Πρώην Βάση Γουρνών: Εμφανίστηκε ο πρώτος «μνηστήρας» για να χτυπήσει το «φιλέτο»

Κρήτη
Πρώην Βάση Γουρνών: Εμφανίστηκε ο πρώτος «μνηστήρας» για να χτυπήσει το «φιλέτο»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ποιος είναι ο ενδιαφερόμενος επενδυτής και τι αποκάλυψε

Προτού δοθεί το εναρκτήριο λάκτισμα, προτού προκηρυχθεί καν ο διαγωνισμός για την αξιοποίηση της πρώην αμερικανικής Βάσης Γουρνών, ξεπρόβαλε ο πρώτος επίδοξος... “μνηστήρας”!

Μπορεί τη στιγμή αυτή να παραμένει άγνωστο το πότε το ΤΑΙΠΕΔ θα προκηρύξει τον νέο (μετά την πρώτη προ ετών προσπάθεια που κατέστη άγονη) διαγωνισμό για την προσέλκυση επενδυτών με βάση το σχέδιο για τουριστικές επενδύσεις, εμπορικές δραστηριότητες αλλά και καζίνο, να όμως που εμφανίστηκε στο προσκήνιο ο πρώτος ενδιαφερόμενος επενδυτής.

Αποφασισμένος να συμμετάσχει στον διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση της πρώην Βάσης εμφανίζεται ο επικεφαλής της εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων Dimand Real Estate, Δημήτρης Ανδριόπουλος. Ο Πατρινός στην καταγωγή επιχειρηματίας, γνωστός από την εμπλοκή του σε πολλές επιχειρηματικές και κατασκευαστικές δραστηριότητες (με σημεία αναφοράς μάλιστα μεγάλες αθλητικές υποδομές, όπως το γήπεδο “Καραϊσκάκη” αλλά και το νέο γήπεδο της ΑΕΚ, που χτίζεται τώρα), έσπευσε να ανοίξει από τώρα τα χαρτιά του. Ο ίδιος διαμήνυσε πως, όχι απλά έχει επενδυτικές βλέψεις για το “φιλέτο” των Γουρνών, αλλά ήδη κάνει και τις σχετικές κινήσεις προετοιμασίας για την ανεύρεση των απαραίτητων κεφαλαίων!

Η σχετική αποκάλυψη του επίδοξου επενδυτή, προ της προκήρυξης του διαγωνισμού, έγινε με δηλώσεις του στην “Καθημερινή”, όπου ο ίδιος σκιαγραφεί τις Γούρνες ως “κορωνίδα” των επόμενων επενδυτικών κινήσεών του.

«Σε μια σημαντική συμφωνία χρηματοδότησης προχώρησαν η εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων Dimand Real Estate και ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτικούς ομίλους διεθνώς, η αμερικανική H.I.G. Capital, η οποία διαθέτει υπό διαχείριση συνολικά κεφάλαια 35 δισ. δολαρίων. Όπως έγινε γνωστό, η H.I.G., μέσω του “βραχίονά” της στην ευρωπαϊκή αγορά ακινήτων, της H.I.G. Europe Realty, θα χρηματοδοτήσει την επόμενη γενιά έργων ανάπτυξης ακινήτων της Dimand Real Estate, δίνοντας έμφαση στην αγορά γραφείων και στον κλάδο της φιλοξενίας (ξενοδοχεία και κατοικίες).

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συμφωνία προβλέπει τη χορήγηση μιας ανοικτής γραμμής πίστωσης, ύψους της τάξεως των 150 εκατ. ευρώ, με την οποία η ελληνική εταιρεία θα μπορέσει να ενισχύσει σημαντικά τη ρευστότητά της, καθώς προετοιμάζεται για τη συμμετοχή της σε μεγάλα νέα έργα ανάπτυξης. Με τη συνδρομή και δανειακής μόχλευσης, η διοίκηση της Dimand είναι πλέον σε θέση να “τρέξει” νέα έργα ύψους άνω των 300 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχει η προοπτική και περαιτέρω χρηματοδότησης», αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα της “Καθημερινής”, που φιλοξενεί και δηλώσεις του εν λόγω επιχειρηματία.

«Η συμφωνία αυτή θα μας προσφέρει πολύ σημαντική ρευστότητα και ταυτόχρονα θα μας επιτρέψει να έχουμε ταχύτητα στη λήψη αποφάσεων και ευελιξία, προκειμένου να προχωρήσουμε στις επενδύσεις που μας ενδιαφέρουν», σημειώνει χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Ανδριόπουλος, επικεφαλής της Dimand Real Estate.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μεταξύ των έργων που είναι πιθανό να χρηματοδοτηθούν από τη συγκεκριμένη συμφωνία είναι, π.χ., μελλοντικά έργα που θα αναζητήσει η εταιρεία εντός της έκτασης του Ελληνικού, ή οι Γούρνες στο Ηράκλειο, όπου σχεδιάζει να συμμετάσχει.

Το σχέδιο αξιοποίησης του ΤΑΙΠΕΔ

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του ΤΑΙΠΕΔ και με βάση τα όσα προβλέπει η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, επί της οποίας αποφάνθηκαν θετικά με ευρεία πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο Χερσονήσου και οριακά το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης, θα αξιοποιηθούν μέσω ιδιωτών περίπου 350 στρέμματα από τα περίπου 708 στρέμματα της έκτασης που κάλυπτε η πρώην αμερικανική Βάση, η οποία έκλεισε το 1993. Σε ένα τμήμα του ακινήτου, περίπου 30 στρεμμάτων, θα αναπτυχθούν εμπορικές χρήσεις (προβλέπεται ακόμη και μικρό εμπορικό κέντρο), ενώ στην έκταση περίπου 320 στρεμμάτων που “βλέπει” στη θάλασσα θα αναπτυχθεί σύνθετο τουριστικό κατάλυμα, με ξενοδοχείο πέντε αστέρων και περί τις 80 παραθεριστικές κατοικίες. Θα αναπτυχθεί, επίσης, και ξενοδοχειακή μαρίνα (τουριστικό καταφύγιο σκαφών).

Στο Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο (ΕΣΧΑΔΑ) προτείνεται να επιτρέπονται στο ακίνητο των περίπου 320 στρεμμάτων όλες οι ειδικές χρήσεις της κατηγορίας “Τουρισμός-Αναψυχή” και συγκεκριμένα:

α) Τουριστικά καταλύματα (κύρια και μη κύρια, σύνθετα τουριστικά καταλύματα κ.λπ.).

β) Ειδικές τουριστικές υποδομές και λοιπές τουριστικές εγκαταστάσεις (συνεδριακά κέντρα κ.λπ.).

γ) Τουριστικοί λιμένες, όπως αγκυροβόλια, καταφύγια τουριστικών σκαφών κ.λπ.

δ) Εμπορικά καταστήματα και καταστήματα παροχής υπηρεσιών.

ε) Κοινωνική Πρόνοια.

στ) Αθλητικές εγκαταστάσεις.

ζ) Πολιτιστικές εγκαταστάσεις.

η) Θρησκευτικοί χώροι.

θ) Χώροι συνάθροισης κοινού.

ι) Εστίαση.

ια) Αναψυκτήρια.

ιβ) Στάθμευση (κτήρια, γήπεδα) και

ιγ) Εγκαταστάσεις εκθεσιακών χώρων.

Στο μικρότερο ακίνητο των περίπου 30 στρεμμάτων προτείνεται να επιτρέπονται οι παρακάτω ειδικές χρήσεις:

α) Εμπορικά καταστήματα, καταστήματα παροχής υπηρεσιών, υπεραγορές, πολυκαταστήματα, εμπορικά κέντρα,

β) Κοινωνική πρόνοια,

γ) Γραφεία,

δ) Τράπεζες,

ε) Ασφάλειες,

στ) Κοινωφελείς οργανισμοί,

ζ) Αθλητικές εγκαταστάσεις,

η) Πολιτιστικές εγκαταστάσεις,

θ) Χώροι συνάθροισης κοινού,

ι) Εστίαση,

ια) Αναψυκτήρια,

ιβ) Στάθμευση (κτήρια-γήπεδα) και

ιγ) Εγκαταστάσεις εκθεσιακών χώρων.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News