Άδεια οδήγησης: Το έγγραφο που την.... αντικαθιστά προκάλεσε σύγχυση

Ηράκλειο
Άδεια οδήγησης: Το έγγραφο που την.... αντικαθιστά προκάλεσε σύγχυση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι αναφέρει ο Προϊστάμενος τμήματος αδειών οδήγησης του Μηχανολογικού με αφορμή περιστατικό με πολίτη.

Σε επώνυμη καταγγελία για τον τρόπο ανανέωσης αδειών οδήγησης προχώρησε ο δημότης κ. Γ. Καρυτσιώτης, συνταξιούχος ελεγκτής εναέριας κυκλοφορίας, ο οποίος καταγγέλλει την ασυνεννοησία-ασυμφωνία των κρατικών υπηρεσιών που πολλές φορές, όπως συνέβη και στην περίπτωσή του, αναγκάζουν τον πολίτη να είναι έκθετος και ακάλυπτος άθελά του.

Όπως ο ίδιος αναφέρει: «Τα τελευταία χρόνια έχει προκύψει ένα μείζονος σημασίας θέμα σχετικά με την ανανέωση των αδειών οδήγησης και, παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις στις αρμόδιες υπηρεσίες, δεν έχει βρεθεί μέχρι σήμερα λύση στο θέμα αυτό. Πιο συγκεκριμένα, ως είναι γνωστό, με την υποβολή αίτησης του εκάστοτε ενδιαφερόμενου πολίτη προς τη Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου (Μηχανολογικό), προκειμένου να ανανεωθεί η άδεια οδήγησής του, μεταξύ των άλλων οδηγιών και δικαιολογητικών τού ζητείται επίσης και η κατάθεση της άδειας οδήγησής του (χρώματος ροζ, πλαστικοποιημένο καρτελάκι) και συγχρόνως λαμβάνει επίσημο έγγραφο “βεβαίωση παραλαβής εγγράφων”, δηλώνοντας προφορικά ο αρμόδιος υπάλληλος στον πολίτη ότι το έγγραφο αυτό “επέχει θέσιν άδειας οδηγήσεως” και δύναται να το επιδεικνύει σε κάθε ζήτηση αστυνομικού ελέγχου και μετά την παρέλευση τουλάχιστον τριών μηνών να επανέλθει για την παραλαβή της καινούργιας άδειας».

Αυτό το έγγραφο δίδεται, όπως λέει ο δημότης, από το Μηχανολογικό, ώστε ο εκάστοτε πολίτης που μπαίνει σε αυτή τη διαδικασία και πρέπει να είναι κατοχυρωμένος σε περίπτωση ελέγχου. Όμως ο καταγγέλλων υποστηρίζει ότι αυτό δε συμβαίνει, αντίθετα, όπως λέει, «η Διεύθυνση της Τροχαίας Ηρακλείου ισχυρίζεται ότι το έγγραφο αυτό, το οποίο υποτίθεται ότι αντικαθιστά την άδεια οδήγησης μέχρι έκδοσης και παραλαβής της καινούργιας του άδειας, δεν ισχύει» και έτσι, όπως προσθέτει, «ο πολίτης δεν είναι σύννομος, είναι παράνομος και κατά συνέπεια δε θα πρέπει να κυκλοφορεί το όχημά του για τουλάχιστον το διάστημα των τριών μηνών ή εν πάση περιπτώσει μέχρι την έκδοση και παραλαβή της καινούργιας του άδειας, και σε τυχόν γενόμενο αστυνομικό έλεγχο το πρόστιμο θα είναι βαρύ».

Επιπροσθέτως, όπως αναφέρει ο κ. Καρυτσιώτης, εγείρονται δύο σοβαρά διαφορετικά ερωτήματα και δημιουργείται ένα νομικό κενό. Παραδείγματος χάρη: «Ο πολίτης είναι έκθετος και ακάλυπτος μέχρι να παραλάβει την καινούργια του άδεια. Στην περίπτωση ενός σοβαρού τροχαίου ατυχήματος, όπου ενδεχομένως εμπλακούν και ασφαλιστικές εταιρείες, ποια θα είναι η θέση του πολίτη και πώς προστατεύεται ο πολίτης νομικά;». Κατόπιν λοιπόν όλων των παραπάνω, ο κ. Καρυτσιώτης επισημαίνει ότι «με την τεχνολογία αλλά και την τεχνογνωσία που διαθέτουμε σήμερα και παράλληλα πατάσσοντας και τη γραφειοκρατία, το πρόβλημα αυτό θα μπορούσε να είχε σε ελάχιστο χρονικό διάστημα λυθεί και να εξυπηρετηθεί τα μέγιστα ο πολίτης, πράγμα που είναι το ζητούμενο».

Από την πλευρά του ο κ. Θόδωρος Καλαιτζάκης, Προϊστάμενος τμήματος αδειών οδήγησης ανέφερε στο neakriti.gr, ότι ο κ. Καρυτσιώτης τον επισκέφθηκε στο γραφείο του ,ζητώντας του να τον βοηθήσει να ξεμπλοκάρει η περίπτωση του και συνάμα διευκρινίσεις για το θέμα.

Αναλυτικά ο κ. Καλαιντζακης υποστήριξε : Όπως ενημέρωσα τον κ. Καρυτσιώτη, αυτό το χαρτί δεν αποτελεί δίπλωμα οδήγησης και δεν μπορεί να είναι καλυμμένος σε περίπτωση ατυχήματος ή πρόκλησης κάποιου σοβαρού περιστατικού. Ωστόσο όταν θα έρθει στο μηχανολογικό το νέο δίπλωμα θα αναφέρεται η ημερομηνία κατάθεσης των δικαιολογητικών γεγονός που σημαίνει ότι θα το επιδείξει στην τροχαία και το πρόστιμο που θα πληρώσει για την παράβαση στην οποία και προχώρησε θα μειωθεί. Διευκρινίζω πάντως ότι μέχρι και σήμερα δεν έχει έρθει εδώ πολίτης που να του έχει επιβληθεί πρόστιμο μόνο και μόνο επειδή κρατούσε το «πρόχειρο» έγγραφο που αντικαθιστά την άδεια κυκλοφορίας. Σίγουρα έχει υποπέσει σε σημαντική παράβαση».

Σημαντικό ωστόσο στοιχείο αποτελεί και το γεγονός ότι σε λίγο καιρό θα υπάρξουν αλλαγές με τα προσωρινά διπλώματα τα οποία αυτήν την φορά θα είναι αναγνωρισμένα από την αστυνομία.

«Σε λίγες μέρες θα έρθει προς διαβούλευση ένας νέο νομοσχέδιο σύμφωνα με το οποίο θα δίνεται προσωρινό δίπλωμα στους οδηγούς το οποίο και θα είναι αναγνωρισμένο από την αστυνομία. Από την ημέρα δηλαδή που ο οδηγός καταθέτει τα απαραίτητα δικαιολογητικά , θα λαμβάνει από εμάς ένα έγγραφο που θα είναι αναγνωρισμένο από την αστυνομία, πρόσθεσε ο κ. Καλαιτζάκης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News