Πολιτική Προστασία: Στον πρώην «Φάρο» το… στρατηγείο της Κρήτης

Κρήτη
Πολιτική Προστασία: Στον πρώην «Φάρο» το… στρατηγείο της Κρήτης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Καμπανάκια» για αιρετούς στη χτεσινή συνεδρίαση  

Και τελικά η... “μπίλια” για τον χώρο του πρώην κέντρου “Φάρος”, στη Νέα Αλικαρνασσό, κάθισε στη δημιουργία “στρατηγείου” πολιτικής προστασίας, με στόχο την αναβάθμιση της όλης λειτουργίας, συνεργασίας και συντονισμού μεταξύ των υπηρεσιών που καλούνται να αντιμετωπίσουν ακραία καιρικά φαινόμενα και φυσικές καταστροφές στο νησί...

Μπορεί αρχικά να προοριζόταν για τη στέγαση δημοτικών υπηρεσιών και εν συνεχεία για τη μόνιμη στέγη της λαϊκής της Τρίτης, τελικά όμως το πολυσυζητημένο δημοτικό ακίνητο του πρώην κέντρου διασκέδασης “Φάρος”, στο βόρειο παραλιακό μέτωπο της Ν. Αλικαρνασσού, απέναντι από τις φυλακές, προορίζεται για τη δημιουργία Κέντρου Πολιτικής Προστασίας. Κέντρου όπου θα συστεγάζονται και θα συνεργάζονται στενά Δήμος Ηρακλείου, Περιφέρεια Κρήτης, Πυροσβεστική, ΕΛ.ΑΣ., Λιμενικό και άλλες αρμόδιες υπηρεσίες.

Η σχετική είδηση βγήκε διά στόματος του προϊσταμένου Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ηρακλείου Μαρίνου Παττακού, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας για την περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου, που έλαβε χώρα στο μέγαρο της Περιφέρειας Κρήτης. Συνεδρίαση που αποδείχτηκε εξόχως ενδιαφέρουσα από πολλές πλευρές, καθώς πέρα από την είδηση για την τύχη του ακινήτου του πρώην “Φάρου”, επεφύλασσε πολλαπλά “καμπανάκια”, αιχμές και “καρφιά”.

“Καμπανάκια” και αιχμές τόσο για τους διαύλους συνεννόησης των υπηρεσιών και τη νοοτροπία μερίδας αυτοδιοικητικών στελεχών, με χαρακτηριστικές τις ατάκες των εκπροσώπων του Πυροσβεστικού Σώματος περί αντιδημάρχων οι οποίοι το περασμένο καλοκαίρι αναζητούνταν από την Πυροσβεστική αλλά παρέμεναν... άφαντοι στα τηλέφωνα (!), όσο και για την κακή νοοτροπία του κόσμου, με χαρακτηριστικά τα όσα ειπώθηκαν περί αδιαφορίας και απερισκεψίας αρκετών πολιτών, που αγνοούν επιδεικτικά τις εντολές των αρμοδίων, ακόμα και τις προειδοποιητικές ή απαγορευτικές σημάνσεις!

Όπως χαρακτηριστικά υπογραμμίστηκε, το μέτρο των ειδικών σημάνσεων στις ιρλανδικές διαβάσεις ανά το νησί, που εφαρμόστηκε σε γενικευμένη μορφή μετά την τραγωδία του περσινού Φεβρουαρίου στον Γεροπόταμο, έχει αποδειχτεί σωτήριο. Ωστόσο δε λείπουν οι περιπτώσεις που ανεύθυνοι πολίτες είτε αγνοούν τις ειδικές σημάνσεις είτε βγάζουν τις κορδέλες και τους κώνους στις επικίνδυνες ιρλανδικές διαβάσεις...

Αναλυτικότερα, το σχέδιο αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών και άμεσης/βραχείας διαχείρισης των συνεπειών από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων, χιονοπτώσεων, παγετού και άλλων έντονων καιρικών φαινομένων στην Π.Ε. Ηρακλείου βρέθηκε στο επίκεντρο της χθεσινής προγραμματισμένης συνεδρίασης του ΣΟΠΠ Π.Ε. Ηρακλείου, που συγκάλεσε ο αντιπεριφερειάρχης Νίκος Συριγωνάκης. Στη συνεδρίαση του Οργάνου στην Περιφέρεια συμμετείχαν δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι, η επικεφαλής Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Κρήτης Ελένη Πλουμίδη, εκπρόσωποι Σωμάτων Ασφαλείας, του Στρατού, υπηρεσιών, φορέων, εθελοντικών οργανώσεων και εμπλεκόμενων υπηρεσιών.

Στη διάρκεια της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφέρειας Κρήτης τέθηκαν όλα τα επιμέρους ζητήματα, με στόχο την αντιμετώπιση των προβλημάτων που καταγράφονται, την ακόμη καλύτερη συνεργασία μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων και τον εντοπισμό τυχόν ελλείψεων, στα πλαίσια της προσπάθειας που γίνεται για να είναι “θωρακισμένη” η Κρήτη απέναντι στα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Νίκος Συριγωνάκης σε δηλώσεις του ανέφερε: «Είναι μια προγραμματισμένη συνεδρίαση. Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους φορείς που πραγματικά τίμησαν με την παρουσία τους τη συνεδρίαση. Σκοπός της συνεδρίασης του Οργάνου είναι η ανταλλαγή απόψεων, γνώσεων και εμπειριών, με σκοπό να θωρακίσουμε όσο γίνεται καλύτερα το νησί μας από τέτοιου είδους φαινόμενα που παρατηρούνται τα τελευταία χρόνια, τα οποία είναι απροσδιόριστα, ακραία και σύντομα. Στόχος όλων μας είναι η προστασία-θωράκιση της ανθρώπινης ζωής και του περιβάλλοντος».

Όπως έγινε γνωστό μάλιστα, ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου επισκέφτηκε τις περιοχές Ξηροπόταμο, Γιόφυρο, Χρυσοβαλάντου και Δρακουλιάρη, όπου έχουν γίνει καθαρισμοί-διανοίξεις στα ρέματα και η εικόνα που καταγράφηκε είναι θετική...

Κέντρο Πολιτικής Προστασίας

Στα αξιοσημείωτα της χθεσινής συνεδρίασης του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου ήταν η πρόταση που έκανε ο προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ηρακλείου, Μαρίνος Παττακός, για τη δημιουργία ενός στρατηγείου πολιτικής προστασίας. Στρατηγείο, όπως τόνισε ο κ. Παττακός, που μπορεί κάλλιστα, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Δήμου Ηρακλείου, να δημιουργηθεί στο δημοτικό ακίνητο που λειτουργούσε παλαιότερα το πρώην κέντρο “Φάρος”, με την προοπτική αυτή αξιοποίησης του ακινήτου δίπλα στις φυλακές της Νέας Αλικαρνασσού μάλιστα να έχει μπει ήδη στο “μικροσκόπιο” σχετικής μελέτης.

Όπως ανέφερε ο κ. Παττακός, η απόφαση έχει παρθεί σε πολιτικό επίπεδο από τον Δήμο Ηρακλείου. Έχει ήδη περάσει από την Εκτελεστική Επιτροπή και μέσα στους προσεχείς μήνες αναμένονται τα αποτελέσματα της ολοκληρωμένης μελέτης για την αξιοποίηση του ακινήτου.

Η στόχευση, όπως σημείωσε ο ίδιος, είναι απλή: Να δημιουργηθεί ένα ενιαίο διοικητήριο πολιτικής προστασίας, όπου θα συστεγάζονται μόνιμα όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς και υπηρεσίες, ώστε να μπορούν να έχουν καλύτερη συνεργασία, καλύτερο συντονισμό και να είναι σε θέση να δράσουν πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά σε δύσκολα συμβάντα φυσικών καταστροφών ή σφοδρών κακοκαιριών.

«Ο σχεδιασμός μας, μέσω μελέτης, αφορά την αξιοποίηση του εγκαταλελειμμένου κτηρίου στον “Φάρο” στη Νέα Αλικαρνασσό, προκειμένου να διαρρυθμιστεί και να επισκευαστεί ανάλογα και κατάλληλα για να χρησιμοποιηθεί ως Μητροπολιτικό Κέντρο Πολιτικής Προστασίας. Στον συγκεκριμένο χώρο θέλουμε να στεγάζεται μια υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας αποτελούμενη από εκπροσώπους όλων των υπηρεσιών, και της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας και του Λιμενικού και του Δήμου Ηρακλείου, της Περιφέρειας κι όλων εκείνων που μπορούν ενιαία και συγκροτημένα και αποτελεσματικά να βοηθήσουν για την εκδήλωση μικρών ή μεγάλων περιστατικών στον Δήμο Ηρακλείου, αλλά και στον νομό Ηρακλείου», τόνισε ο Μαρίνος Παττακός.

«Δε βρίσκαμε τους αντιδημάρχους»

Αίσθηση, την ίδια ώρα, προκαλώντας προβληματισμό, δημιούργησαν τα λεγόμενα των παρευρισκόμενων εκπροσώπων του Πυροσβεστικού Σώματος στην Κρήτη. Χαρακτηριστικά ήταν τα όσα είπε ο διοικητής του 1ου Πυροσβεστικού Σταθμού Ηρακλείου, αντιπύραρχος Μιχάλης Σεληνιωτάκης, για αιρετούς και πολίτες.

«Χρειαζόμαστε τη βοήθεια όλων. Η Μάνδρα ήταν ένα μάθημα. Κανείς δε θέλει κάτι τέτοιο, ούτε στον χειρότερό του εφιάλτη. Υπάρχουν όμως προβλήματα συντονισμού, συνεννόησης, ακόμη και επαφής. Το καλοκαίρι που πέρασε ψάχναμε αντιδημάρχους, τους παίρναμε στα τηλέφωνα και δεν τους βρίσκαμε. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Κάποιοι θα κινδυνεύσουν να πάνε φυλακή», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σεληνιωτάκης και πρόσθεσε: «Δυστυχώς, έχουμε και περιστατικά και αναφορές σε περιπτώσεις όπου πολίτες έκοβαν την κορδέλα και περνούσαν από ιρλανδικές διαβάσεις ενώ απαγορευόταν βάσει της σήμανσης που είχε μπει»...

Σχέδιο δράσης για τις τουριστικές περιοχές

Την ανάγκη σχεδίου δράσης για τις τουριστικές περιοχές του Δήμου Μαλεβιζίου επισήμανε στην τοποθέτησή του στη συνεδρίαση ο δήμαρχος Μαλεβιζίου, Μενέλαος Μποκέας.

«Χρειαζόμαστε ένα σχέδιο δράσης για τις τουριστικές μας περιοχές, στη ζώνη Αγίας Πελαγιάς-Λυγαριάς. Το καλοκαίρι υπάρχει πρόβλημα προσβασιμότητας. Δε θέλουμε να σκεφτόμαστε τι θα συμβεί εάν υπάρξει κάποιοι πρόβλημα», σημείωσε ο κ. Μποκέας.

Αναβάθμιση του Πυροσβεστικού Σταθμού στη Χερσόνησο ζήτησε ο δήμαρχος Χερσονήσου, Γιάννης Σέγκος, ο οποίος επισήμανε πως στον Δήμο του υπάρχει οργανωμένη ομάδα δράσης Πολιτικής Προστασίας.

Στη χθεσινή πρώτη συνεδρίαση του Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Ηρακλείου για το 2020 μετείχαν ο δήμαρχος Βιάννου Μηνάς Σταυρακάκης και ο αντιδήμαρχος Χαρίλαος Τριγωνάκης.

Ο κ. Σταυρακάκης επισήμανε πως, παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν από την πλευρά του Δήμου, με κυριότερο την έλλειψη προσωπικού, ο βαθμός ετοιμότητας και η συνεργασία των υπηρεσιών και των τοπικών δυνάμεων είναι σε καλό επίπεδο, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζονται απρόοπτα και προβλήματα.

Στη συνεδρίαση της Πολιτικής Προστασίας στην Π.Ε. Ηρακλείου έδωσε το “παρών” ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης. Ο ίδιος, σε δηλώσεις του, εξέφρασε την ανάγκη, λόγω των προηγούμενων και επικείμενων κακοκαιριών που πλήττουν το νησί, να ληφθούν συνολικά μέτρα που να αφορούν τόσο την άμεση προστασία και τον συντονισμό, όσο και μέτρα που να αφορούν συνολικά τις υποδομές της Κρήτης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News