Θλίψη για το θάνατο του Βιαννίτη ιστορικού Εμμανουήλ Μικρογιαννάκη

Ηράκλειο
Θλίψη για το θάνατο του Βιαννίτη ιστορικού Εμμανουήλ Μικρογιαννάκη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Εμμανουήλ Μικρογιαννάκης ήταν ιστορικό και καθηγητής του ΕΚΠΑ

«Έφυγε» από τη ζωή ο γνωστός καθηγητής Ιστορίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Πρόκειται για τον Εμμανουήλ Μικρογιαννάκη, ο οποίος εξέπνευσε σε ηλικία 85 ετών.

Ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Ηγουμενίδης, γράφει για το Μικρογιαννάκη:

«Ο Εμμανουήλ Μικρογιαννάκης υπήρξε μια ξεχωριστή μορφή των γραμμάτων και των τεχνών που θα θυμόμαστε πάντοτε για το ήθος και την ανεκτίμητη προσφορά του. Είναι ο ιστορικός και πανεπιστημιακός από την Βιάννο που «ταξίδεψε» τον ελληνικό πολιτισμό σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη. Οι διαλέξεις του στα πιο απόμακρα σημεία του πλανήτη και η σημαντική του εργογραφία αποτελούν αναμφίβολα μια παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές. Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του.»

Συλλυπητήριο μήνυμα εξέδωσε και ο πρώην Δήμαρχος Βιάννου και Πρόεδρος Περιφερειακού Συμβουλιου Κρήτης, Παύλος Μπαριτάκης:

«Ο θάνατος του Εμμανουήλ Μικρογιαννάκη, ιστορικού και καθηγητή Πανεπιστημίου αποτελεί μια «βαριά» και σημαντική απώλεια για τον τόπο μας. Γεννημένος το 1935 στον Αμιρά Βιαννου βίωσε τη φρίκη του πολέμου μένοντας ορφανός από την ηλικία των οκτώ ετών, λόγω των εκτελέσεων του πατέρα του και των αρρένων μελών της οικογένειάς του από τους εγκληματίες ναζί. Ο καθηγητής ιστορικός, Μανώλης Μικρογιαννάκης υπήρξε πολυγραφότατος, δίδαξε σε πολλά ξένα Πανεπιστήμια και τιμήθηκε από την UNESCO. Αφήνει πίσω του ένα πλούσιο διδακτικό και συγγραφικό έργο από το οποίο θα τον γνωρίσουν πολλές γενιές που μέλλουν, αλλά, το κυριότερο, αφήνει ένα πλούσιο καταστάλαγμα στις καρδιές και τις ζωές των ανθρώπων που δίδαξε και ενέπνευσε, όλων αυτών που διατηρούν την μνήμη του και την κληρονομιά που μας άφησε.

Στην οικογένειά του αρμόζουν τα θερμά συλλυπητήρια όλων μας. Ο Θεός ας αναπαύσει την  ψυχή του και ας είναι αιώνια η μνήμη του.»

Συλλυπητήριο μήνυμα από το Δήμαρχο Βιάννου Μηνά Σταυρακάκη για το θάνατο του Μανώλη Μικρογιαννάκη:

«Μια σπουδαία πνευματική μορφή και εξέχουσα προσωπικότητα από το χώρο των Επιστημών, ο Μανώλης Μικρογιαννάκης, «έφυγε» από τη ζωή.

Ο εκλιπών, από τον Αμιρά Βιάννου όπου γεννήθηκε, κατάφερε μέσα από την πορεία του ως Πανεπιστημιακός και Ιστορικός, να αφήσει ανεξίτηλο το στίγμα του, αλλά και μια βαριά παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές, μέσα από το διδακτικό και συγγραφικό του έργο.

Στην οικογένεια του εκλιπόντος εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια».

Ποιος ήταν ο Εμμανουήλ Μικρογιαννάκης;

Γεννήθηκε στα Αμιρά Βιάννου. Σπούδασε και πήγε με υποτροφία του ΙΚΥ για μεταπτυχιακά στο Πανεπιστήμιο του Γκέτινγκεν. Δίδαξε επί σειρά ετών Ιστορία του Πολιτισμού και των Κλασικών χρόνων στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Διετέλεσε Πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Συγκλητικός και Κοσμήτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Δίδαξε επίσης σε διάφορα ξένα Πανεπιστήμια και συνετέλεσε στη δημιουργία Τμημάτων-Εδρών Ελληνικού Πολιτισμού στο Πανεπιστήμιο της Taipei (Taiwan) και στις Ινδίες. Έχει συγγράψει πληθώρα μελετών, βιβλίων και άρθρων. Σήμερα είναι Πρόεδρος του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός.

  • Θουκυδίδεια - 1.Αναθεώρηση του παρελθόντος από τον Θουκυδίδη 2.Τα δέοντα 3.Ταχεία κρίσις του Μηδικού (1991)
  • Πλάτωνος νόμοι
  • Ολυμπιακή δημοκρατία
  • Η γέννηση της αθηναϊκής δημοκρατίας
  • Παθολογία πολιτευμάτων στην αρχαιότητα
  • Λεύκωμα αναμνήσεων των φοιτητών και φοιτητριών της Φιλοσοφικής Σχολ...
  • Η αρχαία ελληνική λυρική ποίηση και η διαχρονική της επίδραση
  • Ο ρόλος του ΟΗΕ στον 21ο αιώνα
  • Απόστολος Παύλος και Κόρινθος
ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News