Κτηματολόγιο: Που οφείλονται οι «ουρές» - Επιστολή στο Υπουργείο

Ηράκλειο
Κτηματολόγιο: Που οφείλονται οι «ουρές» - Επιστολή στο Υπουργείο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι αναφέρει ο Πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Νομού Ηρακλείου

 Ουρές σχηματίζονται έξω από το Κτηματολόγιο Ηρακλείου τις τελευταίες ημέρες, λόγω της έλλειψης δικηγόρων.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε επιστολή προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Χατζηδάκη την οποία κοινοποιήσαμε στο υφυπουργό αθλητισμού κ. Λευτέρη Αυγενάκη και στο βουλευτή κ. Μάξιμο Σενετάκη, την οποία υπογράφει ο δικηγόρος και Πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Νομού Ηρακλείου, κ. Κώστας Αράπογλου, «δεν υπάρχει δικηγόρος στο Κτηματολογικό Γραφείο Ηρακλείου, όλο το βάρος της εξυπηρέτησης του κοινού και της καταχώρισης των πράξεων το έχει επωμιστεί η Προϊσταμένη του Κτηματολογικού Γραφείου που είναι ταυτόχρονα και Υποθ/κας Ηρακλείου, η οποία δέχεται το κοινό 2 μέρες την εβδομάδα για 3 ώρες (Τετάρτη και Πέμπτη 9 - 12 το πρωί)».

Αυτός είναι και ο λόγος της ταλαιπωρίας των πολιτών, οι οποίοι «προκειμένου να πιάσουν θέση στην ουρά με αποτέλεσμα να αγανακτούν με το κράτος, την κυβέρνηση και το θεσμό του κτηματολογίου», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η επιστολή.

Ολόκληρη η επιστολή:

«Κύριε Υπουργέ

Με την παρούσα μας θέλουμε να σας ενημερώσουμε για τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν στη λειτουργία του Κτηματολογικού Γραφείου Ηρακλείου.

Το Κτηματολογικό Γραφείο Ηρακλείου μέχρι το 2016 είχε 2 δικηγόρους με σύμβαση παροχής υπηρεσιών (μπλοκάκι) για την εξυπηρέτηση του κοινού και την καταχώριση  συμβολαίων και λοιπών πράξεων. Από τότε μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει δικηγόρος στο Κτηματολογικό Γραφείο Ηρακλείου, όλο το βάρος της εξυπηρέτησης του κοινού και της καταχώρισης των πράξεων το έχει επωμιστεί η Προϊσταμένη του Κτηματολογικού Γραφείου που είναι ταυτόχρονα και Υποθ/κας Ηρακλείου, η οποία δέχεται το κοινό 2 μέρες την εβδομάδα για 3 ώρες (Τετάρτη και Πέμπτη 9 - 12 το πρωί). Ο όγκος δουλειάς έχει αυξηθεί λόγω του ότι έχει μειωθεί η προθεσμία διόρθωσης αρχικών εγγραφών από 10-12-2026 στις 31-12-2020. Μάλιστα, οι πολίτες συνωστίζονται από τις 7 το πρωί, προκειμένου να πιάσουν θέση στην ουρά με αποτέλεσμα να αγανακτούν με το κράτος, την κυβέρνηση και το θεσμό του κτηματολογίου. Αρκετές φορές πολίτες που περιμένουν στη σειρά τους, δεν εξυπηρετούνται λόγω λήξης του ωραρίου. Πέραν του προβλήματος αυτού, εξακολουθεί να υπάρχει το πρόβλημα με την καθυστέρηση στην καταχώρηση πράξεων (συμβολαίων, αγωγών, δικαστικών αποφάσεων, αιτήσεων πρόδηλου σφάλματος κλπ.), καθώς όλες αυτές οι πράξεις, λόγω του ότι δεν υπάρχουν δικηγόροι στο Κτηματολογικό Γραφείο Ηρακλείου,  και στέλνονται στα Κτηματολογικά Γραφεία της Άρτας και της Μυτιλήνης για να γίνουν εισηγήσεις από τους δικηγόρους των εκεί κτηματολογικών γραφείων.

Εύλογα λοιπόν οι αγανακτισμένοι πολίτες διερωτώνται πως γίνεται να μιλάμε για επενδύσεις και ανάπτυξη, όταν ματαιώνονται αγοραπωλησίες και χάνονται μεγάλα έσοδα από το κράτος, λόγω της καθυστέρησης αυτής. Ζητάμε λοιπόν να ξεπεραστούν άμεσα τα γραφειοκρατικά εμπόδια που υπάρχουν, ώστε να γίνει άμεσα η πρόσληψη δύο δικηγόρων στο Κτηματολογικό Γραφείο Ηρακλείου, όχι μονίμων, αλλά με σύμβαση παροχής υπηρεσιών, την αμοιβή των οποίων δέχεται να καταβάλει το Δικηγορικός Σύλλογος Ηρακλείου για ένα πεντάμηνο μέχρι να ξεπεραστούν τα νομικά προβλήματα που υπάρχουν για να αμείβονται από την Κτηματολόγιο Α.Ε.»

(Κεντρική φωτογραφία από τα γραφεία της Οδού Ευαρέστου)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News