Αντικαπνιστικός νόμος: Εφαρμόζεται ή όχι; - Νέα πρόστιμα στο κέντρο του Ηρακλείου

Ηράκλειο
Αντικαπνιστικός νόμος: Εφαρμόζεται ή όχι; - Νέα πρόστιμα στο κέντρο του Ηρακλείου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μεγάλο πλήγμα ο νόμος για τις επιχειρήσεις εστίασης, όπου ρίχνει κατά πολύ τον τζίρο τους

Νέα πρόστιμα σε καταστήματα στο κέντρο του Ηρακλείου επιβλήθηκαν από ελεγκτικά κλιμάκια που έσπευσαν να δουν εάν εφαρμόζεται ο αντικαπνιστικός νόμος, την ώρα που η Εθνική Αρχή Διαφάνειας χαρακτηρίζει τα αποτελέσματα από τους ελέγχους ενθαρρυντικά.

Το περασμένο Σάββατο 4 Ιανουαρίου κατά τις μεσημεριανές-απογευματινές ώρες ελέγχθηκαν 15 καταστήματα υγειονομικού χαρακτήρα στο κέντρο της πόλης, όπου παρατηρήθηκε παράβαση.

Συγκεκριμένα, σε δύο από τα ελεγχόμενα καταστήματα βρέθηκαν δύο καπνίζοντες σε χώρους που δεν επιτρεπόταν το κάπνισμα και επιβλήθηκε το πρόστιμο των 100 ευρώ στον καθένα, καθώς και πρόστιμο 500 ευρώ στον κάθε καταστηματάρχη, καθότι και οι δύο ανέχονταν τους ως άνω καπνίζοντες, υπήρχαν σταχτοδοχεία σε χώρους που απαγορευόταν το κάπνισμα και δεν κατείχαν το προβλεπόμενο «βιβλίο αναφοράς καπνίσματος”.

Από το σύνολο των ελεγχθέντων καταστημάτων, στα 13 χαρακτηρίστηκε ως ελλιπής η σχετική σήμανση και έγιναν συστάσεις. Επίσης σε 8 καταστήματα δεν προσκομίστηκε “βιβλίο αναφοράς καπνίσματος”.

Ωστόσο, πέραν του ότι ο αντικαπνιστικός νόμος έχει προκαλέσει μεγάλο πλήγμα στις επιχειρήσεις εστίασης ρίχνοντας κατά πολύ τον τζίρο τους, το γεγονός ότι οι έλεγχοι γίνονται κατά κύριο λόγο στο κέντρο της πόλης και όχι περιφερειακά αποτελεί αιτία, όπως λένε οι επιχειρηματίες, να ανθεί ο αθέμιτος ανταγωνισμός, τη στιγμή μάλιστα που ο τζίρος είναι χαμηλός και τα πρόστιμα που υποβάλλονται είναι τσουχτερά.

Δικαίωμα στην επιλογή

Παίρνοντας θέση στο θέμα η πρόεδρος του Συνδέσμου Επισιτισμού και Διασκέδασης Ηρακλείου Μαρία Αντωνακάκη, τόνισε: «Οι έλεγχοι αφορούν κυρίως σε καφέ και μπαρ. Γίνονται εντατικά όχι μόνο από κλιμάκιο του αντικαπνιστικού αλλά και από το ΙΚΑ, την εφορία, κ.λπ., με αποτέλεσμα να δημιουργούν μεγάλο πρόβλημα στα καταστήματα. Κάποιες επιχειρήσεις αναγκάζονται να μειώνουν το προσωπικό τους ή ακόμα και να βάλουν “λουκέτο”. Τα πρόστιμα μπορεί να αγγίξουν και τις 10.000 ευρώ.

Ο Σύλλογός μας, σε συνεργασία με άλλους συνδέσμους ανά την Ελλάδα, έχει στείλει αίτημα για την τροποποίηση του νόμου στους βουλευτές. Αυτό που ζητάμε, μεταξύ άλλων, είναι να μας δίδεται η δυνατότητα της επιλογής τού εάν θέλουμε να καπνίζουν μέσα στο μαγαζί μας ή όχι. Τις επόμενες μέρες, μάλιστα, θα έχουμε συνέλευση σε τοπικό επίπεδο με τους καταστηματάρχες, προκειμένου να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε πάνω σε αυτό το τόσο σοβαρό θέμα που “γονατίζει” τις επιχειρήσεις μας».

“ΚΑΘΑΡΟΙ” ΣΤΟ 82,2%

Οι έλεγχοι στην υπόλοιπη χώρα

Πανελλαδικά, πάντως, αξίζει να τονιστεί πως ελέγχθηκαν 101 καταστήματα χωρίς να καταγραφεί κάποια παράβαση στο 82,2% των περιπτώσεων. Οι ελεγκτές εντόπισαν ωστόσο 12 άτομα που παραβίασαν τον νόμο και επέβαλαν πρόστιμα - σε πολίτες και επιχειρήσεις - ύψους 15.200 ευρώ. Από την πλευρά της η Εθνική Αρχή Διαφάνειας χαρακτηρίζει τα αποτελέσματα από τους ελέγχους για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου την πρώτη εβδομάδα του νέου έτους «ιδιαίτερα ενθαρρυντικά».

Την ίδια μέρα στην Ελευσίνα, σε 10 καταστήματα (υγειονομικού ενδιαφέροντος) και σε ένα Play Opap βρέθηκαν να καπνίζουν έξι θαμώνες σε ένα εκ των ελεγχθέντων καταστημάτων εντός εξωτερικού διαμορφωμένου χώρου, που εντούτοις ενέπιπτε στους περιορισμούς της αντικαπνιστής νομοθεσίας, και ως εκ τούτου επιβλήθηκε το πρόστιμο των 100 ευρώ σε καθέναν από τους καπνίζοντες.

Στον υπεύθυνο του καταστήματος επιβλήθηκε το πρόστιμο των 500 ευρώ, με τον ίδιο να ζητά περαιτέρω διευκρινίσεις για την έννοια του εξωτερικού χώρου που επιτρέπεται το κάπνισμα. Σε ένα ακόμη κατάστημα βρέθηκαν σταχτοδοχεία με αποτσίγαρα σε εξωτερικά διαμορφωμένο χώρο που εμπίπτει στους περιορισμούς την αντικαπνιστικής νομοθεσίας και επιβλήθηκε το πρόστιμο των 500 ευρώ στον υπεύθυνο.

Ελέγχθηκαν, εξάλλου, συνολικά 15 καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στις περιοχές Νέα Παραλία-Ποσειδώνιο, Ανθέων, και Μαρτίου της Θεσσαλονίκης. Διαπιστώθηκαν παραβάσεις σε δύο καταστήματα. Στην πρώτη περίπτωση σε καφετέρια επιβλήθηκαν οι προβλεπόμενες κυρώσεις στον ιδιοκτήτη του καταστήματος, ύψους 2.000 ευρώ. Η δεύτερη περίπτωση αφορούσε σε κυλικείο ιδιωτικής κλινικής, όπου διαπιστώθηκε ότι ο εξωτερικός χώρος ήταν περίκλειστος, υπήρχαν σταχτοδοχεία σε όλα τα τραπέζια, δεν υπήρχε καμία σήμανση απαγόρευσης καπνίσματος και δε διέθετε “βιβλίο αναφοράς καπνίσματος”. Επιβλήθηκε η προβλεπόμενη κύρωση ύψους 500 ευρώ στην υπεύθυνη του καταστήματος, με τα κλιμάκια να συνεχίζουν ακάθεκτα τους ελέγχους...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News