Πρόεδρος της Δημοκρατίας: Ποιον θέλουν οι Ηρακλειώτες βουλευτές και τι ψηφίζουν

Ηράκλειο
Πρόεδρος της Δημοκρατίας: Ποιον θέλουν οι Ηρακλειώτες βουλευτές και τι ψηφίζουν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι απαντούν στην ονοματολογία - Ποιοι επιμένουν στην επανεκλογή Παυλόπουλου και ποιοι ζητούν πρόσωπο ευρείας πολιτικής αποδοχής

Η ώρα της επιλογής του επόμενου προέδρου της Δημοκρατίας πλησιάζει. Αυτή τη φορά δεν υπάρχουν εκλογικές σκοπιμότητες, η εκλογή του ανώτατου άρχοντα της Ελληνικής Δημοκρατίας δεν είναι πλέον “εργαλείο” για διενέργεια πρόωρων εκλογών.

Οπότε το ενδιαφέρον είναι ως προς το πρόσωπο που θα επιλέξει να στηρίξει η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Ποιος θα είναι λοιπόν ο επόμενος πρόεδρος της Δημοκρατίας; Θα είναι ο Προκόπης Παυλόπουλος ή ένα άλλο πρόσωπο κοινής αποδοχής; Θα είναι ένα πρόσωπο από την Κεντροαριστερά ή ξανά την Κεντροδεξιά;

Όποιος και να είναι, οφείλει να είναι πρόσωπο ενωτικό, ώστε να «αποτελέσει ρυθμιστή του πολιτεύματος της Προεδρευόμενης Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα της Ελλάδας. Και να εκτελεί τα χρέη του ως ανώτατος άρχοντας του Ελληνικού Κράτους, ένας ρόλος συμβολικός και παράλληλα κομβικός για την ομαλή λειτουργία του πολιτεύματος.

Η εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας αφορά πρώτα και κύρια το νομοθετικό σώμα. Οι βουλευτές θα ψηφίσουν τον επόμενο πρόεδρο της Δημοκρατίας, οι οποίοι θα ακολουθήσουν τη γραμμή του κόμματος.

 Είναι αξιοσημείωτο πως σε διαφορετική περίπτωση εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας, π.χ. από τον λαό, τότε θα μιλούσαμε για διαφορετικό πολίτευμα και δημοκρατικούς θεσμούς. Η εκλογή βαραίνει κυρίως τα κόμματα του Κοινοβουλίου.

Στο πλαίσιο αυτό, η εφημερίδα “Νέα Κρήτη” αποφάσισε να διερευνήσει πώς βλέπουν οι βουλευτές Ηρακλείου το θέμα της εκλογής ΠτΔ. Ποια πιστεύουν ότι είναι τα προσόντα που πρέπει να συγκεντρώσει ο ανώτατος άρχων και εάν το σενάριο της επανεκλογής του Προκόπη Παυλόπουλου στο συγκεκριμένο αξίωμα έχει ρεαλιστική βάση. Γι’ αυτό επικοινώνησε και με τους 8 βουλευτές, οι οποίοι εξέθεσαν την άποψή τους πάνω σε αυτά τα δύο ερωτήματα. Οι απαντήσεις τους ήταν άκρως ενδιαφέρουσες, ενώ είναι αξιοσημείωτο πως οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ παίρνουν ομόφωνα θετική στάση επανεκλογής του νυν προέδρου της Δημοκρατίας, του κ. Προκόπη Παυλόπουλου.

Ο Λευτέρης Αυγενάκης, βουλευτής Ν.Δ. νομού Ηρακλείου και υφυπουργός Αθλητισμού, αρνήθηκε να προβεί σε οποιαδήποτε δήλωση σχετικά με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας προτού ο ίδιος ο πρωθυπουργός κάνει επίσημη τοποθέτηση. Ας δούμε τι είπε ο καθένας από τους βουλευτές.

Μάξιμος Σενετάκης, βουλευτής Ν.Δ. Ηρακλείου : «Πρόσωπο ευρείας πολιτικής αποδοχής»

«Καταρχήν, το Σύνταγμα δεν προσδιορίζει συγκεκριμένα προσόντα. Άρα, τα “προσόντα” του προσδιορίζονται με πολιτικά κριτήρια. Και τα πολιτικά κριτήρια τα θέτει ο πρωθυπουργός και επικεφαλής της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, καθώς βάσει του Συντάγματος η συμπολίτευση προτείνει και ζητά από την αντιπολίτευση να αποδεχτεί την πρότασή της και όχι το αντίθετο. Πέραν τούτου, βασικό πολιτικό κριτήριο είναι να είναι πρόσωπο ευρείας πολιτικής αποδοχής. Και αυτό γιατί στις προθέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να επιδιώξει ευρεία πολιτική συναίνεση, παρότι η Ν.Δ. μπορεί να εκλέξει πρόεδρο της Δημοκρατίας με απόλυτη πλειοψηφία και χωρίς τη στήριξη κανενός κόμματος της αντιπολίτευσης. Είναι όμως σαφές ότι ο πρωθυπουργός δεν προτίθεται να κάνει χρήση αυτού του δικαιώματός του.

Ένα άλλο πολιτικό κριτήριο είναι να μπορεί να υποστηρίξει με επάρκεια τις εθνικές θέσεις στο εξωτερικό. Θυμάστε με τι επάρκεια ο αείμνηστος Κωστής Στεφανόπουλος υποστήριζε τις ελληνικές θέσεις. Άρα, πρέπει να είναι πολιτικό πρόσωπο. Ένα πολιτικό πρόσωπο όμως που θα κομίζει κάτι το νέο και μάλλον δε θα συνδέεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο με την πρόσφατη κρίση, καθώς κάτι τέτοια θα ακύρωνε μάλλον την επιδίωξη της εθνικής συναίνεσης».

Στο ερώτημα εάν ο Προκόπης Παυλόπουλος πρέπει να είναι εκ νέου πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο κ. Σενετάκης απαντάει: «Δε βλέπω κάτι που να το καθιστά τόσο απαραίτητο, ώστε να “πρέπει” να είναι. Αν εννοείτε ότι “πρέπει” επειδή προτείνεται από τον Αλέξη Τσίπρα - εμμονή που “καίει” την υποψηφιότητα, πόσω μάλλον όταν επιδιώκεται να τη συνδέσει με τα ελληνοτουρκικά. Αν λοιπόν κάτι δεν “πρέπει” είναι να συνδέονται δύο διαφορετικά θέματα, δηλαδή η εκλογή ΠτΔ και τα ελληνοτουρκικά. Όπως φυσικά δεν “πρέπει” και δε νοείται η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για τον Προκόπη Παυλόπουλο να τίθεται ως προϋπόθεση εθνικής συνεννόησης και συναίνεσης στα θέματα εξωτερικής πολιτικής».

Χάρης Μαμουλάκης, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου : «Μετέτρεψε τη διαδικασία σε “προεδρικά καλλιστεία”»

«Η εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας, μια κορυφαία στιγμή του πολιτεύματός μας, δυστυχώς ευτελίζεται από τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος, μετά και την πρόσφατη αλλαγή του τρόπου εκλογής του ΠτΔ, έχει μετατρέψει την όλη διαδικασία σε ιδιότυπα “προεδρικά καλλιστεία”. Οι αστεϊσμοί του όμως, τύπου “ο πρόεδρος του βουνού”, η επιπολαιότητα και οι μικροπολιτικοί τακτικισμοί του στην προσπάθεια διατήρησης εσωτερικών ισορροπιών στη Ν.Δ. δεν μπορεί και δεν πρέπει να αποτελούν το κριτήριο της επιλογής του ΠτΔ.

Ο θεσμός του προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας συμβολίζει την ενότητα του έθνους και των πολιτικών δυνάμεων. Ο ΠτΔ πρέπει να εργάζεται με ενωτικό τρόπο, να διαθέτει κύρος και την ευρύτερη πολιτική και κοινωνική συναίνεση, όπως ορίζει και το Σύνταγμά μας. Οφείλει να προασπίζει απαρέγκλιτα τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας και να εργάζεται για τον διάλογο, τη συνεργασία και την επίλυση οιασδήποτε διαφοράς. Ο νυν πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος έχει αποδείξει ότι διαθέτει τα παραπάνω χαρακτηριστικά. Σε συνδυασμό δε με τη μέγιστη διακομματική συνεννόηση και συμφωνία σε μια αξιόπιστη εθνική στρατηγική (κάτι που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κατ’ επανάληψη ζητήσει από την κυβέρνηση), μπορεί να συμβάλει από τη θέση του στο να συνεχίσει η Ελλάδα να συνιστά παράγοντα ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό, ιδιαίτερα στην παρούσα τεταμένη - αν όχι έκρυθμη - συγκυρία».

Νίκος Ηγουμενίδης, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου : «Ευτελίζουν το ύπατο πολιτειακό αξίωμα»

«Σε τέτοιες στιγμές είναι ανεπίτρεπτο να “παίζει” ο ίδιος ο πρωθυπουργός της χώρας με τους θεσμούς, ευτελίζοντας επί μήνες το ύπατο πολιτειακό αξίωμα. Ο σημερινός πρωθυπουργός ενδιαφέρεται περισσότερο για τις εσωκομματικές ισορροπίες του κόμματός του και - λυπάμαι που το λέω - πολύ λιγότερο για τη διαφύλαξη του κύρους του σημερινού και επόμενου προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας. Αντιμετωπίζει το θέμα με φθηνούς επικοινωνιακούς όρους, λέγοντας ακόμη και ότι θα αποφασίσει... στο βουνό για τον επόμενο πρόεδρο της Δημοκρατίας ή κάνοντας στον Τύπο επιλεκτικές διαρροές για πρόσωπα. Νομίζω πως, σε τόσο κρίσιμες στιγμές για την ευρύτερη περιοχή μας, χρειαζόμαστε μια πολιτική στάση τουλάχιστον στο ύψος των περιστάσεων.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να είναι ένα πρόσωπο που να ενώνει και όχι να διχάζει. Ένα πρόσωπο με κύρος που να γνωρίζει σε βάθος όλες τις πλευρές των εθνικών μας θεμάτων. Ο σημερινός πρόεδρος συγκεντρώνει τα παραπάνω χαρακτηριστικά, γι’ αυτό δεν έχουμε κανένα λόγο να προχωρήσουμε σήμερα σε άλλη επιλογή. Ο κ. Μητσοτάκης να μην καθυστερήσει άλλο και να επισπεύσει την επανεκλογή τού σημερινού προέδρου, εξασφαλίζοντας και μια μεγάλη πλειοψηφία. Θα είναι άλλωστε και ένα ισχυρό μήνυμα ενότητας και συναίνεσης προς όλες τις κατευθύνσεις. Τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό».

Σωκράτης Βαρδάκης, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου : «Πρόσωπο που να ενώνει αντί να διχάζει»

«Την ώρα που η Τουρκία κλιμακώνει την προκλητικότητά της σε βάρος των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, ο κ. Μητσοτάκης επιλέγει να συνεχίσει τη μικροπολιτική του, ευτελίζοντας αυτή τη φορά το κύρος του θεσμού του προέδρου της Δημοκρατίας, τον θεσμό που συμβολίζει την ενότητα του έθνους και των πολιτικών δυνάμεων της χώρας μας.

Ποιος μπορεί να λησμονήσει, άλλωστε, την πρόταση της σημερινής κυβέρνησης, στα πλαίσια της συνταγματικής αναθεώρησης, να μπορεί να εκλέγεται πρόεδρος της Δημοκρατίας ακόμα και από μια μειοψηφία των αντιπροσώπων της εθνικής αντιπροσωπίας. Η επιλογή του προέδρου με κομματικά και όχι εθνικά κριτήρια είναι ενδεικτική της αντίληψης που έχει η Ν.Δ. για τις αρμοδιότητες του ανώτατου πολιτειακού θεσμού, υποβαθμίζοντας ουσιαστικά τόσο το αξίωμα, όσο και τη διαδικασία.

Ένας πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να είναι κοινής αποδοχής, αναγνωρισμένου κύρους και η εκλογή του αποτέλεσμα εθνικής συνεννόησης και ενότητας.

Για εμάς είναι ξεκάθαρο ότι ο πρόεδρος πρέπει να είναι ένα πρόσωπο που ενώνει αντί να διχάζει. Ο Προκόπης Παυλόπουλος, ανταποκρινόμενος πλήρως στα καθήκοντά του, σε μια θητεία με δύσκολες συνθήκες, εξέφρασε αυτή ακριβώς την ενότητα του ελληνικού λαού, αποδεικνύοντας έμπρακτα ότι με διάλογο και συνεργασία επιδιώκει την επίλυση οποιασδήποτε διαφοράς ή πρόκλησης, βάσει του Διεθνούς Δικαίου. Ο νυν ΠτΔ διαθέτει τα εχέγγυα προκειμένου να διασφαλίσει και να σηματοδοτήσει την εθνική συνεννόηση που απαιτείται, ειδικά σήμερα.

Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει ως πρωθυπουργός να συνειδητοποιήσει άμεσα την κρισιμότητα των στιγμών και να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, αφήνοντας στην άκρη την ανεύθυνη στάση που κρατάει, ακόμα και μέσα σε συνθήκες έντασης των ελληνοτουρκικών σχέσεων».

Βασίλης Κεγκέρογλου, βουλευτής Ηρακλείου ΚΙΝ.ΑΛ.: «Πρόεδρο από τον ευρύτερο χώρο της δημοκρατικής παράταξης»

«Το Κίνημα Αλλαγής έχει τονίσει ότι η αναγκαία ισορροπία στη λειτουργία του πολιτικού μας συστήματος και η προοπτική της εθνικής συνεννόησης απαιτούν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας που θα εκλέξει η Βουλή να προέρχεται από τον ευρύτερο χώρο της δημοκρατικής παράταξης.

Αυτή είναι η σταθερή θέση μας και την υποστηρίζει η θετική εμπειρία από τη συγκατοίκηση που έχει επιτευχθεί στο παρελθόν.

Ο κ. Μητσοτάκης βέβαια πήρε λευκή επιταγή από τον κ. Τσίπρα με την συνταγματική αναθεώρηση και μπορεί να εκλέξει ΠτΔ με βάση μόνο την κοινοβουλευτική του πλειοψηφία ή ακόμη και με 75 ψήφους ανάλογα με τις εσωκομματικές διευθετήσεις της Ν.Δ.

Σε τέτοιες σκοπιμότητες δε θα συμμετέχουμε και θα έχουμε τη δική μας πρόταση. Πιστεύουμε στην ευρύτερη εθνική συνεννόηση, ως προϋπόθεση για να προχωρήσει η Ελλάδα στην επόμενη δεκαετία.

Σε αυτή τη φάση δεν μπαίνουμε στην ονοματολογία, γιατί η πρωτοβουλία θεσμικά ανήκει στον πρωθυπουργό, ο οποίος θα κριθεί και με βάση την απόφασή του για το πρόσωπο του ΠτΔ που θα προτείνει».

Μανόλης Συντυχάκης, βουλευτής ΚΚΕ Ηρακλείου: «Αποπροσανατολιστική για τον λαό η συζήτηση περί προσώπων»

«Στο δοσμένο αστικό πολιτικό σύστημα εξουσίας, το κύριο χαρακτηριστικό του ΠτΔ είναι ότι συγκαταλέγεται στον σκληρό του πυρήνα και αποτελεί τον θεματοφύλακα της κυρίαρχης πολιτικής και των αντιλαϊκών αποφάσεων της εκάστοτε κυβερνητικής πλειοψηφίας. Αυτό είναι το βασικό για το ΚΚΕ, γι' αυτό και συνειδητά και από θέση αρχής αρνείται να συμμετέχει στην αποπροσανατολιστική για τον λαό συζήτηση περί προσώπων για τον νέο ΠτΔ. Δεν πρόκειται για διαφωνία στα πρόσωπα, αλλά κυρίως για διαφωνία στο τι υπηρετεί και τι υπογράφει.

Για το ΚΚΕ, ο θεσμός αυτός ρόλο έχει να επικυρώνει όλα τα αντεργατικά αντιλαϊκά διατάγματα που νομοθετεί η εκάστοτε κυβέρνηση και η Βουλή. Αυτός ο ρόλος δεν αλλάζει αν ο πρόεδρος προέρχεται από τον Α ή τον Β πολιτικό χώρο, αν έχει εκείνες ή τις άλλες αρμοδιότητες, μικρότερες ή μεγαλύτερες, αν εκλέγεται με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Την άρχουσα τάξη την ενδιαφέρει κυρίως να τηρεί αυτό το πλαίσιο. Αν μάλιστα αυτό το πρόσωπο έχει και την ταμπέλα προοδευτικότητας, τόσο το καλύτερο.

Το ΚΚΕ, απέναντι στους ξεπερασμένους και μακριά από τον λαό αστικούς θεσμούς, προβάλλει την ανάγκη αντικατάστασής τους από νέους λαογέννητους θεσμούς από έναν ανώτερο τύπο δημοκρατίας που θα οικοδομηθεί στη βάση της κοινωνικοποίησης του πλούτου και μιας γνήσιας εργατικής-λαϊκής εξουσίας».

Γιώργος Λογιάδης, βουλευτής ΜέΡΑ25 Ηρακλείου: «Να σηματοδοτεί την υγιή αντίδραση του ελληνικού λαού στην ακροδεξιά στροφή»

Η  εφημερίδα “Νέα Κρήτη” επικοινώνησε με τον Γιώργο Λογιάδη, βουλευτή του ΜέΡΑ25 ν. Ηρακλείου, ο οποίος εξέφρασε την άποψη πως τα προσόντα που πρέπει να έχει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι «να σηματοδοτεί την υγιή αντίδραση του ελληνικού λαού στην ακροδεξιά στροφή», ενώ ο ίδιος στο ερώτημα εάν θα στηρίξει μια ενδεχόμενη επανεκλογή του Προκόπη Παυλόπουλου στο αξίωμα του ΠτΔ απάντησε: «Όχι».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News