Ηράκλειο

«Απόβαση» διαμαρτυρίας στο Δημοτικό Συμβούλιο για τις συνθήκες στον καταυλισμό

Η αποψινή, εναρκτήρια συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για το 2020 , έλαβε χώρα στη σκιά του πένθους στην οικογένεια του Βασίλη Λαμπρινού

Οι διαμαρτυρίες και οι κραυγές αγωνίας των ρομά για τις δυσκολίες της διαβίωσης στον καταυλισμό στα Δυο Αοράκια, αλλά και εργασιακά ζητήματα, τόσο γενικού χαρακτήρα όπως ζητήματα ασφάλειας όσο και προσωπικού χαρακτήρα όπως η δικαστική διαμάχη πρώην συμβασιούχου με το δήμο σφράγισαν την αποψινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ηρακλείου.

Συνεδρίαση, στη διάρκεια της οποίας άναψε σχεδόν ομόφωνα (διαφοροποιήθηκε μονάχα η Λαϊκή Συσπείρωση ψηφίζοντας παρών) το εγχείρημα της δημιουργίας του ανοιχτού εμπορικού κέντρου (Open Mall) σε συνεργασία του δήμου με τον Εμπορικό Σύλλογο Ηρακλείου σε μια μεγάλη ζώνη κεντρικών δρόμων της πόλης.

Η αποψινή, εναρκτήρια συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για το 2020, έλαβε χώρα στη σκιά του πένθους στην οικογένεια του Βασίλη Λαμπρινού που έχασε τον αδελφό του Φίλιππο και δεν ήταν φυσικά παρών με την Αριστέα Πλεύρη να εκτελεί χρέη δημαρχεύουσας.

Η συνεδρίαση συνοδεύτηκε από διαξιφισμούς, αντιπαραθέσεις και εντάσεις . Απόλυτα χαρακτηριστικό ήταν άλλωστε το γεγονός ότι το δημοτικό συμβούλιο πέρασε στα θέματα της ημερήσιας διάταξης μετά τις 9 το βράδυ και ενώ η συνεδρίαση είχε ξεκινήσει 3 ώρες πριν!

Όπως είχαμε προαναγγείλει, με ενδιαφέρον αναμενόταν στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο η παρουσία των μελών του Δ.Σ. του Παγκρήτιου Πολιτιστικού Συλλόγου Ελλήνων Ρομά «Η Ελπίδα».

Οι εκπρόσωποι του Συλλόγου είχαν ζητήσει να παρευρεθούν στη συνεδρίαση ώστε να βάλουν στο τραπέζι συγκεκριμένα προβλήματα και αιτήματα σε σχέση με τις συνθήκες διαβίωσης στον καταυλισμό των Ρομά στα Δύο Αοράκια.

Όπερ και εγένετω!

Στην αρχή της συνεδρίασης, είχαμε «απόβαση διαμαρτυρίας» από εκπροσώπους των ρομά που περιέγραψαν με μελανά χρώματα τη καθημερινότητα στον καταυλισμό στα Δυο Αοράκια.

Οι ίδιοι τόνισαν ότι 200 οικογένειες και 700 άνθρωποι συνολικά ζουν σε ένα καταυλισμό χωρίς τα στοιχειώδη, όπως ηλεκτρικό και νερό.

Τόνισαν επίσης ότι περί τα 300 παιδιά είναι παιδιά ενός κατώτερου θεού αφού ξυπνούν και πηγαίνουν στο σχολείο, περπατώντας ανάμεσα σε ποντίκια ενώ δεν έχουν ούτε μια παιδική χαρά, ούτε ένα χώρο αναψυχής για να παίξουν...

«Ή κατάσταση είναι απαράδεκτη. Δεν γίνεται να ζουν τόσοι άνθρωποι σε τέτοιες συνθήκες. Δε γίνεται τα παιδιά μας να ζουν μαζί με τα ποντίκια και να είμαστε στο σκοτάδι και μέσα στις λάσπες.

Δηλαδή δεν είμαστε και εμείς Έλληνες πολίτες; Πώς λοιπόν είναι δυνατόν να ζούμε σε παράγκες χωρίς τα στοιχειώδη;», ξέσπασε ο πρόεδρος του Συλλόγου Θανάσης Κατσαρής.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε το γνωστό θέμα της μετεγκατάστασης του καταυλισμού.

Από πλευράς της μείζονος αντιπολίτευσης ο επικεφαλής της Γιάννης Κουράκης τόνισε την αναγκαιότητα εύρεσης μιας ανθρώπινης λύσης αλλά και σεβασμού από όλους τους εμπλεκόμενους στην όποια κοινά αποδεκτή λύση βρεθεί.

Την ανάγκη αναζήτησης μιας κοινά αποδεκτής λύσης, με οργανωμένο διάλογο ανάμεσα σε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές επισήμανε εμφατικά ο επικεφαλής των Ενεργών Πολιτών Ηλίας Λυγερός.

Μια άλλη διάσταση-πρόταση, την μετεγκατάσταση των ρομά από τον καταυλισμό σε σπίτια, έβαλε ο Ευρυπίδης Κουκιαδάκης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια