Θλίψη για το χαμό του Κώστα Σολδάτου - Ο αστυνομικός που συνέλαβε το Ρωχάμη

Ηράκλειο
Θλίψη για το χαμό του Κώστα Σολδάτου - Ο αστυνομικός που συνέλαβε το Ρωχάμη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια εμβληματική μορφή που έβαλε σκοπό της ζωής να τα πατάξει το έγκλημα

Θλίψη στην Ελληνική Αστυνομία από χθες, αφού ένας από τους πλέον γνωστούς αστυνομικούς που έχουν γράψει ηρωική ιστορία στο νησί από τις αρχές έως και τα τέλη της δεκαετίας του ’90, ο Κώστας Σολδάτος, έφυγε ξαφνικά από τη ζωή, μόλις στα 66 του χρόνια, αντιμετωπίζοντας σοβαρά και χρόνια προβλήματα υγείας. Ο Κώστας Σολδάτος είχε διατελέσει διοικητής της Ασφάλειας στο Ηράκλειο, αστυνομικός διευθυντής Ρεθύμνου, ενώ υπήρξε υποστράτηγος εν αποστρατεία, ένα πρόσωπο που διακρίθηκε για το ήθος, τις ικανότητες και την προσφορά στην καταπολέμηση του εγκλήματος.

Μάλιστα, ένα από τα γεγονότα που σημάδεψαν τη ζωή του και συντάραξαν τους Κρητικούς ήταν η έκρηξη που σημειώθηκε έξω από το σπίτι του στην περιοχή των Καμινίων, στο Ηράκλειο, τον Φεβρουάριο του 1997. Η έκρηξη οδήγησε στον βαρύτατο τραυματισμό της συζύγου του Γεωργίας Μοσχονά, που τότε έδωσε μάχη για να κρατηθεί στη ζωή.

Ο Κώστας Σολδάτος έφτασε στην Κρήτη το 1979 με τον βαθμό του υπομοιράρχου. Στη διάρκεια της δεκαετίας του ’90 υπηρέτησε σε νευραλγικούς τομείς των Σωμάτων Ασφαλείας - καταρχήν στην Ασφάλεια Ρεθύμνου και κατόπιν στην Ασφάλεια Ηρακλείου. Οι υποθέσεις που χειρίστηκε ήταν, πράγματι, εντυπωσιακές - έστω και αν “εξαντλούνταν” στον χώρο του κοινού εγκλήματος ή του εμπορίου ναρκωτικών.

Συνέλαβε το Βαγγέλη Ρωχάμη

Τον Μάιο του 1992 ήταν επικεφαλής του αποσπάσματος που αποκάλυψε και συνέλαβε τον Βαγγέλη Ρωχάμη, ο οποίος είχε αποδράσει από τις φυλακές Αλικαρνασσού. Λίγο αργότερα αποκάλυψε τη σπείρα του Κώστα Κασσαπάκη, που είχε διαπράξει διάφορες ληστείες και εντόπισε τους ληστές του νυχτερινού κέντρου “Φιγκαρό”. Επιπλέον, κατάφερε σημαντικά χτυπήματα στα κυκλώματα των ναρκωτικών και κυρίως των εμπόρων που είχαν κατακλύσει τα νυκτερινά κέντρα του Ηρακλείου με χάπια ecstasy. Ακόμη και η σύλληψη του νεοφασίστα τρομοκράτη Μάρκο Φουρλάν αποδόθηκε στην ευφυΐα του Κ. Σολδάτου. Οι επιτυχίες του αυτές, όπως είναι φυσικό, είχαν ως αποτέλεσμα να δημιουργήσει σοβαρούς εχθρούς στο νησί.

Η έκρηξη που τον "σημάδεψε"

Άλλωστε, σε κυκλώματα του υποκόσμου, που είχαν αναπτύξει δράση σε ολόκληρη την Ελλάδα, είχαν στραφεί τότε οι έρευνες των Αρχών Ασφαλείας για τον εντοπισμό των δραστών της βομβιστικής επίθεσης, που είχε ως αποτέλεσμα τον ακρωτηριασμό της γυναίκας του τότε διοικητή της Ασφάλειας Ηρακλείου Κώστα Σολδάτου. Η έκρηξη είχε χαρακτηριστεί πρωτοφανής για τα ελληνικά δεδομένα και έγινε όταν η Γεωργία Σολδάτου-Μοσχονά έβαλε το κλειδί στη μίζα του αυτοκινήτου. Ο Κώστας Σολδάτος έκανε γνωστό στον τότε υπουργό ότι, αν η γυναίκα του επιχειρούσε να θέσει σε λειτουργία το αυτοκίνητο μία ώρα νωρίτερα, τα θύματα θα ήταν πολλά, μεταξύ των οποίων και μικρά παιδιά.

Η εξόδιος ακολουθία θα ψαλεί στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Μηνά, στο Ηράκλειο, στις 12 αύριο το μεσημέρι, και θα ακολουθήσει η ταφή στο Πέραμα Μυλοποτάμου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News