Πόσο προσβάσιμο είναι το Ηράκλειο στους τυφλούς; - Διαδρομές… μαρτύριο στο κέντρο της πόλης

Ηράκλειο
Πόσο προσβάσιμο είναι το Ηράκλειο στους τυφλούς; - Διαδρομές… μαρτύριο στο κέντρο της πόλης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι χρώμα έχει το «σκοτάδι» στο κέντρο της πόλης - Είναι προσβάσιμο το Ηράκλειο στους τυφλούς;

Πεζοδρόμια κατειλημμένα από στάσεις λεωφορείου, αυτοκίνητα παρκαρισμένα στα πιο ακατάλληλα σημεία, δέντρα που έχουν… «φυτρώσει» σε πολύ στενά πεζοδρόμια και όλα αυτά σε μία πόλη: Στο Ηράκλειο. Ένα μέρος αφιλόξενο για πολλές κοινωνικές ομάδες, πόσω μάλλον για τους ανθρώπους με χαμηλή ή και μηδενική όραση.

Η εκπομπή «ΚΡΗΤΗ ΣΗΜΕΡΑ» συνάντησε τον Μενέλαο Μαρκοδημητράκη, μέλος της Περιφερειακής Ένωσης Τυφλών Κρήτης, ο οποίος έχει πολύ χαμηλή όραση. Μαζί του ξεναγηθήκαμε σε όλες εκείνες τις περιοχές του Ηρακλείου από τις οποίες ένας τυφλός κινδυνεύει ακόμα και να χτυπήσει.

Πρώτη στάση, η λεωφόρος Κνωσού, κοντά στο Βενιζέλειο. Αν κάποιος τυφλός θέλει να φύγει από το νοσοκομείο και να πάρει λεωφορείο, θα συναντήσει πολλά εμπόδια. Το βασικό, όμως, εμπόδιο είναι η ίδια η στάση που βρίσκεται στη μέση του πεζοδρομίου και προκαλεί σοβαρό πρόβλημα για κάποιον που δε βλέπει. Ο Μενέλαος Μαρκοδημητράκης μας έδειξε πόσο εύκολο είναι για έναν τυφλό να χτυπήσει στις στάσεις λεωφορείου που βρίσκονται επί της λεωφόρου Κνωσού.

Φυσικά, στον ίδιο δρόμο -που δεν έχει το μονοπώλιο σε ολόκληρο το Ηράκλειο- τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα πάνω στα πεζοδρόμια έχουν γίνει… κανόνας στην καθημερινότητα.

Δεύτερη στάση, η λεωφόρος Χρυσοστόμου. Στην αρχή του δρόμου βρίσκεται ένα δέντρο το οποίο είναι στη μέση του δρόμου και ένας τυφλός το κουτουλάει. Μάλιστα και το λευκό του μπαστούνι μπορεί να μην «ανιχνεύσει» το συγκεκριμένο δέντρο με αποτέλεσμα ένας άνθρωπος με χαμηλή όραση να πέσει πάνω του.

Το κέντρο του Ηρακλείου, ωστόσο, δεν αποτελεί εξαίρεση της τραγικής αυτής κατάστασης. Από τη μικρή Έβανς μέχρι την πλατεία Ελευθερίας, η διαδρομή είναι μαρτύριο για έναν τυφλό. Το πιο κεντρικό σημείο του Ηρακλείου, η πλατεία Ελευθερίας, την ίδια ώρα είναι και το πλέον ακατάλληλο μέρος για να διασχίσει ο τυφλός αφού όλα τα… εμπόδια έχουν το ίδιο χρώμα με τα μάρμαρα της πλατείας και για οδεύσεις τυφλών ούτε λόγος.

Κι αν οι δημόσιες υπηρεσίες δεν είναι εύκολα προσβάσιμες για τους τυφλούς, όπως εξηγεί ο Μενέλαος Μαρκοδημητράκης, γίνονται σημαντικά βήματα για τη διευκόλυνσή τους. Μάλιστα, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης θα δημιουργηθεί μία εφαρμογή που θα καθοδηγεί φωνητικά τους τυφλούς μέσα σε μία δημόσια υπηρεσία.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News