ΠΑΓΝΗ: Οργή συνδικαλιστών για την αναλώσιμη εργασία

Ηράκλειο
ΠΑΓΝΗ: Οργή συνδικαλιστών για την αναλώσιμη εργασία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καταγγελίες από το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ για τις συμβάσεις σε καθαριότητα και σίτιση

Ξεσηκώνονται οι συνδικαλιστές στο ΠΑΓΝΗ καταγγέλλοντας τις διοικήσεις του νοσοκομείου και της 7ης Υ.ΠΕ., όπως και την κυβέρνηση, ότι, «εκμεταλλευόμενοι την ανάγκη και την αγωνία των εργαζομένων για δουλειά, οδήγησαν για άλλη μια φορά τους εργαζόμενους στην καθαριότητα και σίτιση του νοσοκομείου να υπογράψουν νέες απαράδεκτες συμβάσεις ορισμένου χρόνου». Την ίδια ώρα, όπως καταγγέλλει στη “Νέα Κρήτη” ο εκπρόσωπος των εργαζομένων και συνδικαλιστής του ΠΑΜΕ Δημήτρης Βρύσαλης, «24 συνάδελφοί μας έμειναν άνεργοι (απολύθηκαν) και αντικαταστάθηκαν από άλλους συνάδελφους»!

Αναλυτικότερα, ο Δημήτρης Βρύσαλης καταγγέλλει εργασιακή ανασφάλεια και ανακύκλωση του προσωπικού. «Οι ατομικές συμβάσεις εργασίας με τα νοσοκομεία, με τις οποίες αντικατέστησε η προηγούμενη κυβέρνηση κάποιες από τις συμβάσεις με εργολάβους, λήγουν και οι εργαζόμενοι απολύονται μετά από χρόνια προσφοράς, με αποτέλεσμα να υπάρχουν οικονομικές δυσχέρειες για τους ίδιους και προβλήματα δυσλειτουργίας για τα υποστελεχωμένα τμήματα όπου εργάζονται».

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ Δημήτρης Βρύσαλης, «υπάρχει σοβαρό θέμα με τους εργαζόμενους, που κάθε τρεις και λίγο υποχρεώνονται να καταθέτουν τα χαρτιά τους και να ξαναμπαίνουν στη διαδικασία της επαναπρόσληψης και των προκηρύξεων. Οι κυβερνήσεις μπορεί να αλλάζουν, αλλά η “ανακύκλωση” και η ανεργία παραμένει σταθερή στους εργαζόμενους στην καθαριότητα και τη σίτιση, αλλά και σε όλους τους εργαζόμενους που είναι συνταξιούχοι, όπως γιατροί, νοσηλευτές και το υπόλοιπο προσωπικό. Εμείς σαν εργαζόμενοι δε συμβιβαζόμαστε με την “κανονικότητα” της μισής δουλειάς και της μισής ζωής. Με την “κανονικότητα” να έχουμε πολύ λιγότερο προσωπικό... και να λέμε κιόλας “πάλι καλά που έχουμε δουλειά”. Δε συμβιβαζόμαστε να είμαστε αναλώσιμοι κάθε φορά που τελειώνουν οι συμβάσεις. Δε συμβιβαζόμαστε να γινόμαστε “μπαλάκι” πότε εδώ και πότε εκεί αναλόγως με το πότε υπάρχουν ανάγκες κάθε τρεις και λίγο»...

Και συνεχίζει λέγοντας πως «όσες επισκέψεις και αν γίνονται στα νοσοκομεία από κυβερνητικά στελέχη, όσο καλά λόγια και αν πούνε για την προσφορά μας, πρέπει ο λαός μας και οι εργαζόμενοι να ετοιμάζονται για ακόμα μεγαλύτερη επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων. Γιατί όσο το υπουργείο και οι διοικήσεις θεωρούν την υγεία σαν κόστος και τους ασθενείς πελάτες, τόσο θα επιδεινώνονται και τα δικαιώματα των ασθενών και τα δικαιώματα των εργαζομένων. Εμείς ζητάμε να φύγουν οι εργολάβοι από τα νοσοκομεία και ο κόσμος που δουλεύει στους εργολάβους να μονιμοποιηθεί με πλήρεις εργασιακές σχέσεις, σταθερές και με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα»...

«Απαράδεκτη η εγκύκλιος»

Ωράρια-“λάστιχο” και μειωμένες αποδοχές

«Πιάνοντας το νήμα από εκεί που το άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο υφυπουργός Υγείας της κυβέρνησης της Ν.Δ. έστειλε τον Σεπτέμβρη του 2019 στις διοικήσεις των νοσοκομείων απαράδεκτη εγκύκλιο που δίνει τη δυνατότητα στις διοικήσεις των νοσοκομείων να επιλέγουν είτε τη σύναψη συμβάσεων ορισμένου χρόνου ή την ανάθεση σε εργολαβικές εταιρείες, για την κάλυψη των αναγκών στις υπηρεσίες καθαριότητας, φύλαξης, εστίασης και σίτισης των νοσοκομείων, με γνώμονα το δημοσιονομικό όφελος.

Χαμένοι είτε με εργολάβους είτε με ατομικές συμβάσεις, είτε με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είτε με κυβέρνηση Ν.Δ., είναι μόνο οι εργαζόμενοι. Τις νέες συμβάσεις που υπέγραψαν θα μπορούσε να τις συντάξει και μία από τις πολλές εταιρείες που υπάρχουν, στις οποίες η Ν.Δ. “κλείνει το μάτι”», σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των εργαζομένων, ο οποίος καταψήφισε το περιεχόμενο της σύμβασης τόσο ως προς τη διάρκειά της, όσο και ως προς τους υπόλοιπους όρους εργασίας που περιέχει.

Και, επίσης, κατήγγειλε τόσο το υπουργείο όσο και τις διοικήσεις της Υ.ΠΕ. και του νοσοκομείου, «που συνεχίζουν την “ομηρία” των εργαζομένων», ότι «υποχρεώνουν τους εργαζομένους στην καθαριότητα να εργάζονται στο Δημόσιο 6ήμερο»! Απαίτησε μονιμοποίηση όλων όσων εργάζονται με ελαστικές σχέσεις εργασίας, μέσω ΕΛΚΕ και εργολάβων και «προσλήψεις κι άλλου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων».

Στο μεταξύ, τα κενά είναι πάνω από 500. Όπως σημειώνει ο κ. Βρύσαλης, «η σύμβαση που αναγκάστηκαν να υπογράψουν οι εργαζόμενοι περιλαμβάνει όρους που τους οδηγούν σε παραίτηση από το δικαίωμα να διεκδικήσουν μόνιμη δουλειά, σταθερό ωράριο, πλήρη απασχόληση και αξιοπρεπείς μισθούς. Συγκεκριμένα όροι της απαράδεκτης σύμβασης είναι ότι:

* Θα έχει διάρκεια ενός έτους, δίχως δικαίωμα του εργαζόμενου ή υποχρέωση του εργοδότη για ανανέωση ή παράταση.

* Υποχρεώνεται ο εργαζόμενος να προσφέρει την εργασία του προς τον εργοδότη έξι ημέρες εβδομαδιαίως για έξι ώρες ημερησίως, κατά το ωράριο που θα του υποδεικνύει ο εργοδότης με πρόγραμμα εργασίας που θα του γνωστοποιεί. Δηλαδή, 6ήμερη (αντί για 5ήμερη) εργασία, ελαστικοποίηση του ωραρίου και μερική απασχόληση (6ωρο), που σημαίνει μειωμένες αποδοχές.

* Ο εργαζόμενος υποχρεούται να παρέχει εντός του νόμιμου ωραρίου του και υπηρεσίες με συναφή χαρακτήρα, εφόσον παρίσταται ανάγκη. Οι υπηρεσίες σίτισης-εστίασης περιλαμβάνουν και οποιεσδήποτε συμπληρωματικές ή παρεπόμενες εργασίες που σχετίζονται ή απαιτούνται και ο εργοδότης έχει δικαίωμα να απασχολήσει τον εργαζόμενο για την παροχή της συγκεκριμένης συμφωνημένης εργασίας σε διάφορους τόπους. Δηλαδή ο εργαζόμενος θα καλείται να καλύψει πολλαπλά πόστα, “μπαλώνοντας” τα κενά που υπάρχουν σε διάφορες ειδικότητες και τμήματα, όπως απαιτεί η διοίκηση του νοσοκομείου.

* Η νόμιμη υπερωριακή απασχόληση του εργαζομένου ακόμη και κατά τις νυχτερινές ώρες και τις εξαιρετέες εορτές του έτους ή τις Κυριακές είναι υποχρεωτική.

* Ο χρόνος που απαιτείται για οποιαδήποτε προετοιμασία για την παροχή υπηρεσιών (αλλαγή ενδυμασίας, καθαρισμός, κ.λπ.) δε θεωρείται ως χρόνος εργασίας. Δηλαδή διευθέτηση εργάσιμου χρόνου και διαχωρισμός του σε ενεργό και ανενεργό», καταλήγει ο Δημήτρης Βρύσαλης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News