Συμφωνία Λιβύης - Τουρκίας: Σε ρόλο μεσολαβητή ο Κρητικός Πατριάρχης Θεόδωρος

Ηράκλειο
Συμφωνία Λιβύης - Τουρκίας: Σε ρόλο μεσολαβητή ο Κρητικός Πατριάρχης Θεόδωρος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αναλαμβάνει δράση ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Θεόδωρος

Αλλεπάλληλες επαφές με στρατιωτικές και όχι μόνο αρχές της Αιγύπτου μετά την συμφωνία Λιβύης και Τουρκίας και την προκλητική στάση της γείτονος ξεκινάει ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Θεόδωρος αρχής γενομένης από την ερχόμενη εβδομάδα. 

Μιλώντας στην ΚΡΗΤΗ TV κατά τη σύντομη επίσκεψή του στο νησί, ο Μακαριότατος που αναλαμβάνει ρόλο μεσολαβητή τόνισε ότι η Λιβύη, υπάγεται στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας.

«Αυτές τις μέρες Τετάρτη με Πέμπτη συναντούμε με τον αρχιστράτηγο της Βόρειας πτέρυγας στην Αλεξάνδρεια μία που έχει την ευθύνη ολόκληρης της περιοχής της Βορείου Αφρικής. Όπως ξέρετε η Λιβύη υπάγεται στο Πατριαρχείο μας και από εκεί γίνεται η έξοδος των προσφύγων. Έτσι λοιπόν αναλαμβάνω από αυτή την εβδομάδα ένα μεγάλο ρόλο μεσολαβητή του στους στρατιωτικούς», ανέφερε σε δηλώσεις του.

Ο κ.κ. Θεόδωρος εκτίμησε ότι η Αίγυπτος είναι χώρα φιλική προς την Ελλάδα και την Κύπρο ενώ προανήγγειλε την συνάντησή του με τον πρόεδρο της χώρας Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι με στόχο να δοθεί ένα ισχυρό μήνυμα σε αυτούς που πρέπει να το πάρουν.

«Θέλω όμως να ξέρετε ότι η Αίγυπτος μας είναι πάρα πολύ δυνατή την ημέρα των Χριστουγέννων θα συναντηθώ με τον πρόεδρο Σίσι και ξέρω πόσο αγαπάει την πατρίδα μας στην Ελλάδα και πόση μεγάλη σημασία έχει η τριμερής συνεργασία Κύπρου Ελλάδας και Αιγύπτου. Έτσι λοιπόν η Αίγυπτος μας είναι χώρα φιλική προς την Ελλάδα μας και την Κύπρο μας και μπορεί και θα παίξει ένα μεγάλο ρόλο στην ειρήνευση της Μεσογείου θαλάσσης και θα δώσουμε ένα ισχυρό μήνυμα σε αυτούς που πρέπει να το πάρουν», τόνισε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής.

Παράλληλα ο Κρητικός Πατριάρχης μίλησε για την αναγνώριση του αυτοκέφαλου της εκκλησίας της Ουκρανίας, σε συνέχεια της απόφασης τους Οικουμενικού Πατριαρχείου. Η ανακοίνωση έγινε μάλιστα την ημέρα των Ταξιαρχών στην αραβόφωνη Εκκλησία των Ταξιαρχών στον Ιερό Ναό των Αρχαγγέλων στο Ντάχερ.

Ο ίδιος είπε ότι έγινε «διότι μέσα η καρδιά μου είναι κρητικιά και δεν μπορούσε η συνείδησή μου η πατριαρχική να αφήσω μόνο τον Παναγιώτατο Οικουμενικό μας Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Έτσι λοιπόν μετά από πολλή - πολλή προσευχή και προσοχή προχώρησα στην αναγνώριση της εκκλησίας Ουκρανίας, ένας λαός ευλογημένος 40 εκατομμυρίων που έχουν και αυτοί το δικαίωμα να αισθάνονται την αυτοκεφαλία. Βεβαίως, ξέρετε, δυσκολίες υπάρχουν, διαφωνίες υπάρχουν, αλλά πιστεύω, με τη δική μου αυτή η συμφωνία, όπως είπα και εκείνη την ημέρα, άρχεται η λύση του θέματος».

Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ουκρανίας είναι ο Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφάνιος. Το διάταγμα για την αυτοκεφαλία της Εκκλησίας της Ουκρανίας υπογράφηκε στην Κωνσταντινούπολη στις 5 Ιανουαρίου 2019 προκαλώντας την αντίδραση της Εκκλησίας της Ρωσίας που γι' αυτό το λόγο αποφάσισε να διακόψει την εκκλησιαστική κοινωνία με το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News