Που οφείλεται η τεράστια καταστροφή του ελαιοκάρπου - Δάκος ή μύκητες, ποιος έκανε τη ζημιά;

Κρήτη
Που οφείλεται η τεράστια καταστροφή του ελαιοκάρπου - Δάκος ή μύκητες, ποιος έκανε τη ζημιά;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ποια η αιτία του κακού για την τεράστια καταστροφή στην ελαιοπαραγωγή της Κρήτης

Όχι μόνο δεν είναι το γλοιοσπόριο η βασική αιτία του κακού φέτος με την τεράστια καταστροφή της παραγωγής ελαιοκάρπου και κατά συνέπεια του ελαιολάδου στην Κρήτη - όπως ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή και η ΔΑΟΚ Λασιθίου μέσα από σχετικό πόρισμα του Μπενάκειου - αλλά, αντίθετα, «σε διαφορετικές κλιματολογικές συνθήκες, οι μολύνσεις από τους μικροοργανισμούς αυτούς θα περνούσαν σχεδόν απαρατήρητες όπως σε προηγούμενες περιόδους».

Αυτό ξεκαθαρίζει με χθεσινή της ανακοίνωση και η Περιφέρεια Κρήτης, ανακοινώνοντας το συνολικό πόρισμα για όλο το νησί, που “ενοχοποιεί” ξεκάθαρα και σε απόλυτο βαθμό τον δάκο της ελιάς, με το έντομο να έχει “ανοίξει τον δρόμο” για να εισβάλουν στη συνέχεια οι όποιες μυκητολογικές ασθένειες!

Χθες βράδυ, λοιπόν, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση: «Η Περιφέρεια Κρήτης, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου του ΕΛΓΟ “Δήμητρα” και το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, μετά την ολοκλήρωση και αξιολόγηση των αποτελεσμάτων των εργαστηριακών αναλύσεων αντιπροσωπευτικών δειγμάτων ελαιοκάρπου που εξετάστηκαν τόσο από τα εργαστήριά τους όσο και από το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, ενημερώνει τους ελαιοπαραγωγούς ότι:

Διαπιστώθηκαν έντονες προσβολές από τον δάκο της ελιάς (Bactrocera oleae) με παράλληλη παρουσία πληθώρας μυκητολογικών αιτίων που ανήκουν κυρίως στα γένη Camarosporium (βούλα), Pseudocercospora (κερκόσπορα), Alternaria (αλτερνάρια), Colletotrichum (γλοιοσπόριο), Fusarium (φουζάριουμ) κ.ά. Διευκρινίζεται ότι, σε διαφορετικές κλιματολογικές συνθήκες, οι μολύνσεις από τους μικροοργανισμούς αυτούς θα περνούσαν σχεδόν απαρατήρητες όπως σε προηγούμενες περιόδους.

Συγκεκριμένα οι ιδιαίτερες περιβαλλοντικές συνθήκες που επικράτησαν κατά τους φθινοπωρινούς μήνες (υψηλές τιμές σχετικής υγρασίας και θερμοκρασίας) ευνόησαν την ανεξέλεγκτη αύξηση των πληθυσμών του δάκου.

Τα νύγματά του αποτέλεσαν πύλη εισόδου για τα περισσότερα από τα μυκητολογικά είδη που αναφέρθηκαν παραπάνω, κυρίως σε περιοχές του νησιού που επικράτησαν συνθήκες υψηλής σχετικής υγρασίας και θερμοκρασίας.

Παράλληλα η δακοπροσβολή επέφερε την πρόωρη ωρίμανση των καρπών, καθιστώντας τους περισσότερο ευάλωτους σε επακόλουθες μυκητολογικές μολύνσεις κατά την κρίσιμη περίοδο του φθινοπώρου, με συνέπεια την πρόκληση δευτερογενών μυκητολογικών προσβολών του ελαιοκάρπου.

Συμπερασματικά, με βάση τις μέχρι σήμερα εργαστηριακές αναλύσεις (μακροσκοπικές και μικροσκοπικές παρατηρήσεις και απομονώσεις) ο λόγος της ποιοτικής και ποσοτικής υποβάθμισης του ελαιοκάρπου εσοδείας 2019-2020 μπορεί να οφείλεται και στη δευτερογενή δράση μυκήτων ή/και άλλων μικροοργανισμών, ωστόσο πρωταρχική αιτία αποτελούν τα υψηλά ποσοστά δακοπροσβολών σε συνδυασμό με τα αυξημένα επίπεδα υγρασίας και θερμοκρασίας που επικράτησαν κατά τη φθινοπωρινή περίοδο. Συνεπώς, το γλοιοσπόριο δεν είναι η βασική αιτία της υποβάθμισης του ελαιοκάρπου στην Κρήτη.

Για την προστασία του ελαιοκάρπου της επόμενης καλλιεργητικής περιόδου, ζωτικής σημασίας είναι ο αποτελεσματικός έλεγχος του δακοπληθυσμού και η μείωση των μυκητολογικών μολυσμάτων της τρέχουσας περιόδου, που επιτυγχάνεται με:

  • επιμελημένα κλαδέματα ακόμη και στα ελαιόδεντρα που δεν πραγματοποιήθηκε η ελαιοσυλλογή,
  • απομάκρυνση/ενσωμάτωση στο έδαφος των μολυσμένων-μουμιοποιημένων καρπών και
  • την εφαρμογή κατάλληλων σκευασμάτων όπου απαιτείται, σύμφωνα πάντα με τις γεωργικές προειδοποιήσεις του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Ηρακλείου».

«Οι διεκδικήσεις μας για την κλιματική αλλαγή»

Στο μεταξύ, στην εκπομπή “Κρήτη Σήμερα” της “ΚΡΗΤΗ ΤV” και τον Λευτέρη Κουμαντάκη, ο πρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης, Πρίαμος Ιερωνυμάκης, αναφέρθηκε χθες στις διεκδικήσεις των αγροτών της Κρήτης προκειμένου να ενισχυθεί ο ελαιοπαραγωγικός κόσμος τόσο από το πρόγραμμα de minimis (ήσσονος σημασίας) όσο και από την Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω κλιματικής αλλαγής. «Ο φάκελος από τη χώρα μας πολύ σωστά δημιουργείται. Όμως πρέπει να δοθεί μια ενίσχυση για να προχωρήσουν οι καλλιεργητικές δαπάνες που χρειάζονται αλλά και για να μπορεί να ζήσει ο κόσμος πλέον»...

Ο κ. Ιερωνυμάκης χαρακτήρισε ως πολύ σοβαρό πρόβλημα την ανυπαρξία αγροτικών συλλόγων και προανήγγειλε ότι τις επόμενες μέρες - τέλος Ιανουαρίου με αρχές Φεβρουαρίου - θα γίνουν εκλογές στην Ομάδα Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης για την ανάδειξη νέας διοίκησης.

Σε ό,τι αφορά το πόρισμα του Μπενάκειου, τα λόγια του Πρίαμου Ιερωνυμάκη ήταν χαρακτηριστικά: «Δεν ξέρω πώς ονομάζεται αυτός ο μύκητας. Ξέρω όμως ένα πράγμα: ότι αν η επιφάνεια ενός φρούτου ή ενός καρπού είναι καθαρή και λεία χωρίς προβλήματα, φυσικά ο μύκητας δεν μπορεί να αναπτυχθεί. Εάν εμείς δεν κάνουμε μια γρατζουνιά στο χέρι μας, για παράδειγμα, τότε δε θα μπορεί να μπει ο μύκητας και να δημιουργήσει πρόβλημα»...

Για τη δακοκτονία στην Κρήτη τόνισε: «Οι ευθύνες είναι σε όλο το πολιτικό σύστημα. Δεν είναι ώρα να μοιράζουμε ευθύνες γιατί ο παραγωγός έχει πληγεί ανεπανόρθωτα. Η ζημιά είναι μεγάλη. Και αυτό που φωνάζουμε δεν είναι μόνο τι γίνεται φέτος, αλλά πώς θα κρατήσουμε την ποιότητα αντιμετωπίζοντας την κατάσταση από τώρα κι έπειτα σωστά. Και αν το υπουργείο σταθεί στο ύψος των περιστάσεων από τώρα κι έπειτα, αλλάζοντας τον νόμο της δακοκτονίας, (και όπως είπε ο κ. Βορίδης θα αλλάξει) και δημιουργώντας έναν κωδικό με χρήματα που θα είναι επαρκή για τρία έως επτά ραντίσματα και αν θα χρειαστούν λόγω των καιρικών συνθηκών να παραμένουν στον κωδικό»...

Και έφερε ως παράδειγμα τη φετινή χρονιά... «Το είδαμε κι εμείς με τα μάτια μας. Από τον Οκτώβριο και μετά δημιουργήθηκε το πρόβλημα. Γιατί; Γιατί υπάρχει η κλιματική αλλαγή που φωνάζαμε. Και όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να βρει ανακοινώσεις δικές μας και προς την προηγούμενη κυβέρνηση και προς τη σημερινή, στις οποίες αναφέραμε ότι υπάρχει ειδικό πρόβλημα, ειδικά στην Κρήτη, με την κλιματική αλλαγή»...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News