Συνάντηση Αρναουτάκη – Λαμπρινού: Συζήτησαν για την αξιοποίηση του αεροδρομίου «Νίκος Καζαντζάκης»

Ηράκλειο
Συνάντηση Αρναουτάκη – Λαμπρινού: Συζήτησαν για την αξιοποίηση του αεροδρομίου «Νίκος Καζαντζάκης»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ζητούν συνάντηση με τον Υπουργό Μεταφορών Κώστα Καραμανλή αλλά και τον Πρωθυπουργό στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Κρήτη

Συνάντηση πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης μεταξύ του δημάρχου Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινού και του περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη στη Λότζια, για το ζήτημα της αξιοποίησης του αεροδρομίου «Ν. Καζαντζάκης», μετά και τη δημοσιοποίηση των όρων της Ευρωπαϊκής τράπεζας για το δάνειο των 180 εκατομμυρίων για την κατασκευή του νέου αεροδρομίου στο Καστέλλι.

Οι δύο άνδρες που δηλώνουν αιφνιδιασμένοι από τις εξελίξεις αναζητούν τώρα κοινό βηματισμό για το μέλλον του αεροδρομίου και παρότι υπήρχε ικανό διάστημα για την εκπόνηση σχετικής μελέτης που όμως δεν αξιοποιήθηκε.

Περιφερειάρχης και δήμαρχος ζητούν συνάντηση με τον Υπουργό Μεταφορών Κώστα Καραμανλή αλλά και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Κρήτη.

Παράλληλα, ο Δήμος Ηρακλείου,  προχωρά τις επόμενες εβδομάδες στην ανάθεση της προμελέτης για την εκπόνηση ειδικού χωρικού σχεδίου, που θα αφορά σε ολόκληρη την περιοχή της Νέας Αλικαρνασσού, συμπεριλαμβανομένου και του ακινήτου του αεροδρομίου.

Αμέσως μετά την συνάντηση ο Δήμαρχος δήλωσε: «Είχαμε μια εποικοδομητική συζήτηση με τον κ. Αρναουτάκη στην οποία διαπιστώθηκε πλήρης ταύτιση απόψεων για το συγκεκριμένο ζήτημα. Θα ζητήσουμε να ενημερωθούμε άμεσα για τους ακριβείς όρους της σύμβασης,  ωστόσο θεωρούμε αυτονόητο ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να έχει λόγο και ρόλο για τις χρήσεις μιας έκτασης που βρίσκεται σε καίριο σημείο για την πόλη μας. 

Κυρίως, πρέπει να έχουν λόγο οι κάτοικοι της περιοχής, οι οποίοι επιβαρύνθηκαν όλα αυτά τα χρόνια της λειτουργίας του αεροδρομίου και δεν μπορεί να μην ερωτηθούν για την μελλοντική αξιοποίηση του χώρου. Για αυτόν τον λόγο εμείς προχωράμε στην εκπόνηση του ειδικού χωρικού σχεδίου για ολόκληρη την δημοτική ενότητα της Νέας Αλικαρνασού, μέσα  από ευρεία διαβούλευση με την συμμετοχή και των κατοίκων».

Ο Περιφερειάρχης για το "Νίκος Καζαντζάκης"

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης από την πλευρά του δήλωσε: «Για το θέμα της αξιοποίησης του αεροδρομίου Νίκος Καζαντζάκης για μία ακόμη φορά βλέπουμε το σχεδιασμό να γίνεται κεντρικά,  χωρίς εμάς.

Ήδη έχουμε ζητήσει ραντεβού με τον Υπουργό,  τον κ. Καραμανλή,  για να δούμε το σχέδιο της σύμβασης. Ταυτιζόμαστε πλήρως με τον Δήμο Ηρακλείου για το σχεδιασμό τον οποίο έχει προκειμένου να προχωρήσουν τα έργα στην περιοχή,  όμως αποδεικνύεται και το βασικό θέμα που μπαίνει για μία ακόμη φορά. Για κάθε μικρό ή μεγάλο αναπτυξιακό έργο της Κρήτης που αφορά την τοπική ανάπτυξη, την Περιφερειακή Ανάπτυξη, την οικονομία του Νησιού το μαθαίνουμε εκ των υστέρων παρά τις προσπάθειες που γίνονται κάθε φορά -  είτε αυτό λέγεται Βόρειος Οδικός άξονας, είτε αξιοποίηση του αεροδρομίου , είτε τα  χωροταξικά που χρειάζονται στο αεροδρόμιο στο Καστέλι.

Πιστεύω ότι θα γίνει η συνάντηση μέχρι την ερχόμενη εβδομάδα με τον κ. .Καραμανλή αλλά και με την κάθοδό του  Πρωθυπουργού θα μας δοθεί η ευκαιρία συζητήσουμε μαζί με το Δήμο, και εν συνεχεία με όλους τους φορείς ποια πρέπει να είναι η αξιοποίηση του αεροδρομίου “Νίκος Καζαντζάκης”, με έμφαση  στον αγροδιατροφικό τομέα,  στον πολιτισμό,  στον τουρισμό, στην παιδεία μας.  Όλα αυτά πρέπει να τα δούμε μαζί για να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα,  δεν μπορούν να σχεδιάζουν χωρίς εμάς».

Όπως τονίζει ο κ. Κουράκης

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της ΠΕΔ και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ηράκλειο 3,7,5» Γιάννης Κουράκης με ανακοίνωση του ζητά την άμεση σύγκλιση του Δημοτικού Συμβουλίου προκειμένου το Σώμα να ενημερωθεί για τις εξελίξεις αναφορικά με την αξιοποίηση του αεροδρομίου «Νίκος Καζαντζάκης».

Συνάντηση για το θέμα με τον Περιφερειάρχη και τον Δήμαρχο Ηρακλείου πραγματοποίησε ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης.

Οι φορείς της τοπικής Αυτοδιοίκησης κάνουν λόγο για πλήρη έλλειψη ενημέρωσης για τις κινήσεις της κυβέρνησης τόσο όσον αφορά τις εξελίξεις στο Καστέλλι όσο και στο Νίκος Καζαντζάκης.

«Εδώ και ένα χρόνο με δημόσια δήλωσή μας είχαμε αναδείξει τη σημασία της ανάπτυξης των εκτάσεων του παλαιού αεροδρομίου και της ΣΕΑΠ σε απόλυτη συνάρτηση με τις ανάγκες της περιοχής άμεσης γειτνίασης, της Αλικαρνασσού. Είχαμε χαρακτηρίσει τη νέα ανάπτυξη ως εμβληματικό έργο που θα συνέβαλε αποφασιστικά στην διαμόρφωση μιας νέας εικόνας για το Δήμο Ηρακλείου.

Η πρόταση μας αποτυπώθηκε στο προγραμματικό πλαίσιο της δημοτικής κίνησης ΗΡΑΚΛΕΙΟ 3.7.5. Στο πλαίσιο αυτό είχαμε προτείνει την άμεση ανάθεση μελέτης για την εκπόνηση Ειδικού Χωρικού Σχεδίου για την ευρύτερη ζώνη του αεροδρομίου έτσι ώστε να διασφαλιστεί η βιώσιμη αστική ανάπτυξη στην περιοχή προς όφελος των κατοίκων. Δυστυχώς οι γνωστές καθυστερήσεις της Δημοτικής Αρχής δεν επέτρεψαν την έγκαιρη δρομολόγηση θετικών εξελίξεων.

Σήμερα, η αποσαφήνιση των όρων της σύμβασης με την ΕΤΕΠ αποτελεί άμεση προτεραιότητα για την τοπική κοινωνία. Όλοι οι φορείς του Ηρακλείου πρέπει να κινηθούν ενωτικά με βάση ένα κοινό σχέδιο για να διασφαλίσουμε τα αναπτυξιακά και χωροταξικά χαρακτηριστικά της περιοχής του παλιού αεροδρομίου»

Αξίζει να σημειωθεί πως έχει υπάρξει ένα μεγάλο χρονικό διάστημα από την στιγμή που ξεκίνησε η συζήτηση για την εκπόνηση ενός σχεδίου αξιοποίησης του χώρου του αεροδρομίου Νίκος Καζαντζάκης. Μάλιστα για το θέμα είχε μιλήσει και ο τότε υπουργός μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης τονίζοντας πως πρέπει να τρέξει άμεσα ο σχεδιασμός σημειώνοντας πως αν δεν μπορεί η τοπική αυτοδιοίκηση, θα το αναλάμβανε ο ίδιος.  ωστόσο μέχρι και σήμερα ούτε διαβούλευση με φορείς και τοπική κοινότητα έχει υπάρξει ούτε βέβαια χωρικός σχεδιασμός».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News