Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης: Το αδιαχώρητο στο «Καπετανάκειο» για την Ενδοοικογενειακή Βία

Ηράκλειο
Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης: Το αδιαχώρητο στο «Καπετανάκειο» για την Ενδοοικογενειακή Βία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διοργανώθηκε στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της τοπικής Εκκλησίας για την ενημέρωση και τον περιορισμό της εν λόγω δυσμενούς κατάσταση

Σε μια ασφυκτικά κατάμεστη αίθουσα και με αρκετούς όρθιους στο ακροατήριο πραγματοποιήθηκε η 8η εκδήλωση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης για το κρίσιμο κοινωνικό φαινόμενο της Ενδοοικογενειακής βίας στο Εσπερινό Γυμνάσιο Ηρακλείου.

Η εκδήλωση - συζήτηση με τίτλο Σημεία Ενδοοικογενειακής Βίας και Κακοποιητικές Πρακτικές ~ Διαχείριση - Προστασία - Αντιμετώπιση διοργανώθηκε στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της τοπικής Εκκλησίας για την ενημέρωση και τον περιορισμό της εν λόγω δυσμενούς κατάστασης, ενώ πρόκειται για μία συλλογική προσπάθεια - που ήδη μετράει τον δεύτερο χρόνο δράσεων - με τη συμμετοχή και τη συνεργασία αρμοδίων υπηρεσιών όπως η Εισαγγελία Πρωτοδικών Ηρακλείου, η Διεύθυνση Αστυνομίας Ηρακλείου και το Κοινοτικό Κέντρο Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων του Βενιζέλειου Γενικού Νοσοκομείου. Χορηγός επικοινωνίας ήταν ο Όμιλος της ΚΡΗΤΗ TV.

Στην παρούσα εκδήλωση, οι εκπρόσωποι των υπηρεσιών που μετείχαν ως ομιλητές επικεντρώθηκαν σε θέματα που άπτονται της Ενδοοικογενειακής Βίας και ειδικότερα:

- η κ. Θεοδώρα Μανιώτη, Αντεισαγγελέας Πρωτοδικών Ηρακλείου αναφέρθηκε - εκτενώς - σε σημεία που αφορούν τη σοβαρότητα των αδικημάτων ενδοοικογενειακής βίας από εγκληματολογική σκοπιά, τις ενέργειες και τον ρόλο του εισαγγελέα επί αδικημάτων ενδοοικογενειακής βίας, στους όρους της ποινικής διαμεσολάβησης ως θεσμό αποκαταστατικής δικαιοσύνης στα αδικήματα του νόμου ενδοοικογενειακής βίας, καθώς και στα ισχύοντα της αντιμετώπισης των αδικημάτων ενδοοικογενειακής βίας σε αλλοδαπές έννομες τάξεις.

- η κ. Δήμητρα Ζέρβα, Αστυνόμος Β΄ - Προϊσταμένη του Γραφείου Ανηλίκων της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ηρακλείου περιέγραψε τις ενέργειες του γραφείου ανηλίκων της ασφάλειας σε περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων και την υπηρεσιακή διαδικασία που δύναται να εξελιχθεί για την διαχείριση των δύσκολων καταστάσεων παιδικής κακοποίησης και την προστασία του θύματος.

- η κ. Αγγελική Μπερνιδάκη, Υπαστυνόμος Α΄ - Α΄ Αστυνομικό Τμήμα Ηρακλείου ανέλυσε το πλαίσιο προσέγγισης υποθέσεων ενδοοικογενειακής βίας από την υπηρεσία της, με αναφορά στην διερεύνηση και την εξέταση των καταγγελιών και την πρακτική που τηρείται ως ακολουθία των παραπάνω δεδομένων.

- η κ. Κωνσταντίνα Λουλακάκη, Ψυχιατρος Παιδιών και Εφήβων του Κοινοτικού Κέντρου Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων σκιαγράφησε τα χαρακτηριστικά των περιστατικών σωματικής και σεξουαλικής κακοποίησης (το προφίλ γονέων, συμπτωματολογία ανηλίκου), όπως και σημεία που σχετίζονται με την αιτιολογία της κακοποίησης ανηλίκου, τους όρους που βασίζεται η θεραπεία και τρόπους που μπορεί να υποστηριχθεί η πρόγνωση ή η πρόληψη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ομιλητές στο τέλος των θεματικών τους τοποθετήσεων απάντησαν σε ερωτήματα και προβληματισμούς του ακροατηρίου και, μάλιστα, εισέπραξαν το θερμό χειροκρότημα των παρευρισκόμενων και τις ευχαριστίες των διευθυντών και εκπαιδευτικών των εσπερινών σχολείων του Ηρακλείου που συμμετείχαν στην εκδήλωση (Εσπερινό Γυμνάσιο Ηρακλείου, Εσπερινό Γενικό Λύκειο, Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας, 4ο Εσπερινό ΕΠΑ.Λ Ηρακλείου).

Την εκδήλωση συντόνισε ο Κοινωνικός Λειτουργός - Συνεργάτης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης κ. Γεώργιος Σαριδάκης, ενώ χαιρετισμό απεύθυνε ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ειρηναίος.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News