ΠΕΔ σε Υφυπουργό: «Όχι» σε hot spot, «ναι» σε κατοικίες για μετανάστες

Ηράκλειο
ΠΕΔ σε Υφυπουργό: «Όχι» σε hot spot, «ναι» σε κατοικίες για μετανάστες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Προβληματισμός από την πληροφορία ότι δύσκολα θα συνεχιστεί το πρόγραμμα “Εστία”

Την ήδη εκπεφρασμένη άποψη της ΠΕΔ Κρήτης για τη φιλοξενία προσφύγων σε ενοικιαζόμενα ακίνητα και «όχι» στη δημιουργία κέντρων φιλοξενίας στο νησί εξέφρασε χθες αντιπροσωπία της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης σε συνάντηση που έλαβε χώρα στην πρωτεύουσα με τον αρμόδιο υφυπουργό Εθνικής Άμυνας, Αλκιβιάδη Στεφανή.

Η συνάντηση μεταξύ του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας και της αντιπροσωπίας της ΠΕΔ Κρήτης - που εκπροσωπήθηκε από τον πρόεδρο Γιάννη Κουράκη, τον δήμαρχο Χερσονήσου Γιάννη Σέγκο, τον πρώην δήμαρχο Χερσονήσου Γιάννη Μαστοράκη, τον δημοτικό σύμβουλο Χερσονήσου και επικεφαλής της παράταξης “Δύναμη Δημιουργίας” Μανόλη Διαμαντάκη, αλλά και τον περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη - έλαβε χώρα, σε γενικές γραμμές, μέσα σε καλό κλίμα.

Όπως αναμενόταν, η ΠΕΔ Κρήτης μετέφερε στον ειδικό συντονιστή του μεταναστευτικού ζητήματος κ. Στεφανή την επιθυμία τόσο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των εκπροσώπων των τοπικών φορέων, αλλά και εν γένει της τοπικής κοινωνίας να συνδράμει η Κρήτη όπως μπορεί προς τη λύση του μεταναστευτικού προβλήματος της χώρας μας. Ειδικότερα, όπως είπαν οι εκπρόσωποι της ΠΕΔ στον υφυπουργό, επιθυμούν τη συνέχιση του προγράμματος “Εστία” στην Κρήτη.

Ωστόσο, του μετέφεραν ακόμη ότι διαφωνούν με τη δημιουργία κέντρων φιλοξενίας για τους μετανάστες. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ειπώθηκε χαρακτηριστικά ότι ενδεχόμενη δημιουργία τέτοιων κέντρων στην ευρύτερη περιοχή του δήμου Χερσόνησου και τους Αρμένους Ρεθύμνου - περιοχές “βαθιά” τουριστικές - σε καμία περίπτωση δε θα βοηθήσει την Κρήτη.

Ο Αλκιβιάδης Στεφανής άκουσε με ιδιαίτερη προσοχή την άποψη των εκπροσώπων της ΠΕΔ Κρήτης και δεσμεύτηκε να μεταφερθούν όλα τα ζητήματα που συζητήθηκαν τόσο στον υπουργό Εθνικής Άμυνας, όσο και στον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας  “Νέα Κρήτη”, αυτό που ειπώθηκε ήταν ότι «δύσκολα θα συνεχιστεί το πρόγραμμα “Εστία”».

Οι ίδιες πληροφορίες, ωστόσο, αναφέρουν ότι από την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται - κατά πάσα πιθανότητα - να λάβει χώρα συνάντηση μεταξύ των εμπλεκόμενων αυτοδιοικητικών φορέων σε πανελλαδικό επίπεδο.

Υπενθυμίζεται ότι στην πρόσφατη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΕΔ Κρήτης, οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης συμφώνησαν ότι η περαιτέρω εμπλοκή της Κρήτης στη διαχείριση του Προσφυγικού πρέπει να “βαδίσει” στα σημερινά “χνάρια”, και να “πατήσει” πάνω στον υφιστάμενο τρόπο φιλοξενίας προσφύγων σε ενοικιαζόμενα σπίτια, υπό την αιγίδα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, με μια διεύρυνση ενδεχομένως του αριθμού των φιλοξενούμενων προσφύγων. Ωστόσο, όπως έγινε γνωστό, υπήρξαν έντονες ενστάσεις και εναντίωση στο ενδεχόμενο δημιουργίας κλειστών κέντρων φιλοξενίας τύπου hot spots.

Εξάλλου, στην εν λόγω συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής, αποφασίστηκε ακόμη η διοργάνωση μέσα στο αμέσως επόμενο διάστημα ευρείας σύσκεψης, με τη συμμετοχή όχι μόνο των αιρετών των Δήμων και της Περιφέρειας, αλλά και των βουλευτών της Κρήτης. Η στόχευση είναι φυσικά προφανής: Η ΠΕΔ θέλει τις επίσημες τοποθετήσεις όλων των βουλευτών, προκειμένου να γίνουν γνωστές και στο ευρύ κοινό οι θέσεις των επίσημων εκπροσώπων της στο Κοινοβούλιο.

Πρόθυμοι μεν, αλλά με ενοικίαση κατοικιών

«Στο Ηράκλειο και στην Κρήτη υπάρχουν πάρα πολύ καλές πρακτικές σε σχέση με τη φιλοξενία των προσφύγων. Όλοι είναι πάρα πολύ ικανοποιημένοι, και ειδικά οι φιλοξενούμενοι. Πρέπει να συμβάλουμε στην επίλυση αυτή του προβλήματος, κι εμείς ως Κρήτη, πάντα με βάση αυτές τις καλές πρακτικές: με την ενοικίαση κατοικιών και τη διασπορά σε όλη την Κρήτη. Και με αυτόν τον τρόπο θα φέρουμε κι ένα πάρα πολύ καλό αποτέλεσμα, όπως έχουμε κάνει και μέχρι σήμερα. Είμαστε πρόθυμοι να υπάρξει φιλοξενία προσφύγων με το επιτυχημένο πρόγραμμα “Εστία” που χειρίζεται η Αναπτυξιακή Ηρακλείου, με διασπορά αυτών των ανθρώπων σε όλη την Κρήτη, με ενοικίαση κατοικιών - ακόμα και στην ενδοχώρα.

Αυτά που φαίνεται να σχεδιάζουν - διότι εμείς δεν έχουμε καμία επίσημη ενημέρωση - δεν μπορούν να προχωρήσουν. Είναι έξω από τα λογικά πλαίσια, έξω από στοιχειώδεις ανθρώπινες συνθήκες το να πας να φιλοξενήσεις σε μια έκταση λίγων στρεμμάτων 5.000-6.000 ανθρώπους», είχε δηλώσει προ ημερών ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης, Γιάννης Κουράκης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News