Βαθαίνει το πολιτικό «ρήγμα» στον Δήμο Γόρτυνας

Ηράκλειο
Βαθαίνει το πολιτικό «ρήγμα» στον Δήμο Γόρτυνας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πολιτικές αναταράξεις

Με ένα πολιτικό κλίμα που μυρίζει... “μπαρούτι” ετοιμάζεται να υποδεχτεί ο Δήμος Γόρτυνας τη νέα χρονιά!

Οι πολιτικές αναταράξεις που μαίνονται μετεκλογικά όχι μόνο δε λένε να “κοπάσουν”, αλλά αντιθέτως το ρήγμα μεταξύ δημοτικής Αρχής και αντιπολίτευσης βαθαίνει ολοένα και περισσότερο... Μετά τη σφοδρή διαμάχη αναφορικά με τη δημαρχία της Γόρτυνας, η έκβαση της οποίας αναμένεται στα μέσα Ιανουαρίου όταν και θα εκδοθεί η σχετική απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας, έχει ξεσπάσει και άλλη “πολεμική” σύγκρουση γύρω αυτή τη φορά από τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Νίκο Πελεκανάκη.

Η παράταξη του Σταύρου Ξυλούρη, με τη σύμφωνη γνώμη της παράταξης του Νίκου Σχοιναράκη, κατέθεσε αίτημα στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης για την πειθαρχική παραπομπή του κ. Πελεκανάκη, λόγω άρνησής του - όπως υποστηρίζεται - να συγκαλέσει Δημοτικό Συμβούλιο για συγκεκριμένα θέματα, παρά το ότι είχε ζητηθεί εγγράφως με τις απαιτούμενες υπογραφές δημοτικών συμβούλων.

Ως όφειλε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης κίνησε τις διαδικασίες της διερεύνησης τυχόν πειθαρχικών ευθυνών. Κάλεσε εν προκειμένω τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου να καταθέσει εγγράφως εξηγήσεις, όπως και το έπραξε, υπογραμμίζοντας αυτό που έχει απαντήσει και μέσω αναρτήσεών του, ότι δηλαδή δεν υπήρχε ουσιαστικός λόγος να συγκαλέσει συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου για θέματα που έχουν ήδη συζητηθεί στο συμβούλιο.

Τις θέσεις τους έχουν καταθέσει στην Αποκεντρωμένη και οι της αντιπολίτευσης, που ζήτησαν την πειθαρχική παραπομπή του κ. Πελεκανάκη και αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στη διαδικασία της διερεύνησης της υπόθεσης.

Όταν είναι έτοιμες οι αρμόδιες υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης, θα κάνουν την εισήγησή τους στη συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Μαρία Κοζυράκη, ώστε να αποφανθεί επί του θέματος.

Ουσιαστικά λοιπόν ο Ιανουάριος και η “αυγή” του νέου έτους φέρνουν μαζί τους εξελίξεις σε διπλό μέτωπο διαμάχης στον Δήμο Γόρτυνας, μιας και περί τα μέσα του μήνα αναμένεται να βγει η απόφαση του ΣτΕ που θα κρίνει το θέμα της δημαρχίας.

Θυμίζουμε ότι προ δύο περίπου εβδομάδων εκδικάστηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας η αίτηση αναίρεσης που είχε καταθέσει ο έκπτωτος - με βάση το Πρωτοδικείο Ηρακλείου - δήμαρχος Μιχάλης Κοκολάκης κατά της πρωτόδικης δικαστικής απόφασης που είχε δικαιώσει την προσφυγή του αντιπάλου του στις εκλογές, πρώην δημάρχου Νίκου Σχοιναράκη, κρίνοντας πως ο κ. Κοκολάκης δεν είχε το δικαίωμα να είναι καν υποψήφιος στις δημοτικές εκλογές του περασμένου Μαΐου.

Όπως είχε γίνει τότε γνωστό, η “ετυμηγορία” του Συμβουλίου Επικρατείας αναμενόταν μέσα σε ένα περίπου μήνα, και άρα προσδιορίζεται για το διάστημα μεταξύ 15 και 20 Ιανουαρίου.

Όπως είναι προφανές, οι δύο υποθέσεις δεν είναι ξέχωρες μεταξύ τους, αλλά συνθέτουν το όλο κλίμα πόλωσης και μετωπικής πολιτικής αντιπαράθεσης που έχει ξεδιπλωθεί στον Δήμο Γόρτυνας τόσο προεκλογικά όσο και μετεκλογικά, μετά την κάλπη του Μαΐου.

Ενδεικτικός του ανεβασμένου πολιτικού θερμόμετρου στον Δήμο Γόρτυνας ήταν ο “πόλεμος” ανακοινώσεων και αναρτήσεων που προηγήθηκε τις προηγούμενες ημέρες με φόντο το αίτημα για πειθαρχική δίωξη εις βάρος του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ο κ. Πελεκανάκης άφησε καθαρές αιχμές για προσπάθεια δημιουργίας πολιτικών εντυπώσεων και μόνο.

«Οι κ. Σχοιναράκης και Ξυλούρης, όπως και όλα τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, ενημερώθηκαν λεπτομερώς για όλα τα θέματα που έθεσαν, από τον ίδιο τον δήμαρχο Γόρτυνας, που τόνισε ότι για ορισμένα έχουν ήδη ζητηθεί χρηματοδοτήσεις από τα αρμόδια υπουργεία και για κάποια συντάσσονται τα σχετικά δικαιολογητικά (μελέτες, τεχνικά δελτία κ.λπ.) που απαιτούνται για την ένταξή τους σε χρηματοδοτούμενα προγράμματα.

Οι κ. Σχοιναράκης και Ξυλούρης επανήλθαν στο αίτημά τους για σύγκληση Δημοτικού Συμβουλίου και, στη συνέχεια, ο κ. Ξυλούρης ζήτησε την πειθαρχική δίωξή μου, επειδή δεν τους έκανα το... χατίρι να φέρω στο Δημοτικό Συμβούλιο τα ίδια θέματα που είχαν ήδη συζητηθεί.

Με λύπη διαπιστώνει κανείς ότι το μόνο που επιδίωκαν οι κ. Σχοιναράκης και Ξυλούρης ήταν η δημιουργία εντυπώσεων. Άλλωστε, δεν μπορεί να μην επισημανθεί το γεγονός ότι όλα τα ζητήματα τα οποία έθεσαν θα μπορούσαν να τα έχουν επιλύσει ή δρομολογήσει οι ίδιοι τα προηγούμενα χρόνια, καθώς βρέθηκαν σε θέσεις ευθύνης και είχαν αυτή τη δυνατότητα, την οποία, δυστυχώς, δεν αξιοποίησαν», επισήμανε χαρακτηριστικά σε σχετική ανάρτησή του.

Στην ανάρτηση του κ. Πελεκανάκη έσπευσε να απαντήσει ο Σταύρος Ξυλούρης, κάνοντας λόγο για υπεκφυγές και τονίζοντας: «Η δήλωση του προέδρου του Δ.Σ. Γόρτυνας Νίκου Πελεκανάκη μόνο ως απαράδεκτη μπορεί να χαρακτηριστεί και ως ευθυνόφοβη, καθώς ο ίδιος προτίμησε να μεταφέρει σε πλάτες άλλων τις ευθύνες για την κλήτευσή του από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση σε απολογία, εφόσον ο ίδιος αρνήθηκε να συγκαλέσει Δημοτικό Συμβούλιο κατόπιν έγγραφου αιτήματος που είχε υποβληθεί, και μάλιστα δύο φορές, συνοδευόμενο και με υπέρτερο του απαιτούμενου αριθμού υπογραφών.

Δε φέρουν καμία ευθύνη οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων της μειοψηφίας κ.κ. Σταύρος Ξυλούρης και Νίκος Σχοιναράκης, ούτε φυσικά οι δέκα δημοτικοί σύμβουλοι που προσυπέγραψαν το αίτημα το οποίο κατέθεσαν στο προεδρείο, με το οποίο και ζητούσαν να οριστεί αποκλειστική τακτική συνεδρίαση προκειμένου να συζητηθούν σοβαρά και διαχρονικά θέματα που απασχολούν το Δήμο της Γόρτυνας».

Ο Νίκος Πελεκανάκης ανταπάντησε στον Σταύρο Ξυλούρη, επιστρέφοντας τα περί ευθυνόφοβου...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News