Στο Ηράκλειο ο πρέσβης της Γερμανίας: Στο τραπέζι ο τουρισμός... και οι γερμανικές αποζημιώσεις

Ηράκλειο
Στο Ηράκλειο ο πρέσβης της Γερμανίας: Στο τραπέζι ο τουρισμός... και οι γερμανικές αποζημιώσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Ερνστ Ράιχελ συναντήθηκε, χτες, με φορείς του Ηρακλείου  

Σε θερμό κλίμα υποδέχτηκε χθες τον πρέσβη της Γερμανίας στην Ελλάδα δρ. Ερνστ Ράιχελ ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης. Ο Γερμανός διπλωμάτης έχει μεγάλη εμπειρία στον χώρο των Βαλκανίων και την Τουρκία, όπως και ο ίδιος επισημαίνει σε βίντεο-έκπληξη που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Πρεσβείας, με το οποίο συστήνεται μιλώντας στα Ελληνικά στους Έλληνες και εξηγεί τη φιλοσοφία στην οποία βασίζεται η προσπάθειά του για εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Ο κ. Ράιχελ ρωτήθηκε και για το μεγάλο ζήτημα, που δεν είναι άλλο από τις αποζημιώσεις της Γερμανίας στην Ελλάδα, στο οποίο απάντησε υπογραμμίζοντας ότι η νομική θέση της Γερμανίας είναι δεδομένη. Ωστόσο, για τον ίδιο, όπως εξήγησε, το ηθικό χρέος παραμένει απαράγραπτο. «Όπως γνωρίζετε, η νομική αντίληψη των πραγμάτων είναι διαφορετική. Η γερμανική πλευρά εδώ και δεκαετίες έχει μια ξεκάθαρη νομική αντίληψη πάνω στο θέμα αυτό. Εξυπακούεται, όμως, ότι η ηθική ευθύνη της Γερμανίας δε σταματάει ποτέ», είπε σχετικά ο πρέσβης, ενώ την ίδια γραμμή ακολουθεί και η αναφορά του κ. Ράιχελ στην ιστοσελίδα της Πρεσβείας.

Τουρισμός και εξαγωγές

Η συζήτηση με τον περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη επικεντρώθηκε στην περαιτέρω ενίσχυση της τουριστικής κίνησης από τη Γερμανία προς την Ελλάδα, αλλά και στην περαιτέρω ανάπτυξη των εξαγωγών κρητικών προϊόντων στην αγορά της Γερμανίας. Να σημειωθεί πως την περυσινή τουριστική σεζόν οι αφίξεις από τη Γερμανία στην Ελλάδα άγγιξαν τα 4 εκατομμύρια, ενώ στην Κρήτη οι Γερμανοί τουρίστες εδώ και χρόνια διαδραματίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο. «Είδαμε ότι, για μια ακόμη χρονιά, πρώτοι στον αριθμό τουριστών στην Κρήτη ήταν οι Γερμανοί. Έχουν γίνει και θα γίνονται συναντήσεις με στόχο να αυξηθεί ακόμα περισσότερο η προσέλκυση τουριστών από τη Γερμανία στο νησί μας, όπως επίσης και για να προωθήσουμε ακόμα περισσότερο τα προϊόντα μας στη γερμανική αγορά. Αυτή η σχέση πρέπει να συνεχιστεί, καθώς αυτό θα συμβάλει θετικά στην τοπική οικονομία», τόνισε σε δηλώσεις του λίγο μετά τη συνάντηση με τον Γερμανό πρέσβη ο κ. Αρναουτάκης.

«Η τάση όσον αφορά στον τουρισμό είναι καθαρά αυξητική. Όπως ενημερώθηκα, υπάρχουν σχέδια και πρόγραμμα για την επιπλέον ανάπτυξή του», κατέληξε ο κ. Ράιχελ. Σε ό,τι αφορά το θέμα που προκύπτει με τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης, ο Γερμανός πρέσβης σε ερώτηση, ξεκαθαρίζοντας ότι η χώρα του τάσσεται στο πλευρό της Ελλάδας, τόνισε ότι «η συμφωνία αυτή είναι μια παραβίαση διεθνών συνθηκών. Η Γερμανία παίρνει ξεκάθαρα το μέρος της Ελλάδας».

Εθιμοτυπική συνάντηση με τον δήμαρχο

Εθιμοτυπική συνάντηση με τον πρέσβη της Γερμανίας στην Ελλάδα δρ. Ερνστ Ράιχελ είχε χθες το μεσημέρι, στο γραφείο του στη Λότζια, ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός. Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα που αφορούν κυρίως στην ενδυνάμωση της συνεργασίας της Κρήτης με τη Γερμανία σε τομείς όπως ο τουρισμός και η επιχειρηματικότητα, ενώ κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο δήμαρχος είχε την ευκαιρία να θέσει στον πρέσβη και το πάγιο αίτημα της Ελλάδας για τις γερμανικές αποζημιώσεις. Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με την ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News