Ηράκλειο

Απεργούν σήμερα οι εκπαιδευτικοί

Ξανά στους δρόμους οι εκπαιδευτικοί της Κρήτης  

Σε νέα απεργιακή κινητοποίηση και συλλαλητήριο στο Ηράκλειο προχώρησαν οι εκπαιδευτικοί, κλιμακώνοντας τις αντιδράσεις τους απέναντι στις αλλαγές που προβλέπει το σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας που ψηφίζεται στην Ολομέλεια της Βουλής, και το οποίο περιλαμβάνει διάφορες διατάξεις, με κυριότερη αυτή που αφορά την αναγνώριση των πτυχίων των κολεγίων για διορισμό στη δημόσια εκπαίδευση.

Οι εκπαιδευτικοί διεκδικούν απόσυρση του άρθρου 50, τονίζοντας πως η ψήφισή του ανοίγει την κερκόπορτα της εκπαίδευσης. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ψηφίστηκε σήμερα Πέμπτη 23 Ιανουαρίου, και οι εκπαιδευτικοί πραγματοποίησαν νέα κινητοποίηση στις 12 το μεσημέρι, στην πλατεία Ελευθερίας, στο Ηράκλειο. Ενώ, ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους του Ηρακλείου με την διακριτική συνοδεία της αστυνομίας.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Συλλόγου “Δ. Θεοτοκόπουλος”, «έπειτα από τη νέα συνάντηση που είχε το Δ.Σ. της ΔΟΕ, μετά το πέρας της απεργιακής κινητοποίησης στις 21/1/2020 με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, η οποία δεν επέφερε καμία θετική εξέλιξη σχετικά με την απόσυρση του άρθρου 50 στο νομοσχέδιο “ΕΘΑΑΕ, Ειδικοί Λογαριασμοί Κονδυλίων Έρευνας ΑΕΙ, ερευνητικών και τεχνολογικών φορέων και άλλες διατάξεις”, που πλήττει καίρια τον βασικό πυρήνα της δημόσιας εκπαίδευσης, συνεχίζουμε τον αγώνα με απεργιακή κινητοποίηση, καθώς η ημέρα ψήφισης του εν λόγω άρθρου μετατέθηκε για την Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2020 (σ.σ. σήμερα). Η κυβέρνηση (με το άρθρο 50 του υπό ψήφιση νομοσχεδίου και σε συνέχεια ανάλογων νομοθετικών ρυθμίσεων προηγούμενων ετών και κυρίως του N. 4635/ 30-10-2019 “Επενδύω στην Ελλάδα και άλλες διατάξεις”), με πρόσχημα την ανάγκη προσαρμογής της Ελλάδας στην κοινοτική οδηγία 2005/36 (με επιλεκτική ευαισθησία ως προς την προσαρμογή στο κοινοτικό δίκαιο, αφού δεν την επιδεικνύει και για την οδηγία 70 του 1999, που θα οδηγούσε σε εξίσωση δικαιωμάτων μονίμων-αναπληρωτών και θα άνοιγε την πόρτα στην πραγματοποίηση όλων των διορισμών μόνιμων εκπαιδευτικών που έχει ανάγκη η εκπαίδευση), προχωρά στην ολέθρια για τη δημόσια εκπαίδευση κίνηση υποβάθμισης του κύρους των πανεπιστημιακών πτυχίων και την εξίσωσή τους με τους τίτλους κολεγίων. Είναι τραγικό να ανοίγει ο δρόμος για την είσοδο στην εκπαίδευση των αποφοίτων μεταδευτεροβάθμιων σχολών (κολέγια), την ίδια στιγμή που από την προκήρυξη της Ειδικής Αγωγής και απ’ ό,τι φαίνεται και της γενικής αποκλείστηκαν οι συνάδελφοί μας απόφοιτοι των 2ετών Παιδαγωγικών Ακαδημιών και Σχολών Νηπιαγωγών, οι οποίοι, όχι με δική τους υπαιτιότητα αλλά της Πολιτείας, δεν κατέχουν τίτλο εξομοίωσης...».

Οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Π.Ε. “Δ. Θεοτοκόπουλος” και “Φαιστός”, με βάση την απόφαση της ΔΟΕ (3ωρη στάση εργασίας τις τρεις τελευταίες ώρες του πρωινού κύκλου, 11 π.μ. έως 2 μ.μ., και τις τρεις τελευταίες του απογευματινού κύκλου, 1 μ.μ. έως 4 μ.μ.), κηρύττουμε επιπλέον 3ωρη στάση εργασίας, 8 π.μ. έως 11 π.μ., μετατρέποντας την κινητοποίηση σε απεργιακή ημέρα».

Όπως αναφέρουν οι εκπαιδευτικοί, διεκδικούν: «Απόσυρση του άρθρου 50 που εξισώνει τα πτυχία μας με εκείνα των κολεγίων. Μαζικούς διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών. Καθολική εφαρμογή της 2χρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Εκπαίδευσης. Αυξήσεις σε μισθούς-συντάξεις. Εξίσωση των δικαιωμάτων των μόνιμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια