Δικαίωση για τους αστυνομικούς που είχαν καταγγελθεί για ξυλοδαρμό πολίτη

Ηράκλειο
Δικαίωση για τους αστυνομικούς που είχαν καταγγελθεί για ξυλοδαρμό πολίτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το περιστατικό είχε λάβει χώρα τον Ιανουάριο του 2016

Δικαίωση για αστυνομικούς της τοπικής ΕΛ.ΑΣ. συνιστά η σημερινή απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Ηρακλείου, όπου εκδικάστηκε η υπόθεση ενός 27χρονου νεαρού, ο οποίος πριν από περίπου 4 χρόνια είχε καταγγείλει ότι έπεσε θύμα ξυλοδαρμού από άνδρες της ΕΛ.ΑΣ., στο Ηράκλειο.

Ο νεαρός είχε συλληφθεί τον Ιανουάριο του 2016, ωστόσο, στη συνέχεια είχε υποβάλει μήνυση εναντίον των εν λόγω αστυνομικών. Τελικά, σήμερα το δικαστήριο τον έκρινε ένοχο για αντίσταση, εξύβριση και ψευδή καταμήνυση, επιβάλλοντάς του συνολική ποινή φυλάκισης 3 ετών και ενός μήνα. Σημειώνεται ότι η ποινή του ανεστάλη.

Το περιστατικό είχε λάβει χώρα τον Ιανουάριο του 2016. Όπως είχε καταγγείλει τότε ο νεαρός αλλοδαπός, μέσω του δικηγόρου του, ο ίδιος είχε λεκτική διαμάχη με αστυνομικό. Σύμφωνα με τον 27χρονο, ο αστυνομικός βρισκόταν εκτός υπηρεσίας. Οι δυο άνδρες φέρονται, μάλιστα, να πιάστηκαν στα χέρια, ωστόσο το συμβάν έληξε χωρίς περαιτέρω έκτροπα, σύμφωνα πάντα με τα λεγόμενα του συνηγόρου του νεαρού.

Ωστόσο, όπως είχε καταγγείλει τότε ο δικηγόρος, λίγες ημέρες μετά ο 27χρονος έπεσε θύμα επίθεσης από αστυνομικούς, την ώρα που επέστρεφε στο σπίτι του από το περίπτερο. Σύμφωνα πάντα με την καταγγελία, ο νεαρός είχε δεχτεί τότε επίθεση από 8 αστυνομικούς. Ο 27χρονος είχε συλληφθεί και είχε οδηγηθεί στο Αστυνομικό Μέγαρο, ενώ την επομένη μεταφέρθηκε στα δικαστήρια.

Όπως ανέφερε ο 27χρονος, ο οποίος κάθισε στο εδώλιο του κατηγορουμένου χωρίς να έχει συνήγορο υπεράσπισης, οι αστυνομικοί τον ξυλοκόπησαν. Μεταξύ άλλων υποστήριξε ότι τον πάτησαν στο πρόσωπο με τις αρβύλες.

Στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου, μάλιστα, εξετάστηκε φωτογραφία του νεαρού μετά το συμβάν. Εξάλλου, ο 27χρονος άνδρας είχε υποβληθεί τότε και σε ιατροδικαστική εξέταση. Η πρόεδρος του δικαστηρίου ρώτησε τους αστυνομικούς, που κατέθεσαν σήμερα ως μάρτυρες εάν όντως «έδειραν» το νεαρό.

Οι αστυνομικοί υποστήριξαν πως άσκησαν τόση βία, όση χρειαζόταν για να ακινητοποιηθεί ένας άνδρας, ψηλός και χειροδύναμος ο οποίος αντιστέκεται. Τελικά, η πρόεδρος του Δικαστηρίου ρώτησε τον κατηγορούμενο «μήπως έχει διογκώσει στο μυαλό του το περιστατικό», καθώς δεν προκύπτει ούτε από το πόρισμα του ιατροδικαστή ότι έπεσε θύμα άγριου ξυλοδαρμού.

Σύμφωνα με τα όσα ελέχθησαν από την Έδρα, η σχετική ιατροδικαστική εξέταση έκανε λόγο για «απλή σωματική βλάβη», η οποία μπορεί να προκύψει όταν κάποιος αντιστέκεται στην προσπάθεια αστυνομικών να τον ακινητοποιήσουν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όπως ακούστηκε σήμερα στο ακροατήριο, ο κατηγορούμενος και σε έτερους ελέγχους από την Αστυνομία, ήταν πάντα ειρωνικός απέναντι στους άνδρες της ΕΛ.ΑΣ.

Υπενθυμίζεται ότι μετά τη δημοσιοποίηση της καταγγελίας στην οποία είχε προβεί το Γενάρη του 2016 ο νεαρός, είχε προκληθεί αναστάτωση στους «κόλπους» της τοπικής Αστυνομίας.

Όπως αναφέρθηκε και σήμερα στο δικαστήριο, είχε διαταχθεί τότε από την ΕΛ.ΑΣ. Ενορκη Διοικητική Εξέταση, προκειμένου να χυθεί «φως» στην υπόθεση και να διαπιστωθεί εάν όντως οι αστυνομικοί είχαν παραβεί το νόμο. Κάτι τέτοιο δεν προέκυψε, ωστόσο, από την ΕΔΕ.

Στο γεγονός αυτό αναφέρθηκε, μάλιστα, σήμερα και η πρόεδρος του δικαστηρίου, η οποία ρώτησε τον κατηγορούμενο εάν γνώριζε ότι με την καταγγελία στην οποία προέβη, θα μπορούσαν να είχαν χάσει τη δουλειά τους οι αστυνομικοί. Ο νεαρός απάντησε ότι επ’ ουδενί δεν είχε τέτοια πρόθεση, παρά ότι ήθελε να γνωστοποιήσει το συμβάν.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News