default-image

Σπεύδουν έως και 5 φορές στο φαρμακείο για να βρουν εμβόλια

Ηράκλειο
Σπεύδουν έως και 5 φορές στο φαρμακείο για να βρουν εμβόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έλλειψη 40 φαρμάκων και απαγόρευση εξαγωγής τους από τον ΕΟΦ

Ταλαιπωρία για τους ασθενείς που απευθύνονται αρκετές φορές στα φαρμακεία, αλλά δεν βρίσκουν το εμβόλιο ή τα φάρμακα που βρίσκονται σε έλλειψη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα εμβόλια για παιδικές ασθένειες τα οποία είναι κατά καιρούς… δυσεύρετα και δημιουργούν δυσκολίες και εμπόδια.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των συλλόγου φαρμακοποιών Ηρακλείου Αριστοτέλη Σκουντάκη «εδώ και πολύ καιρό υπάρχουν ελλείψεις, περίπου ένα χρόνο. Στα φαρμακεία φτάνουν κάποιες ποσότητες και καλύπτουμε, όσο μπορούμε να καλύψουμε τη ζήτηση. Το πρόβλημα είναι ότι δημιουργείται ταλαιπωρία όταν κάποιος έρχεται έως και 5 φορές να ζητήσει ένα εμβόλιο και δεν το βρίσκει. Σε καμία περίπτωση όμως δεν μένουν παιδιά ανεμβολίαστα».

Ζήτηση για το Tamiflu

Την ίδια στιγμή ο ΕΟΦ αποφάσισε την απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών για τα 40 φάρμακα που βρίσκονται σε έλλειψη, ανάμεσά τους και το Tamiflu το οποίο λαμβάνεται στις περιπτώσεις της γρίπης. Σύμφωνα με τον κ. Σκουντάκη «στο Ηράκλειο υπάρχει μια σχετική επάρκεια φαρμάκων για τη γρίπη στα φαρμακεία, τα οποία έχουν ακόμα απόθεμα. Στο Ηράκλειο ευτυχώς δεν είχαμε πολλά περιστατικά γρίπης. Με σχετικά επαρκή τρόπο γίνεται η εξυπηρέτηση των ασθενών και υπάρχει συνεχή επικοινωνία με τις αποθήκες».

Πρόβλημα προκλήθηκε προς στιγμήν στην Κρήτη και για φάρμακο που χρησιμοποιείται στην χημειοθεραπεία και χρειάστηκε η εισαγωγή του από τον ΙΦΕΤ για μην υπάρξουν εμπόδια στα νοσοκομεία του νησιού και να γίνουν κανονικά οι θεραπείες των ασθενών. 

Φάρμακα υψηλού κόστους σε ιδιωτικά φαρμακεία

Μέσα στον κυκεώνα των προβλημάτων που αφορούν στις ελλείψεις σκευασμάτων, υπήρξε όμως και μια θετική είδηση σε ότι αφορά στη διάθεση των φαρμάκων υψηλού κόστους στα ιδιωτικά φαρμακεία. Εκκρεμούν πλέον οι τελευταίες κινήσεις ώστε να διατίθενται τα φάρμακα αυτά και μέσω των ιδιωτικών φαρμακείων δίνοντας «ανάσα» στους ασθενείς. Πρόκειται σύμφωνα με τον κ. Σκουντάκη για αντικαρκινικά φάρμακα, σκευάσματα για την σκλήρυνση κατά πλάκας και άλλα. Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό θα περιλαμβάνονταν 44 σκευάσματα και δεν απομένει παρά να οριστικοποιηθεί η απόφαση.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News