του νέου αεροδρομίου Ηρακλείου και όλες τις εκθέσεις και τα σχετικά υπομνήματα που συνοδεύουν την σύμβαση.

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια