«Όπλα» στους αγρότες για να παράγουν, δίνει το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο

Κρήτη
«Όπλα» στους αγρότες για να παράγουν, δίνει το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο Βρούτση φέρνει κίνητρα σε όλες τις κατηγορίες αγροτών

Κίνητρα στην παραγωγή, καταργώντας τα αντικίνητρα Κατρούγκαλου, δίνει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο Βρούτση, που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση, αφού στους ετεροεπαγγελματίες αγρότες καταργεί τη δεύτερη εισφορά που τους είχε επιβάλλει η προηγούμενη κυβέρνηση και στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες επαναφέρει τις έξι ασφαλιστικές κλίμακες του πρώην ΟΓΑ.

Ο πρόεδρος των φοροτεχνικών του νομού Ηρακλείου Δημήτρης Χριστοφοράκης μιλάει στη εφημερίδα «Νέα Κρήτη» σήμερα και εξηγεί βασικά σημεία που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο Βρούτση για το ασφαλιστικό, εξηγώντας ότι όλα αυτά βρίσκονται σε δημόσια διαβούλευση και αναμένεται σύντομα η ψήφισή τους στη Βουλή.

Συγκεκριμένα, όπως λέει ο Δημήτρης Χριστοφοράκης αναφερόμενος στο ασφαλιστικό των αγροτών και στις έξι ασφαλιστικές κλίμακες που ισχύουν πλέον από τον καινούργιο νόμο, όπως ίσχυαν και με τον πρώην ΟΓΑ, «η πρώτη εισφορά ανέρχεται για τον πρώτο χρόνο στα 119 ευρώ και είναι υποχρεωτική. Οι υπόλοιπες πέντε είναι προαιρετικές ασφαλιστικές κατηγορίες και διαμορφώνονται μέχρι και τα 319 ευρώ η έκτη κλίμακα τον πρώτο χρόνο ή τα 326 ευρώ το 2021».

Και εξηγεί ότι «η διαφοροποίηση είναι ότι, εφόσον ο αγρότης είναι ετεροεπαγγελματίας, δεν ισχύει γι' αυτόν η πρώτη ασφαλιστική κλάση. Πάει αναγκαστικά στη δεύτερη ασφαλιστική κλάση του ΟΓΑ, δηλαδή στα 143 ευρώ. Σε περίπτωση που αυτό καλύπτεται σαν εισφορά από τις εισφορές που έχει καταβάλλει ως μισθωτός, δεν πληρώνει τίποτα στον ΟΓΑ. Αν δεν καλύπτεται η διαφορά του ποσού από την εισφορά που πληρώνει από τη δεύτερη δουλειά του ως μισθωτός, τότε θα πληρώσει το ποσό που χρειάζεται μέχρι τα 143 ευρώ»...

Πρόκειται για το άρθρο 32 του προσχεδίου του ασφαλιστικού Βρούτση, που αντικαθιστά το άρθρο 36 του νόμου Κατρούγκαλου. Μέχρι σήμερα, με τον νόμο Κατρούγκαλου μισθωτοί με αγροτική δραστηριότητα καλούνταν να πληρώσουν και δεύτερη εισφορά (για την αγροτική τους δραστηριότητα), εφόσον το καθαρό τους εισόδημα από αυτήν την αγροτική τους δραστηριότητα ήταν άνω των 4.923 ευρώ.

Και ως γνωστόν, η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων που παράγουν αγροτικά προϊόντα στην Ελλάδα είναι η κατηγορία των ετεροεπαγγελματιών αγροτών και σε ένα ελάχιστο ποσοστό είναι οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες!

Στο σημείο αυτό, ο πρόεδρος των φοροτεχνικών του νομού Ηρακλείου τονίζει ότι τόσο οι ετεροεπαγγελματίες όσο και οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες έχουν ένα επίσης πολύ σημαντικό όφελος από τον νόμο Βρούτση σε σχέση με τον νόμο Κατρούγκαλου, ότι «πλέον δεν έχουμε ασφαλιστικές εισφορές συνδεδεμένες με το εισόδημα. Οπότε είναι κερδισμένοι. Και σε πλαίσιο οικονομικού προγραμματισμού μπορούν να προγραμματίσουν καλύτερα τα οικονομικά τους. Είναι ένα πεδίο σταθερότητας στον προγραμματισμό που κάνουν και με δεδομένο ότι οι αγρότες εκ των πραγμάτων με τη δουλειά που κάνουν δεν έχουν και πολλές δυνατότητες να κάνουν οικονομικό προγραμματισμό».

Αυξάνεται και το αφορολόγητο

Στο μεταξύ, αυξάνεται και το αφορολόγητο των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών σε σχέση με τον προηγούμενο νόμο. Όπως δηλώνει στη «Νέα Κρήτη» ο Δημήτρης Χριστοφοράκης, «το αφορολόγητο είναι σήμερα στις 8.500 ευρώ τον χρόνο με φορολογικό συντελεστή 9%. Και με δεδομένο ότι ο αριθμός των προστατευόμενων τέκνων «χτίζει» αφορολόγητο, έχουν το εξής δεδομένο: Μια τετραμελής οικογένεια αγροτών έχει ένα αφορολόγητο περίπου στις 11.000 ευρώ. Ακόμα και να μην είναι αφορολόγητο το εισόδημα ενός αγρότη από τις 8.500 ευρώ και πάνω, ο φόρος που θα πληρώσει είναι 9% για 1.500 ευρώ που είναι η διαφορά. Άρα μιλάμε για 120 ευρώ φόρο. Αυτό συνδεδεμένο με το γεγονός ότι πλέον ο ΟΓΑ δεν έρχεται να τους υπολογίσει εισφορές πάνω στο καθαρό τους εισόδημα, τους δίνει τη δυνατότητα να «απελευθερώσουν» εισοδήματα. Να πουλήσουν προϊόντα χωρίς να σκέφτονται ούτε τον φόρο, ούτε τις εισφορές και να τα κρατάνε απούλητα στις αποθήκες τους», λέει ο Δημήτρης Χριστοφοράκης, προφανώς και αναφερόμενος σε καταστάσεις που βιώνουν τα τελευταία χρόνια, κυρίως από το 2016 και μετά, οι παραγωγοί του ελαιολάδου πολύ περισσότερο από άλλους παραγωγούς αγροτικών προϊόντων.

Καταλήγοντας, ο πρόεδρος των φοροτεχνικών αναφέρει επίσης ότι «με την προηγούμενη κυβέρνηση, από τις 8.500 ευρώ και πάνω ό,τι καθαρό εισόδημα δηλωνόταν και μέχρι τις 20.000 ευρώ φορολογούταν με 22%, ανεξαρτήτως αριθμού τέκνων και οποιασδήποτε άλλης ελάφρυνσης. Τώρα έχουμε τα τέκνα και ακόμα και τέκνα να μην έχουμε, έχουμε το εξής παράδειγμα: Από τα 8.500 μέχρι τα 10.000 ευρώ έχουμε διαφορά 1.500 ευρώ. Με την προηγούμενη κυβέρνηση, τα 1.500 ευρώ τα πολλαπλασιάζαμε με τον συντελεστή 22% και προέκυπτε φόρος 330 ευρώ. Δεν υπολογίζω προκαταβολή, με δεδομένο ότι η προκαταβολή είναι ταμειακό νούμερο και όχι φορολογικό. Τώρα, με τη σημερινή κυβέρνηση, στα 1.500 ευρώ με το 9% που έχει μειωθεί ο φορολογικός συντελεστής, ο φόρος που καλείται να πληρώσει ο αγρότης είναι 135 ευρώ. Η διαφορά είναι μείον 200 ευρώ στον φόρο, κατευθείαν. Και αυτό έρχεται να προστεθεί και στο γεγονός ότι τις ασφαλιστικές εισφορές τις ξέρεις από πριν και επιλέγεις σε ποια θέλεις να είσαι»...

Να ξεκαθαρίσουμε, βέβαια, ότι το αφορολόγητο δεν ισχύει για τους ετεροεπαγγελματίες αγρότες, οι οποίοι όμως οφελούνται και αυτοί από τους νέους φορολογικούς συντελεστές με τους οποίους φορολογείται το αγροτικό εισόδημα. Έτσι, οι ετεροεπαγγελματίες αγρότες φορολογούνται από το πρώτο ευρώ του γεωργικού τους εισοδήματος. Όχι όμως με 22% αλλά με 9%.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News