Υποσχέσεις για το Δικαστικό Μέγαρο

Ηράκλειο
Υποσχέσεις για το Δικαστικό Μέγαρο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Σύντομα το Ηράκλειο θα έχει ένα καινούργιο Δικαστικό Μέγαρο», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης

«Βρισκόμαστε στο απολύτως τελικό στάδιο προκειμένου να αποφασιστεί και να ανακοινωθεί η ολοκλήρωση της διαδικασίας και να προχωρήσουμε στον διεθνή διαγωνισμό και πολύ σύντομα το Ηράκλειο θα έχει ένα καινούργιο και αντάξιο των πραγματικών αναγκών του Δικαστικό Μέγαρο». Τάδε έφη χθες από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κωνσταντίνος Τσιάρας.

Ο υπουργός έκανε την εν λόγω αποκάλυψη, μετά από την επίκαιρη ερώτηση αναφορικά με το ζήτημα της ανέγερσης του νέου δικαστικού μεγάρου, που κατέθεσε ο βουλευτής Ηρακλείου του ΚΙΝ.ΑΛ., Βασίλης Κεγκέρογλου.

Σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε χθες ο κ. Κεγκέρογλου αναφέρει ότι «ο υπουργός δεσμεύτηκε πως εντός ολίγων ημερών θα ολοκληρωθεί η παραπάνω διαδικασία, ύστερα από κάποιες απαραίτητες διευκρινιστικές νομοτεχνικές βελτιώσεις και τη σχετική απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, για να ξεκινήσει πραγματικά και ουσιαστικά η έναρξη κατασκευής του έργου του δικαστικού μεγάρου Ηρακλείου, με την ένταξή του στον κατάλογο προτεινόμενων συμπράξεων και την προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για τη σύναψη σύμβασης».

Στο μεταξύ, με δηλώσεις του στη “Νέα Κρήτη” ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου, Άρης Ροζάκης, ήταν επιφυλακτικός για το τι μέλλει γενέσθαι.

«Απ’ όλη τη συζήτηση που έγινε χθες στη Βουλή κρατάω τη ρήση του κ. Κεγκέρογλου, ότι το ζήτημα της ανέγερσης του νέου μεγάρου “είναι θέμα πολιτικής βούλησης”. Αυτά που ακούσαμε χθες τα έχουμε ακούσει επανειλημμένως στο παρελθόν. Έχουμε χορτάσει από λόγια. Δε θέλω να είμαι άδικος, καθώς δεν είναι πολύς χρόνος που έχει αναλάβει η τελευταία πολιτική ηγεσία του υπουργείου. Ωστόσο, είμαστε επιφυλακτικοί και “κρατάμε μικρό καλάθι” για τη συνέχεια», ανέφερε με νόημα ο κ. Ροζάκης.

Στο πλαίσιο της επίκαιρης ερώτησης που υπέβαλε στον κ. Τσιάρα, ο Βασίλης Κεγκέρογλου επισήμανε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση αδράνησε χαρακτηριστικά για την κατασκευή του νέου δικαστικού μεγάρου, «αφού χρειάστηκαν 3,5 χρόνια για να μεταφερθεί ο φάκελος του δικαστικού μεγάρου από τη μια υπηρεσία στην άλλη, ελλείψει πολιτικής βούλησης, με συνέπεια να χαθούν 4,5 χρόνια και να μη γίνει καμία χειροπιαστή ενέργεια στην κατεύθυνση αυτή».

Ο κ. Κεγκέρογλου ζήτησε, λοιπόν, από τον υπουργό την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας, την υπογραφή της σύμβασης σύμπραξης με την ανώνυμη εταιρεία ειδικού σκοπού και την έναρξη κατασκευής του έργου. Εξάλλου, ο γραμματέας της Κ.Ο. του ΚΙΝ.ΑΛ. κατέθεσε στα πρακτικά της Βουλής το υπόμνημα διαμαρτυρίας των εργαζομένων στις δικαστικές υπηρεσίες, ζητώντας άμεσες παρεμβάσεις όπου απαιτούνται στις υπάρχουσες κτηριακές δομές.

Ο κ. Τσιάρας αποκάλυψε χθες με τη σειρά του ότι τα προηγούμενα χρόνια δεν έγινε η προαπαιτούμενη ενέργεια «της πλήρους δωρεάν παραχώρησης των ακινήτων από το Ταμείο Χρηματοδότησης Δικαστικών Κτηρίων στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών» από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Όπως ανέφερε χθες ο ίδιος ο υπουργός, η ενέργεια αυτή έγινε τελικά από τον ίδιο τον περασμένο Οκτώβριο, μετά και από ερώτηση του κ. Κεγκέρογλου.

«Με έγγραφό μου προς το ΤΑΧΔΙΚ από τον Οκτώβριο ζητώ τη δωρεάν παραχώρηση του πλήρους δικαιώματος χρήσης τού οικοπέδου για χρονικό διάστημα 30 ετών», ανέφερε χθες ο κ. Τσιάρας, ο οποίος αναγνώρισε το πρόβλημα των υφιστάμενων κτηριακών εγκαταστάσεων, ενώ συμφώνησε με τον κ. Κεγκέρογλου ότι χάθηκε πολύτιμος χρόνος για το επίμαχο έργο.

«Είναι θέμα λίγων ημερών»

«Βρισκόμαστε εν αναμονή, και είναι θέμα λίγων ημερών, της συνεδρίασης του Δ.Σ. του ΤΑΧΔΙΚ, που είναι το μόνο αρμόδιο όργανο να λάβει την απόφαση. Έχω ενημερωθεί από τη διοίκηση ότι έχουν ζητηθεί από το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών και από την αρμόδια Διεύθυνση Κτηριακών Υποδομών ορισμένες διευκρινίσεις οικονομοτεχνικού χαρακτήρα, προκειμένου να πάρει την απόφασή του σε μια από τις επόμενες συνεδριάσεις. Θεωρώ ότι πάρα πολύ σύντομα θα έχουμε νέα επ’ αυτού.

Έτσι στη συνέχεια θα έχουμε πλέον την πραγματική ουσιαστική έναρξη του έργου, σε συνεργασία με το υπουργείο Υποδομών, που έχει ετοιμάσει τον σχετικό φάκελο προς τη διυπουργική επιτροπή ΣΔΙΤ. Μετά και τη δική της έγκριση και την ένταξη του έργου στον κατάλογο προτεινόμενων συμπράξεων, ανοίγει πλέον ο δρόμος για την προετοιμασία του διεθνούς διαγωνισμού για τη σύναψη σύμβασης ΣΔΙΤ με τον ιδιωτικό φορέα σύμπραξης, ώστε να μπορούμε σε εύλογο χρονικό διάστημα (και είμαστε αισιόδοξοι γι’ αυτό) να προβούμε στις τελικές ανακοινώσεις.

Όλα τα έργα που μπαίνουν στη διαδικασία υλοποίησης μέσω των συμπράξεων ιδιωτικού και δημόσιου δικαίου χρειάζονται περίπου 1,5 με 2 χρόνια για να ολοκληρωθούν. Βρισκόμαστε στο απολύτως τελικό στάδιο προκειμένου να αποφασιστεί και να ανακοινωθεί η ολοκλήρωση της διαδικασίας και να προχωρήσουμε στον διεθνή διαγωνισμό, και πολύ σύντομα το Ηράκλειο θα έχει ένα καινούργιο, αντάξιο των πραγματικών αναγκών του, δικαστικό μέγαρο».

Σημειώνεται ακόμη ότι ο κ. Τσιάρας, αναφορικά με το θέμα των επισκευών και της συντήρησης του υφιστάμενου Μεγάρου, διαβεβαίωσε ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης ανταποκρίνεται άμεσα και υπάρχει διάθεση να λύνονται το συντομότερο δυνατόν και με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο τα ζητήματα αυτά.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News