Σαράντα ημέρες την Κυριακή χωρίς τον Κώστα Σολδάτο

Ηράκλειο
Σαράντα ημέρες την Κυριακή χωρίς τον Κώστα Σολδάτο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συμπληρώθηκαν σαράντα ημέρες χωρίς τον αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ, που έγραψε… τη δική του ιστορία

Σαράντα μέρες την Κυριακή χωρίς τον Κώστα Σολδάτο τον αξιωματικό της ΕΛΑΣ που έγραψε την δική του ιστορία στην πάταξη της εγκληματικότητας στην Κρήτη αλλά και στην Αθήνα. Το μνημόσυνο του υποστράτηγου εν αποστρατεία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή το πρωί στην ενορία της Αγίας Βαρβάρας στα Καμίνια μια ανάσα από την κατοικία του όλα τα χρόνια της ζωής του στο Ηράκλειο.

Για 40 ημέρες εκατοντάδες τα μηνύματα στήριξης στην σύζυγό του Γεωργία αλλά και στις κόρες του Σοφία και Στέλλα που βιώνουν το βαρύ πένθος της απώλειας του σπουδαίου αστυνομικού, συζύγου και πατέρα.

Ο Κώστας Σολδάτος που ταλαιπωρήθηκε για αρκετά χρόνια από ένα σοβαρό εγκεφαλικό που προέκυψε κατά την διάρκεια μιας χειρουργικής επέμβασης προδόθηκε από την καρδιά του στις 12 Δεκεμβρίου του 2019 που έφυγε από την ζωή.

Ο θρυλικός αστυνομικός της Κρήτης

Από νέος αξιωματικός φαινόταν ότι δεν φοβάται τίποτα. Ακόμη και στα τέλη της δεκαετίας του 80 όταν φεύγοντας από ένα γάμο σε χωριό της ενδοχώρας του Ηρακλείου ξυλοκοπήθηκε άσχημα. Δεν φοβήθηκε κανένα. Και συνέχισε να συμμετέχει σε όλες τις επιχειρήσεις δυναμικά.

Τον Μάιο του 1992 ήταν επικεφαλής του αποσπάσματος που εντόπισε και συνέλαβε τον Βαγγέλη Ρωχάμη που είχε αποδράσει από τις φυλακές Αλικαρνασσού. Λίγο αργότερα αποκάλυψε τη σπείρα γνωστού κρητικού που είχε διαπράξει διάφορες ληστείες και εντόπισε τους ληστές νυκτερινού κέντρου.

Πέτυχε σημαντικά κτυπήματα στα κυκλώματα των ναρκωτικών και κυρίως των εμπόρων που είχαν κατακλύσει τα νυκτερινά κέντρα του Ηρακλείου με χάπια «έκσταση». Ακόμη και η σύλληψη του νεοφασίστα τρομοκράτη Μάρκο Φουρλάν αποδίδεται στην ευφυΐα του Γ. Σολδάτου.

Έκανε πολλούς εχθρούς με αποκορύφωμα αυτόν που αποφάσισε να τον βγάλει από τη μέση.

Ήταν Φεβρουάριος του 1997. Η έκρηξη ­που έγινε όταν η 39χρονη, τότε, Γεωργία Σολδάτου μπήκε στο αυτοκίνητο και έβαλε το κλειδί στη μίζα ­ήταν κάτι το πρωτοφανές για την Ελλάδα. Παραπέμπει στη δράση της σικελικής Μαφίας. Οι δράστες, ­όπως τουλάχιστον είπαν οι ειδικοί στον τότε υπουργό Δημόσιας Τάξης κ. Γ. Ρωμαίο, θα πρέπει να ήταν επαγγελματίες οι οποίοι είτε θα εκτελούσαν κάποιο «συμβόλαιο» είτε θα πρέπει να μετείχαν ενεργά στο οργανωμένο έγκλημα. Σε αυτό το συμπέρασμα οδηγεί τόσο η συνδεσμολογία του εκρηκτικού μηχανισμού (γνώριζαν ακόμη και τη συμπεριφορά του συναγερμού του αυτοκινήτου) όσο και η εκρηκτική ύλη που χρησιμοποίησαν ­τύπου «C-Α» που κατασκευάζεται στην Αμερική και βρίσκεται συνήθως στις εγκαταστάσεις των επίλεκτων δυνάμεων του στρατού.

Η Γεωργία Σολδάτου τραυματίστηκε σοβαρά, έχασε το πόδι της. Ο ίδιος σημαδεύτηκε από αυτή την ιστορία. Αλλά δεν σταμάτησε ποτέ να παλεύει. Ακόμη κι όταν έφτασε υποστράτηγος ήταν παρών πάντα. Προσπάθησαν πολλές φορές ακόμη και με συκοφαντίες να τον σταματήσουν. Αλλά δεν τα κατάφεραν. Ο ίδιος πριν μερικά χρόνια αντιμετώπισε σοβαρό πρόβλημα υγείας, έμεινε καθηλωμένος και ταλαιπωρήθηκε αρκετά. Μέχρι που έφυγε από τη ζωή.

Το 40ήμερο μνημόσυνο του σπουδαίου αξιωματικού θα τελεσθεί την Κυριακή το πρωί στον ναό της Αγίας Βαρβάρας στα Καμίνια Ηρακλείου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News