Παραεμπόριο: Έπεσε «καμπάνα» 1200 ευρώ για... πορτοκάλια

Κρήτη
Παραεμπόριο: Έπεσε «καμπάνα» 1200 ευρώ για... πορτοκάλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σαρωτικοί έλεγχοι στο Ηράκλειο - Στόχος να δοθεί ένα "χτύπημα στην «πληγή» που λέγεται παραεμπόριο /video

Τσουχτερά πρόστιμα, συλλήψεις και κατασχέσεις προϊόντων περιλάμβανε μεγάλη επιχείρηση από μικτά κλιμάκια για την πάταξη του παραεμπορίου στο Ηράκλειο, μετά από σχετική εντολή από το υπουργείο Ανάπτυξης.

Η “ΚΡHTH TV” και η εφημερίδα «Νέα Κρήτη» κατέγραψαν καρέ-καρέ τους εντατικούς ελέγχους, αλλά και την αγωνία των εμπόρων και επαγγελματιών που ζητούν σαρωτικούς ελέγχους σε όλους τους τομείς της αγοράς, προκειμένου να δοθεί ένα δυνατό “χτύπημα” στη μεγάλη οικονομική “πληγή” που λέγεται “παραεμπόριο” και “παραοικονομία”.

Χθες το πρωί, μικτά κλιμάκια της ΕΛ.ΑΣ., της Δημοτικής Αστυνομίας και του Τμήματος Εμπορίου της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου πραγματοποίησαν σχετικούς ελέγχους, με την πρώτη... καμπάνα, ύψους 1.200 ευρώ, να πέφτει σε πλανόδιο πωλητή πορτοκαλιών, ο οποίος δε διέθετε ούτε άδεια, ούτε παραστατικά.

Πάνω από 300 κιλά πορτοκάλια κατασχέθηκαν και καταστράφηκαν, με τον πωλητή να συλλαμβάνεται.

Αναλυτικότερα, από τους τέσσερις συνολικά ελέγχους για το παραεμπόριο που διενεργήθηκαν πλησίον του ΠΑΓΝΗ, επί της Χριστομιχάλη Ξυλούρη, σε Αλικαρνασσό και στην ευρύτερη περιοχή του Βενιζελείου, διαπιστώθηκαν τρεις παραβάσεις σε πλανόδιους πωλητές, με τα πρόστιμα να ανέρχονται συνολικά σε 2.600 ευρώ.

Σε δύο περιπτώσεις κατασχέθηκαν πορτοκάλια, με το πρόστιμο να αγγίζει τα 1.200 ευρώ, ενώ η τρίτη περίπτωση αφορούσε υαλοκαθαριστήρες αυτοκινήτων, με το πρόστιμο να ανέρχεται σε 200 ευρώ.

Στη μεγάλη “πληγή” του παραεμπορίου, η οποία δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό για νόμιμες επιχειρήσεις και οικονομική αιμορραγία στα κρατικά έσοδα, αναφέρθηκαν επαγγελματίες.

«Η μεγάλη “πληγή” που λέγεται “παραεμπόριο” έχει μεγαλώσει στα χρόνια της κρίσης.

Πρέπει να δώσουμε λύση», είναι η κραυγή αγανάκτησης από τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου κ. Μανόλη Κουμαντάκη.

«Οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες θα πρέπει να ελέγξουν τις μεγάλες... μπίζνες. Πολύ σύντομα θα έρθουν καράβια με αιγυπτιακές πατάτες οι οποίες θα “βαφτιστούν” μεσαρίτικες, όπως καταγγέλλουμε κάθε χρόνο. Σε ειδικά εργαστήρια πλένονται οι πατάτες επειδή έχουν μαύρο χρώμα και στη συνέχεια, όπως είναι βρεγμένες, οι επιτήδειοι ρίχνουν κοκκινόχωμα», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Οπωροπωλών Ηρακλείου κ. Μιλτιάδης Χαλκιαδάκης.

Πάντως, τα πρόστιμα για το παραεμπόριο φτάνουν μέχρι και τα 3.000 ευρώ, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι πέρυσι η Δημοτική Αστυνομία κατάσχεσε 803 παράνομα προϊόντα, τα οποία στη συνέχεια καταστράφηκαν.

«Οι αρμόδιες υπηρεσίες κινητοποιούνται για την αντιμετώπιση της μεγάλης αυτής μάστιγας, η οποία θεωρείται καταστροφική για την ανάπτυξη του τόπου μας. Το παραεμπόριο εκδηλώνεται... παντού», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο πολιτικός προϊστάμενος της Δημοτικής Αστυνομίας κ. Μαρίνος Παττακός.

Για το κάπνισμα

Στοχευμένους ελέγχους και για το κάπνισμα διενεργήθηκαν χθες στο Ηράκλειο. Κλιμάκιο ελέγχου, αποτελούμενο από τη Δημοτική Αστυνομία και τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας, μετά από επτά καταγγελίες πολιτών στην τηλεφωνική γραμμή “1142”, διενήργησε τους σχετικούς ελέγχους.

Συγκεκριμένα, ελέγχθηκαν συνοικιακά καφενεία αλλά και κεντρικές καφετέριες, ενώ σε μία περίπτωση επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 500 ευρώ σε ιδιοκτήτη καφενείου για τα τρία τασάκια με αποτσίγαρα που υπήρχαν εντός του χώρου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News