Δήμος Ηρακλείου: Ιλιγγιώδες ποσό για ενοίκια ύψους 1 εκατομμυρίου ευρώ

Ηράκλειο
Δήμος Ηρακλείου: Ιλιγγιώδες ποσό για ενοίκια ύψους 1 εκατομμυρίου ευρώ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τεράστια ποσά καταβάλλει ο Δήμος Ηρακλείου, που σχεδιάζει “στρατηγείο” Πολιτικής Προστασίας στο πρώην “Φάρος”, προκαλώντας αντιδράσεις

“Φωτιές” και κόντρα με την τοπική κοινότητα της Νέας Αλικαρνασσού, που προσβλέπει στην αξιοποίηση του χώρου για τη δημιουργία μουσείου Μικρασιατικού Πολιτισμού και καταγγέλλει αγνόησή της από τη Λότζια, άναψαν τα σχέδια της δημοτικής Αρχής Ηρακλείου για τη δημιουργία ενός κέντρου Πολιτικής Προστασίας στον πρώην “Φάρο”, την ίδια ώρα που τα ποσά που πληρώνει ο Δήμος Ηρακλείου σε ενοίκια προκαλούν πραγματικά... ίλιγγο! Όπως αποκαλύπτει σήμερα η εφημερίδα “Νέα Κρήτη”, μέσα στις προηγούμενες ημέρες αναρτήθηκαν στη “Διαύγεια” αποφάσεις πιστώσεων για πληρωμές ενοικίων (ενοικίων κτηρίων για τις ανάγκες στέγασης δημοτικών υπηρεσιών, σχολείων και δημοτικών δομών) για το 2020, ύψους 896.064 ευρώ, ενώ εκτιμάται ότι το συνολικό ποσό που θα καταβάλει σε μισθώματα ο Δήμος τη νέα χρονιά ξεπερνά το 1 εκατ. ευρώ!

Τα νούμερα είναι πολύ μεγάλα και αποτυπώνουν ανάγλυφα το πόσο στριμωγμένος είναι ο Δήμος στο μέτωπο της στέγασης των υπηρεσιών της αρμοδιότητάς του και το πόσο βαθιά είναι αναγκασμένος να βάζει κάθε χρόνο το χέρι στην τσέπη σε ενοίκια. Ταυτόχρονα γεννούν και προβληματισμό και απορίες στον νου του απλού δημότη ως προς τη στόχευση που υπάρχει σε σχέση με την αξιοποίηση του δημοτικού ακινήτου στον πρώην “Φάρο”. Ως γνωστόν, τα υπόλοιπα δημοτικά ακίνητα που είναι σε φάση ανακατασκευής ή δρομολογούνται για ανακατασκευή προορίζονται, με βάση τις αποφάσεις της Λότζιας, για συγκεκριμένες χρήσεις, π.χ. το μέγαρο Κοθρή για δημοτική πινακοθήκη, το πρώην ξενοδοχείο “Μίνως” ως πολυχώρος ανάδειξης και προβολής της κρητικής διατροφής και η πρώην φάμπρικα Ανωγειανάκη ως κέντρο Μεσογειακής Μουσικής.

Ένα άλλο βασικό δεδομένο στο “παζλ” είναι ότι δεν υπάρχει καμία εξέλιξη και δε διαφαίνεται κανένα “φως” ή προοπτική επί του παρόντος ως προς την παραχώρηση των εγκαταλελειμμένων δημόσιων ακινήτων που εδρεύουν στο κέντρο της πόλης (πρώην Αστυνομική Διεύθυνση, πρώην Α.Τ., πρώην Τροχαία) από το κράτος στον Δήμο Ηρακλείου, που τα ζητά εδώ και πολλά χρόνια, αλλά δεν παίρνει απάντηση. Σε αυτό τον καμβά, είναι προφανές ότι το μοναδικό βασικό δημοτικό ακίνητο, το οποίο αυτή τη στιγμή απομένει ελεύθερο και διαθέσιμο προς αξιοποίηση για ανάγκες στέγασης, είναι ουσιαστικά ο χώρος του πρώην κέντρου “Φάρος”, στη Νέα Αλικαρνασσό.

Συνεπώς, εγείρει σκεπτικισμό και σηκώνει, αν μη τι άλλο, αρκετή κουβέντα το κατά πόσον είναι προτιμότερο να δημιουργηθεί εκεί ένα πολυδιοικητήριο Πολιτικής Προστασίας (που θα συστεγάζει τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες), όπως είναι ο σχεδιασμός της δημοτικής Αρχής, ή αν θα μπορούσε η πλευρά της Λότζιας να πάει σε μια άλλη λογική, που είχε παλιότερα εξετάσει αλλά εγκατάλειψε. Δηλαδή το να αξιοποιήσει τον πρώην “Φάρο” για τη στέγαση δικών της υπηρεσιών, ώστε να γίνεται και μια εξοικονόμηση δαπανών σε επίπεδο καταβολής ενοικίων...

Τα ενοίκια για τη στέγαση υπηρεσιών, από τα σχολεία, τα κτήρια Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων και τις δημοτικές Διευθύνσεις, μέχρι τις κοινωνικές δομές που έχει δημιουργήσει ο Δήμος, αποτελούν ένα τεράστιο “βραχνά” για τον Δήμο Ηρακλείου. Το ετήσιο κόστος της εκμίσθωσης κτηρίων ξεπερνά το 1 εκατ. ευρώ. Και είναι ενδεικτικό πως με μια πρόχειρη έρευνα-αναζήτηση που κάναμε στη “Διαύγεια” βρήκαμε τις προηγούμενες ημέρες μια σειρά αποφάσεων για πιστώσεις μισθωμάτων που ανέρχονται στο ιλιγγιώδες ποσό των 896.064 ευρώ! Οι αποφάσεις πιστώσεων για μισθώματα, τις οποίες βρήκαμε και παραθέτουμε, αφορούν σε πολλές κατηγορίες ενοικίων.

Οικόπεδο Λυδάκη και ΧΥΤΑ Πέρα Γαλήνων

Μια βασική κατηγορία μισθωμάτων που πληρώνει σε ετήσια βάση ο Δήμος Ηρακλείου είναι τα οικόπεδα, όπως π.χ. το οικόπεδο Λυδάκη, όπου στεγάζεται η λαϊκή της Πέμπτης και του Σαββάτου, με ετήσιο κόστος ενοικίασης τα 81.000 ευρώ.

«Εγκρίνουμε τη δαπάνη, δεσμεύουμε και διαθέτουμε πίστωση ύψους 81.000 ευρώ για την πληρωμή ισόποσης δαπάνης σε βάρος της πίστωσης του προϋπολογισμού εξόδων του ΚΑ 70-6231.002, οικονομικού έτους 2020, για καταβολή μισθωμάτων για το οικόπεδο Λυδάκη για τις ανάγκες λαϊκής αγοράς (περιοχή Κηπούπολης-Πατελών) Δήμου Ηρακλείου έτους 2020», αναφέρει η σχετική απόφαση του Δήμου Ηρακλείου.

Έτερος χώρος με μεγάλο ενοίκιο, ο ΧΥΤΑ Πέρα Γαλήνων, το κόστος ενοικίασης του οποίου για το 2020 ανέρχεται στα 384.000 ευρώ! «Εγκρίνουμε τη δαπάνη, δεσμεύουμε και διαθέτουμε πίστωση ύψους 384.000 ευρώ για την πληρωμή ισόποσης δαπάνης σε βάρος της πίστωσης του προϋπολογισμού εξόδων του ΚΑ 20-6231.001, οικονομικού έτους 2020, για καταβολή δαπάνης για τα μισθώματα του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων του Δήμου Ηρακλείου στην περιοχή Πέρα Γαλήνων του Φόδελε από 1/1/2020 έως 31/12/2020», αναφέρει η σχετική απόφαση πίστωσης για τους Πέρα Γαλήνους.

Τα σχολεία

Δυσβάσταχτο είναι το κόστος των ενοικίων που καταβάλλει ο Δήμος Ηρακλείου για τις ανάγκες της σχολικής στέγης. Μεγαλύτερη με διαφορά “πληγή” ως προς την οικονομική “αιμορραγία” για το δημοτικό ταμείο είναι τα ενοίκια για τα νηπιαγωγεία. Για τη στέγαση, σε ενοικιασμένους χώρους, των περισσότερων νηπιαγωγείων της πόλης αλλά και τριών δημοτικών σχολείων (39ου, 35ου και 24ου), ο Δήμος Ηρακλείου καλείται να καταβάλλει 273.852 ευρώ.

Όπως αναφέρει η σχετική απόφαση πίστωσης, «εγκρίνουμε τη δαπάνη, δεσμεύουμε και διαθέτουμε πίστωση ύψους 273.852 ευρώ για την πληρωμή ισόποσης δαπάνης σε βάρος της πίστωσης του προϋπολογισμού εξόδων του ΚΑ 15-6232.009, οικονομικού έτους 2020, για καταβολή μισθωμάτων για τη στέγαση σχολικών μονάδων εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Ηρακλείου, έτους 2020».

Γραφεία Δημοτικών-Τοπικών Κοινοτήτων

Μεγάλες είναι οι στεγαστικές ανάγκες, και αντιστοίχως τα ποσά που καταβάλλονται σε ενοίκια, για τα γραφεία των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων του Δήμου. Παραθέτουμε χαρακτηριστικά σχετικές αποφάσεις πιστώσεων: «Εγκρίνουμε τη δαπάνη, δεσμεύουμε και διαθέτουμε πίστωση ύψους 2.700 ευρώ για την πληρωμή ισόποσης δαπάνης σε βάρος της πίστωσης του προϋπολογισμού εξόδων του ΚΑ 10-6232.007, οικονομικού έτους 2020, για καταβολή μισθωμάτων του Τοπικού Διαμερίσματος Σταυρακίων, έτους 2020».

«Εγκρίνουμε τη δαπάνη, δεσμεύουμε και διαθέτουμε πίστωση ύψους 6.000 ευρώ για την πληρωμή ισόποσης δαπάνης σε βάρος της πίστωσης του προϋπολογισμού εξόδων του ΚΑ 10-6232.006, οικονομικού έτους 2020, για καταβολή μισθωμάτων του 4ου Δημοτικού Διαμερίσματος, έτους 2020».

«Εγκρίνουμε τη δαπάνη, δεσμεύουμε και διαθέτουμε πίστωση ύψους 6.600 ευρώ για την πληρωμή ισόποσης δαπάνης σε βάρος της πίστωσης του προϋπολογισμού εξόδων του ΚΑ 10-6232.009, οικονομικού έτους 2020, για καταβολή δαπάνης για τη μίσθωση του κτηρίου της 1ης Δημοτικής Κοινότητας του Δήμου Ηρακλείου για το έτος 2020».

«Εγκρίνουμε τη δαπάνη, δεσμεύουμε και διαθέτουμε πίστωση ύψους 13.117,08 ευρώ για την πληρωμή ισόποσης δαπάνης σε βάρος της πίστωσης του προϋπολογισμού εξόδων του ΚΑ 10-6232.005, οικονομικού έτους 2020, για καταβολή μισθωμάτων του 3ου Δημοτικού Διαμερίσματος, έτους 2020».

«Εγκρίνουμε τη δαπάνη, δεσμεύουμε και διαθέτουμε πίστωση ύψους 7.218,12 ευρώ για την πληρωμή ισόποσης δαπάνης σε βάρος της πίστωσης του προϋπολογισμού εξόδων του ΚΑ 10-6232.004, οικονομικού έτους 2020, για καταβολή μισθωμάτων του 2ου Δημοτικού Διαμερίσματος, έτους 2019».

Βαθιά βάζει το χέρι στην τσέπη ο Δήμος Ηρακλείου και για τη στέγαση των ΚΑΠΗ, καθώς δεν υπάρχουν ιδιόκτητα κτήρια και αναγκάζεται να ενοικιάζει πολλούς χώρους. Το σχετικό ποσό για το 2020 ανέρχεται στα 81.304 ευρώ. Όπως αναφέρει η απόφαση πίστωσης, «εγκρίνουμε τη δαπάνη, δεσμεύουμε και διαθέτουμε πίστωση ύψους 81.304,68 ευρώ για την πληρωμή ισόποσης δαπάνης σε βάρος της πίστωσης του προϋπολογισμού εξόδων του ΚΑ 15-6232.007, οικονομικού έτους 2020, για καταβολή μισθωμάτων των κτηρίων ΚΑΠΗ, έτους 2020».

Για τις ανάγκες της Πολεοδομίας, το 2020 θα καταβληθεί ποσό 12.000 ευρώ. Στη σχετική απόφαση αναφέρεται: «Εγκρίνουμε τη δαπάνη, δεσμεύουμε και διαθέτουμε πίστωση ύψους 12.000 ευρώ για την πληρωμή ισόποσης δαπάνης σε βάρος της πίστωσης του προϋπολογισμού εξόδων του ΚΑ 40-6232.002, οικονομικού έτους 2020, για καταβολή δαπάνης για τη μίσθωση κτηρίου Πολεοδομίας 2020».

Κοινωνικό Φαρμακείο

Μεταξύ των μισθωμάτων που πληρώνει ο Δήμος Ηρακλείου περιλαμβάνονται και αυτά για κοινωνικές-ιατρικές δομές που έχει δημιουργήσει, όπως π.χ. το Κοινωνικό Φαρμακείο που στοιχίζει 4.000 ευρώ. «Εγκρίνουμε τη δαπάνη, δεσμεύουμε και διαθέτουμε πίστωση ύψους 4.000 ευρώ για την πληρωμή ισόποσης δαπάνης σε βάρος της πίστωσης του προϋπολογισμού εξόδων του ΚΑ 60-6473.002, οικονομικού έτους 2020, για καταβολή δαπάνης μισθωμάτων για το Κοινωνικό Φαρμακείο Δήμου Ηρακλείου για το έτος 2020», επισημαίνεται στη σχετική απόφαση.

Χώρος στάθμευσης στη Φορτέτσα

«Εγκρίνουμε τη δαπάνη, δεσμεύουμε και διαθέτουμε πίστωση ύψους 11.673,24 ευρώ για την πληρωμή ισόποσης δαπάνης σε βάρος της πίστωσης του προϋπολογισμού εξόδων του ΚΑ 15-6231.002, οικονομικού έτους 2020, για καταβολή μισθωμάτων του χώρου στάθμευσης Φορτέτσας για το 2020».

“Άναψε φωτιές” το σχέδιο για το πρώην “Φάρος”

Την ώρα που τα νούμερα ως προς τα χρήματα που πληρώνει σε ενοίκια για τη στέγαση υπηρεσιών και δραστηριοτήτων του ο Δήμος Ηρακλείου προκαλούν ίλιγγο, ο σχεδιασμός της Λότζιας για το δημοτικό ακίνητο δίπλα στις φυλακές της Νέας Αλικαρνασσού “άναψε φωτιές”. Όπως γράψαμε τις προάλλες, μπορεί αρχικά να προοριζόταν για τη στέγαση δημοτικών υπηρεσιών και εν συνεχεία για τη μόνιμη στέγη της λαϊκής της Τρίτης, τελικά όμως το πολυσυζητημένο δημοτικό ακίνητο του πρώην κέντρου διασκέδασης “Φάρος”, στο βόρειο παραλιακό μέτωπο της Νέας Αλικαρνασσού, απέναντι από τις φυλακές, προορίζεται για τη δημιουργία κέντρου Πολιτικής Προστασίας. Κέντρου όπου θα συστεγάζονται και θα συνεργάζονται στενά Δήμος Ηρακλείου, Περιφέρεια Κρήτης, Πυροσβεστική, ΕΛ.ΑΣ., Λιμενικό και άλλες αρμόδιες υπηρεσίες.

Η σχετική είδηση βγήκε διά στόματος του προϊσταμένου Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ηρακλείου Μαρίνου Παττακού, κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας για την Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου, που έλαβε χώρα στο Μέγαρο της Περιφέρειας Κρήτης. Η αποκάλυψη αυτή, διά στόματος του κ. Παττακού, του σχεδιασμού για τη δημιουργία στρατηγείου Πολιτικής Προστασίας στο πρώην κέντρο “Φάρος” προκάλεσε έντονη δυσφορία στη Νέα Αλικαρνασσό. Η Τοπική Κοινότητα Νέας Αλικαρνασσού προχώρησε μέσω αιχμηρής ανακοίνωσης σε διάβημα διαμαρτυρίας, στο οποίο εκφράζει αφενός τη δυσφορία της για το γεγονός ότι δεν είχε καμία ενημέρωση από πλευράς δημοτικής Αρχής και αφετέρου τονίζει πως η τοπική κοινωνία διά του αρμόδιου θεσμικού οργάνου της, δηλαδή του Κοινοτικού Συμβουλίου, έχει πάρει άλλη θέση ως προς την αξιοποίηση του συγκεκριμένου δημοτικού ακινήτου. Συγκεκριμένα, προσβλέπει στη δημιουργία στο πρώην “Φάρος” ενός μουσείου Μικρασιατικού Πολιτισμού, μιας δομής και δραστηριότητας που συνάδει με το προσφυγικό προφίλ της περιοχής.

Η αιχμηρή ανακοίνωση

«Το Κοινοτικό Συμβούλιο της Νέας Αλικαρνασσού συνεδρίασε στις 15/1/2020 (σ.σ. προχθές Τετάρτη) και αποφασίστηκε να σταλθεί το παρόν δελτίο Τύπου εκφράζοντας ομόφωνα τη δυσαρέσκειά του για τα δημοσιεύματα που ανακοινώθηκαν στα ΜΜΕ, τα οποία αφορούν την εκμετάλλευση του δημοτικού ακινήτου του πρώην κέντρου “Φάρος” σε κέντρο επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας, χωρίς να έχει ενημερωθεί το Κοινοτικό Συμβούλιο Νέας Αλικαρνασσού και να εκφράσει την άποψή του.

Σύμφωνα με τον Ν. 3852/2010 και το άρθρο 83, το Κοινοτικό Συμβούλιο διατυπώνει γνώμη για την αξιοποίηση των ακινήτων του Δήμου που βρίσκονται στην Κοινότητα, την κάθε μορφή εκμίσθωσης ή παραχώρησης εκτάσεων εντός των ορίων αυτής, καθώς και την εκποίηση, εκμίσθωση, δωρεάν παραχώρηση χρήσης, ανταλλαγή και δωρεά περιουσιακών εν γένει στοιχείων του Δήμου που βρίσκονται στα όρια της Κοινότητας. Για το εν λόγω ακίνητο το Κοινοτικό Συμβούλιο έχει διατύπωση πρόταση να αξιοποιηθεί σε μουσείο Μικρασιατικού Πολιτισμού και πολιτισμικής κληρονομιάς-πολυχώρο για διάφορες δραστηριότητες και εκδηλώσεις, που θα αναβαθμίσει την περιοχή και θα είναι ανοιχτό προς το κοινό», αναφέρει το Κοινοτικό Συμβούλιο της Νέας Αλικαρνασσού στην αιχμηρή ανακοίνωση του.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News