Ηράκλειο

Παναγία Κεραλιμενιώτισσα: Κινδυνεύει το εκκλησάκι του 855

Αγωνία από κατοίκους και φορείς για το ιστορικό εκκλησάκι

Ο ναός Παναγίας Κεραλιμενιώτισσας κινδυνεύει.

Φωνή απόγνωσης των κατοίκων της περιοχής και χωρίς αποτέλεσμα οι μέχρι σήμερα εκκλήσεις τους προς τις αρμόδιες Υπηρεσίες που κωλυσιεργούν αδικαιολόγητα και θεωρούν σε κάποιες περιπτώσεις βάρος τις προσπάθειες τους.

Πρόκειται για ναό κτισμένο το 855 και αφιερωμένος στην Παναγία, ανάμεσα στο χωριό Καλάμι και στον οικισμό Ψαρή Φοράδα, του Δήμου Βιάννου. Το κτίσμα έχει υποστεί μεγάλες ζημίες από το χρόνο και την εγκατάλειψη με αποτέλεσμα τα νερά της βροχής να διαπερνούν την τοιχοποιία και τη στέγη. Ο ναός της Παναγιάς Κεραλιμανιώτησας κινδυνεύει από κατάρρευση! Τον Νοέμβριο του 2019 σκεπάστηκε με νάιλον, Δωρεά της Ομάδας Παραγωγών της Ψαρής από κατοίκους, φορείς, κοινότητα και ενορία.

Σήμερα 6 Ιανουαρίου - 2 μήνες μετά - το νάιλον αυτό έχει καταστραφεί τελείως από τον αέρα, και το μνημείο είναι εκτεθειμένο στις δύσκολες καιρικές συνθήκες.

Τελευταία υπόσχεση πριν ο Ιερός Ναός σκεπαστεί με νάιλον, ήταν η κατασκευή ενός σκέπαστρου με την άδεια της Αρχαιολογίας που δεν έγινε όμως ποτέ όπως ο εφημέριος Νίκος Δουλγεράκης αλλά και ο πρώην Δήμαρχος Βιάννου Παύλος Μπαριτάκης, έλεγαν στον 98.4. 

Ενδεικτικά στις 30 Οκτωβρίου του 2019 ο εφημέριος μας είπε: «Το καλοκαίρι του 2018 έγιναν 3 επισκέψεις από κλιμάκιο της εφορίας αρχαιοτήτων (με έξοδα του ιερέα οι δυο) και δόθηκαν οδηγίες σε μηχανικό για τις ενέργειες στις οποίες έπρεπε να προβεί.

Ακολούθησαν 2 επισκέψεις του ιδίου στην εφορία αρχαιοτήτων για περαιτέρω διευκρινήσεις και μετά την κατάθεση της μελέτης- Αρ. Πρωτοκόλλου 18437/20-12-18- δόθηκε η υπόσχεση χρηματοδότησης από την περιφέρεια με την συνδρομή του τότε Δημάρχου νυν Περιφερειακού Συμβούλου Παύλου Μπαριτακη.
Το ύψος της χρηματοδότησης ορίστηκε περίπου στις 75.000€ για την αναστήλωση του Ναού μέσω του Δήμου Βιάννου».
Ακολούθως, Δημοτική Αρχή, Βουλευτές, Εκκλησία, επιχείρησαν για την επίσπευση της μελέτης, αλλά μάταια, καθώς από την Αρχαιολογική Υπηρεσία και το Υπουργείο Πολιτισμού έμειναν μόνο στις υποσχέσεις και στις δικαιολογίες για την καθυστέρηση.

 Για τη σωτηρία του ιστορικού και θαυματουργού Ναού της Κεραλιμανιώτισσας ο Παύλος Μπαριτάκης δήλωνε: «Η Περιφέρεια μπορεί να διασφαλίσει τα χρήματα. Στο χέρι της Αρχαιολογίας είναι η επίσπευση των ενεργειών με την έγκριση της μελέτης για τη σωτηρία του ιστορικού Ιερού Ναού. Υπόσχεση της και η τοποθέτηση ενός στεγάστρου, προσωρινά έως ότου ολοκληρωθούν οι εργασίες αναστήλωσης του Ναού και τα χρήματα που διασφαλίστηκαν για το σκοπό αυτό».

Δήμος, Περιφέρεια, Αρχαιολογική Υπηρεσία, Υπουργείο Πολιτισμού, Βουλευτές καταγόμενοι από την περιοχή, φέρουν ακέραια την ευθύνη εγκατάλειψης του.

Μάλιστα με ανακοίνωσή τους τους προς Περιφέρεια Κρήτης, Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηρακλείου και Ιερά Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης ο Παγκρήτιος Όμιλος Διάσχισης & Εξερεύνησης Φαραγγιών προειδοποιεί ότι "διανοίγουν ρηγματώσεις που μεγεθύνονται μέρα με τη μέρα και πως το πολύ σημαντικό μνημείο, στολίδι της περιοχής χρήζει άμεσης αλλά σοβαρής παρέμβασης από τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους και της Εκκλησίας."

 

 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια