Τα... «έριξαν» στην Αποκεντρωμένη για το «ναυάγιο» στο Δερματά

Ηράκλειο
Τα... «έριξαν» στην Αποκεντρωμένη για το «ναυάγιο» στο Δερματά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εντύπωση προκάλεσε και η αναφορά του δημάρχου ότι, όταν σταμάτησε το έργο στον Δερματά τον Μάρτιο του 2019

Στην επικοινωνιακή... “αντεπίθεση” για το “ναυαγισμένο” εδώ και πολλούς μήνες έργο στον όρμο του Δερματά επιχείρησε να περάσει σήμερα η δημοτική Αρχή Ηρακλείου, μέσω συνέντευξης Τύπου και μιας ευθείας “στοχοποίησης” της συντονίστριας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Μαρίας Κοζυράκη που δημιούργησε πολλές απορίες και συνοδεύτηκε από πολλές αντιφάσεις.

Ούτε λίγο-ούτε πολύ, ο δήμαρχος Βασίλης Λαμπρινός, επικαλούμενος έγγραφα υπηρεσιών που δεν έχουν άμεση εμπλοκή στο κρίσιμο ζήτημα των αδειοδοτήσεων αλλά απλώς δεν εκφράζουν αντίρρηση για το έργο (!), σκιαγράφησε εντέχνως μια εικόνα όπου όλα γύρω από το έργο της διαμόρφωσης πλαζ στον Δερματά έχουν - υποτίθεται - γίνει όπως πρέπει. Και πως το έργο έχει σταματήσει... απλώς από μια ανεξήγητη εμμονή, ή κάποιου είδος προσωπικό “καπρίτσιο” της κ. Κοζυράκη!

Την ίδια ώρα, ωστόσο, δεν εξήγησε το πώς, αφού τελικά πρόκειται για κάποιου είδος εμμονικό καπρίτσιο - όπως άφησε να εννοηθεί περιφραστικά με τα λεγόμενά του - της συντονίστριας, και πως όλα είναι νόμιμα και ρόδινα, ο Δήμος δεν έδωσε εντολή στον εργολάβο να συνεχίσει τις εργασίες αλλά αντιθέτως άφησε την κατάσταση να οδηγηθεί στην κατάθεση αιτήματος για διάλυση της εργολαβίας και διεκδίκησης αποζημίωσης από πλευράς του αναδόχου.

Εντύπωση προκάλεσε και η αναφορά του δημάρχου ότι, όταν σταμάτησε το έργο στον Δερματά τον Μάρτιο του 2019, δεν είχε αλλάξει τίποτε σε διαδικαστικό-γραφειοκρατικό επίπεδο και πως απλώς άλλαξε στάση η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, δεδομένου, ως γνωστόν, ότι η Αποκεντρωμένη επέβαλε παύση εργασιών όχι επειδή έτσι της ήρθε, αλλά επειδή τότε είχε λήξει και δεν ανανεώθηκε η διετής εξαίρεση περιβαλλοντικών όρων, η οποία είχε αρχικά δοθεί!

Η τοποθέτηση Λαμπρινού

Στα βασικά σημεία της τοποθέτησής του, κατά τη  συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε πλαισιωμένος από τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων Γιάννη Αναστασάκη και τη γ.γ. του Δήμου Ευγενία Στυλιανού, ο δήμαρχος Ηρακλείου ανέφερε χαρακτηριστικά: «Με αφορμή το πρόσφατο έγγραφο της Διεύθυνσης Λιμενικών και Κτηριακών Υποδομών του υπουργείου Ναυτιλίας που δικαιώνει εκ νέου τον Δήμο Ηρακλείου και εγκρίνει τη συνέχιση των εργασιών αλλά και τις νέες δηλώσεις της κ. συντονίστριας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, θεωρήσαμε ότι πλέον είναι επιβεβλημένη μια συνολική απάντηση, ώστε οι δημότες να γνωρίζουν την πραγματικότητα.

Η ουσία της υπόθεσης με λίγες γραμμές είναι η εξής:

Όταν σταμάτησε το έργο της β’ φάσης της αντιδιαβρωτικής προστασίας του κόλπου του Δερματά, τον Μάρτιο του 2019, δεν είχε αλλάξει απολύτως τίποτα σε σχέση με τις συνθήκες υπό τις οποίες ξεκίνησε. Όσα ίσχυαν το καλοκαίρι του 2018, όταν ο τεχνικός φάκελος του έργου ελέγχθηκε και εγκρίθηκε τόσο από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης όσο και από το Ελεγκτικό Συνέδριο, με αποτέλεσμα να συμβασιοποιηθεί και να ξεκινήσει να εκτελείται, τα ίδια ακριβώς ίσχυαν και την άνοιξη του 2019. Το μόνο που άλλαξε, χωρίς να γνωρίζουμε μέχρι σήμερα το γιατί, ήταν η στάση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης.

Το έργο διαθέτει όλες τις διαθέσιμες αδειοδοτήσεις και εγκρίσεις, συμπεριλαμβανομένης πλέον και της περιβαλλοντικής αδειοδότησης.

Υπέρ της συνέχισης του έργου έχουν ταχθεί όλοι όσοι έχουν εξετάσει τον φάκελο - το Σώμα των Επιθεωρητών Δημόσιων Έργων, το υπουργείο Τουρισμού και το υπουργείο Ναυτιλίας. Η μόνη που επιμένει ότι το έργο δεν μπορεί να συνεχιστεί είναι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, η οποία μάλιστα με τη στάση της απαξιώνει και όλους τους παραπάνω.

Εφόσον βρεθεί λύση με τον ανάδοχο, ο οποίος, όπως γνωρίζετε, μετά από πολλούς μήνες αναμονής τελικά υπέβαλε αίτηση διάλυσης της σύμβασης, εμείς έχουμε την πρόθεση να συνεχίσουμε τις εργασίες. Αυτό πρέπει να καταστεί απολύτως ξεκάθαρο.

Ο Δήμος θα υπερασπιστεί τα συμφέροντά του με κάθε νόμιμο τρόπο».

ΣΤΗΝ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ

Θυμηδία και απορίες

Αυτή καθαυτή η κίνηση του δημάρχου να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου για να εξαπολύσει επί της ουσίας “βολές” κατά της Αποκεντρωμένης και προσωπικά κατά της Μαρίας Κοζυράκη δεν πέρασε απαρατήρητη από την πλευρά της Αποκεντρωμένης. Δεν υπήρξε κάποια απάντηση σε επίπεδο επίσημης δήλωσης ή ανακοίνωσης από πλευράς της συντονίστριας της Αποκεντρωμένης, με τα χαρακτηριστικό σχόλιο να είναι πως δεν υπάρχει λόγος να δοθεί νέα “τροφή” σε ένα ανούσιο παιχνίδι εντυπώσεων που παίζει η πλευρά της δημοτικής Αρχής. Από εκεί και πέρα, πάντως, στους κόλπους της Αποκεντρωμένης Διοίκησης τα σχόλια έδιναν και έπαιρναν  σήμερα με φόντο τα λεγόμενα Λαμπρινού. Έλεγαν χαρακτηριστικά στις σχετικές συζητήσεις και στα “πηγαδάκια” χθες στην Αποκεντρωμένη πως επιχειρείται από τη Λότζια να απαντηθούν ζήτημα ουσίας, όπως είναι η νομιμότητα, οι αδειοδοτήσεις ενός έργου με ένα παιχνίδι εντυπώσεων και ένα επικοινωνιακό σόου. Και αναρωτιόντουσαν γιατί επιχειρεί η δημοτική Αρχή να προσωποποιήσει την αποτυχία εκτέλεσης ενός δημόσιου έργο με τον νόμιμο τρόπο βάζοντας στο στόχαστρο  της τη Μαρία Κοζυράκη...

Χαρακτηριστικό είναι, μάλιστα, και το παράδειγμα που δινόταν χθες στους κόλπους της Αποκεντρωμένης για να παραλληλίσουν την όλη υπόθεση. Όπως σχολίαζαν, «η δημοτική Αρχή συμπεριφέρεται σαν ένα πολίτη που, ενώ θέλει να χτίσει, αρνείται να ακολουθήσει τη νόμιμη διαδικασία που του λέει το αρμόδιο όργανο, δηλαδή η Πολεοδομία, και μετά στην πορεία ζητά και παίρνει έγγραφα από άσχετα όργανα, όπως π.χ. η ΔΟΥ, ότι δε διαφωνούν με το σπίτι που θέλει να χτίσει!».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News