Δολοφονία Κρητικού με μαγκούρες: Ξανά στο σκαμνί οι δράστες

Ηράκλειο
Δολοφονία Κρητικού με μαγκούρες: Ξανά στο σκαμνί οι δράστες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ξυπνούν μνήμες από το φονικό με τις μαγκούρες στο Αντισκάρι

Αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος για την εκδίκαση της υπόθεσης της άγριας δολοφονίας του 51χρονου Κώστα Προβιδάκη, ο οποίος είχε ξυλοκοπηθεί μέχρι θανάτου στο χωριό Αντισκάρι της Μεσαράς, τον Μάρτιο του 2014. Σχεδόν έξι χρόνια μετά το αποτρόπαιο συμβάν, η υπόθεση αναμένεται να “αναβιώσει” στο ακροατήριο την ερχόμενη Τετάρτη 15 Ιανουαρίου.

Εκείνη την ημέρα αναμένεται να καθίσουν στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Ανατολικής Κρήτης, στο Ηράκλειο, οι τρεις Κρητικοί που έχουν κριθεί ένοχοι σε πρώτο βαθμό για την πολύκροτη υπόθεση. Και οι τρεις άνδρες είχαν καταδικαστεί σε ποινές ισόβιας κάθειρξης από το πρωτοβάθμιο δικαστήριο.

Το φονικό είχε σημειωθεί την 23η Μαρτίου του 2014 στο Αντισκάρι.

Το απόγευμα εκείνης της ημέρας, ο Κώστας Προβιδάκης από τις Γκαγκάλες Ηρακλείου οδηγούσε το αυτοκίνητό του έχοντας συνοδηγό τον γιο του.

Ο 51χρονος ναυτικός συναντήθηκε σε δρόμο του Αντισκαρίου με αγροτικό αυτοκίνητο, στο οποίο οδηγός ήταν ο 39χρονος και συνεπιβάτης του ο 32χρονος από τη Γέργερη. Λόγω της στενότητας του δρόμου, ήταν αδύνατη η ταυτόχρονη διέλευση και των δύο οχημάτων.

Σύμφωνα το βούλευμα με το οποίο είχαν παραπεμφθεί σε δίκη οι τρεις κατηγορούμενοι, ο 39χρονος είχε βγει από το αυτοκίνητο και κρατώντας μια μαγκούρα άρχισε να σπάει τα τζάμια του οχήματος του Προβιδάκη. Ο γιος τού 51χρονου κατάφερε να διαφύγει από το σημείο για να ζητήσει βοήθεια.

Δυστυχώς, όμως, ο πατέρας του δε στάθηκε το ίδιο τυχερός, καθώς, σύμφωνα με το βούλευμα, παρότι προσπάθησε επανειλημμένως να ξεφύγει, ξυλοκοπήθηκε με αγριότητα από τον 32χρονο, τον 39χρονο, αλλά και τον 30χρονο αδερφό τού τελευταίου, που είχε στο μεταξύ σπεύσει στο σημείο.

Ο Προβιδάκης κατάφερε να συρθεί και να απομακρυνθεί λίγα μέτρα, ωστόσο δεν μπόρεσε να ξεφύγει από τους διώκτες του, οι οποίοι - σύμφωνα πάντα με το παραπεμπτικό βούλευμα - τον πρόφτασαν και, χτυπώντας τον στο κεφάλι και το σώμα, τον αποτελείωσαν.

Η πρωτόδικη απόφαση: Ισόβια και στους τρεις

Η υπόθεση της δολοφονίας Προβιδάκη, η οποία είχε συγκλονίσει το πανελλήνιο, είχε φτάσει στο ακροατήριο περίπου 13 μήνες μετά το τραγικό συμβάν: Η εκδίκαση της υπόθεσης από το πρωτοβάθμιο δικαστήριο ξεκίνησε στις 21 Απριλίου του 2015 και ολοκληρώθηκε τη 13η Μαΐου του ίδιου έτους, έπειτα από τρεις πολύωρες και γεμάτες ένταση συνεδριάσεις. Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ηρακλείου επέβαλε τελικά και στους τρεις κατηγορούμενους ποινές ισόβιας κάθειρξης, κρίνοντάς τους ένοχους για την πράξη της ανθρωποκτονίας από πρόθεση κατά συναυτουργία.

Όσον αφορά στα δύο αδέρφια από το Αντισκάρι, η απόφαση της Έδρας ήταν ομόφωνη. Ωστόσο, αναφορικά με τον 32χρονο είχαν μειοψηφήσει μία δικαστής κι ένας εκ των ενόρκων, οι οποίοι είχαν την άποψη ότι ο εν λόγω κατηγορούμενος πρέπει να κηρυχθεί ένοχος για θανατηφόρα σωματική βλάβη και όχι για ανθρωποκτονία. Εξάλλου, το δικαστήριο υιοθέτησε την εισαγγελική πρόταση που είχε προηγηθεί και δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό στους καταδικασθέντες. Σημειώνεται ότι, εκτός από την πράξη της ανθρωποκτονίας, οι τρεις κατηγορούμενοι κρίθηκαν ένοχοι και για τις υπόλοιπες κατηγορίες για τις οποίες βαρύνονταν.

Συγκεκριμένα, στον μεγαλύτερο από τους δύο αδερφούς επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 2 χρόνων και 2 μηνών, στον 30χρονο αδερφό του ποινή φυλάκισης 12 μηνών, ενώ στον 32χρονο τα ισόβια συνοδεύτηκαν με ποινή φυλάκισης 3 ετών και 4 μηνών. Μετά τη βαριά καταδίκη τους από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ηρακλείου, τον Μάιο του 2015, τόσο τα δύο αδέλφια, όσο και ο 32χρονος είχαν ασκήσει έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης, η οποία αναμένεται να εκδικαστεί την Τετάρτη 15 Ιανουαρίου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News