Ηράκλειο

Θωράκιση Κούλε: Ένα βήμα πιο κοντά στην αντιμετώπιση της διάβρωσης

Αναλυτικά οι εξελίξεις

Ένα βήμα πιο κοντά στον οραματικό σχεδιασμό για την θωράκιση του Κούλε και του παραλιακού μετώπου από τη διάβρωση, βρίσκεται ο Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου, ο οποίος έχει στα χέρια του μελέτη εφαρμογής, η οποία θα σταλεί προς έγκριση στο Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού και μετέπειτα στο ΚΑΣ.

Και όλα αυτά, στο πλαίσιο συνεργασίας με το ΙΤΕ και συγκεκριμένα με το εργαστήριο παράκτιας και θαλάσσιας έρευνας, το οποίο εκπόνησε και παρέδωσε πριν αρκετούς μήνες, μελέτη για την προστασία του μνημείου και του λιμενοβραχίονα από τον έντονο κυματισμό.

Η σύμβαση μεταξύ ΟΛΗ και ΙΤΕ, υπεγράφη στα τέλη Δεκεμβρίου του 2017, ενώ οι κυματικές μετρήσεις στο λιμάνι του Ηρακλείου, με τη πόντιση δύο κυματογράφων ξεκίνησαν τον Φεβρουάριο του 2018.

Η υδροδυναμική της περιοχής, η συμπεριφορά των θαλάσσιων φυσικών φαινομένων και οι περιβαλλοντικές συνθήκες μπήκαν στο μικροσκόπιο, με τον Νίκο Καμπάνη, να αναφέρεται στα αποτελέσματα καθώς και στην προτεινόμενη λύση, η οποία εναρμονίζεται με την ιστορική σημασία του μνημείου και την πολιτιστική ταυτότητα της περιοχής.

Για την αναγκαία παρέμβαση, υπάρχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, με την κ. Σμυρνάκη να εκφράζει τη πεποίθηση της, ότι θα δοθεί το «πράσινο» φως από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, προκειμένου να απλωθεί δίχτυ προστασίας στην περιοχή.

Την ίδια ώρα, επιταχύνεται η διάβρωση των ακτών στο νησί μας, με τον Νίκο Καμπάνη να περιγράφει τα κόκκινα σημεία στις παραλιακές ζώνες του νησιού, με το πρόβλημα να είναι μεγαλύτερο στις βόρειες παραλίες.

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος της διάβρωσης, ο Νίκος Καμπάνης τονίζει την ανάγκη εκπόνησης ενός στρατηγικού σχεδιασμού, σε εθνικό επίπεδο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια