Ηράκλειο

«Αγωνία» για το… μέλλον του ΕΛΓΑ - Ζητούν να παραμείνει δημόσιος ο χαρακτήρας του

Αίτημα της Ομάδας Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης στον νέο πρόεδρο Α. Λυκουρέντζο

«Όχι ιδιωτικές εταιρείες στον ΕΛΓΑ. Να διατηρήσει ο ΕΛΓΑ τον δημόσιο χαρακτήρα του»... Την ξεκάθαρη αυτή απόφαση της διοίκησης της Ομάδας Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης μετέφερε στον πρόεδρο του ΕΛΓΑ χθες, σε συνάντηση στο γραφείο του, ο πρόεδρος της οργάνωσης Πρίαμος Ιερωνυμάκης. Ο Ανδρέας Λυκουρέντζος, από την πλευρά του, απάντησε με θετικό τρόπο λέγοντας πως καμιά τέτοια πολιτική απόφαση δεν έχει ληφθεί, ενώ είπε «ναι» και στο αίτημα να γίνει το συντομότερο δυνατό διεύρυνση του προγράμματος καλύψεων του ΕΛΓΑ, ώστε να συμπεριληφθούν κι άλλα πολλά αίτια που σήμερα δεν υπάρχουν, κάτι όμως για το οποίο, όπως συμφώνησε, χρειάζεται προσεκτική έρευνα και από κοινού διάλογος με τους αγροτικούς φορείς.

«Μετέφερα στον Ανδρέα Λυκουρέντζο την άρνηση τη δική μου και των αγροτών στο να μπουν μέσα στον ΕΛΓΑ ιδιωτικές εταιρείες. Μου απάντησε ότι δεν τίθεται θέμα, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση. Ωστόσο, του ανέφερα ότι το 70% της καλλιεργήσιμης έκτασης της Κρήτης είναι ελιά. Άρα λοιπόν είναι και το σημαντικότερο προϊόν που παράγει η Κρήτη. Έχει όμως η ελαιοκαλλιέργεια πάρα πολλά κενά ως προς τις ασφαλιστικές καλύψεις», δήλωσε στη “Νέα Κρήτη” χθες, μεταφέροντάς μας το περιεχόμενο της συζήτησης, ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης. Και έδωσε έμφαση στο θέμα των ζημιών που υφίστανται πολλές φορές οι ελιές της Κρήτης από τον άνεμο χωρίς να προβλέπεται σχετική αποζημίωση, παρά το γεγονός ότι η ελιά είναι πάνω στην άνθιση. Και η άνθιση είναι ο ίδιος ο καρπός πριν γίνει καρπός.

«Μιλάμε για ισχυρούς ανέμους και για χαλαζόπτωση στην περίοδο της άνθισης. Δε συζητάμε για την υπόλοιπη περίοδο. Πρέπει λοιπόν να ανοίξει ο φάκελος και να συμπεριληφθούν κι άλλα αίτια. Να δούμε όλοι μας, ανοίγοντας ο σχετικός φάκελος, τι ζημιογόνα αίτια πρέπει να μπουν μέσα, ώστε να είναι καλυμμένος ο παραγωγός. Αλλά να δούμε συγχρόνως και το ποσοστό της ασφάλισης. Δηλαδή, πληρώνοντας ο παραγωγός, να ξέρει ότι είναι εξασφαλισμένος σε περίπτωση κάποιας ζημιάς», δήλωσε στη “Νέα Κρήτη” ο πρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης.

Διευκρίνισε μάλιστα ότι δεν μπορεί να μπουν στον φάκελο «τα πάντα». Γιατί στην περίπτωση εκείνη θα αυξηθούν πολύ τα ασφάλιστρα και ως εκ τούτου θα αντιδράσουν και οι ίδιοι οι παραγωγοί με αυτή την εξέλιξη.

Στο ερώτημά μας αν κατά την προσωπική του άποψη θα μπορούσε και θα έπρεπε να συμπεριληφθούν στα ζημιογόνα αίτια του ΕΛΓΑ ο δάκος και οι μύκητες, απάντησε χαρακτηριστικά: «Ο δάκος μπορεί να καταπολεμηθεί και να γίνει σωστή διαδικασία. Αυτά που δεν μπορούν να καταπολεμηθούν είναι για παράδειγμα ο άνεμος στην άνθιση επάνω. Πολλές φορές έχουμε ισχυρούς ανέμους στην άνθιση και πέφτει ο καρπός κάτω. Και ο μύκητας δε δημιουργείται αν δεν υπάρξει δάκος»...

Σύμφωνα λοιπόν με τον Πρίαμο Ιερωνυμάκη, ο Ανδρέας Λυκουρέντζος έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ελιά, αλλά αναφέρθηκε και στις μικρές καλλιέργειες που θα πρέπει κι αυτές να προστατευτούν μέσα από τις νέες διαδικασίες που ξεκινάει η σημερινή διοίκηση του ΕΛΓΑ.

«Τα προηγούμενα 6-7 χρόνια άλλαξαν κάποια πράγματα μέσα στον ΕΛΓΑ. Δεν έμεινε ο φάκελος επί Φάνη Κουρεμπέ κλειστός, αλλά έβαλαν μέσα κάποια ζημιογόνα αίτια για κάποιες περιοχές. Φυσικά όχι της Κρήτης. Και το λέω αυτό για να γνωρίζουν κάποιοι πού πάνε τα λεφτά. Και όταν είχε τα πολλά αμπέλια η Κρήτη κάποτε έπαιρνε ένα σοβαρό μερίδιο από τον ΕΛΓΑ. Τώρα δεν παίρνει σοβαρό μερίδιο. Και ο λόγος είναι ότι δεν υπάρχουν αμπέλια. Επίσης, πέρα από επιτραπέζιο, που πληρώνει γύρω στα 100 ευρώ ανά στρέμμα κάθε χρόνια, στα υπόλοιπα αμπέλια, που έχουν χαμηλά ασφάλιστρα, δε δίνονται αποζημιώσεις κάθε φορά που έχουμε ζημιές. Και μιλάμε για ζημιές που υποτίθεται ότι προβλέπεται η αποζημίωσή τους», είπε στην εφημερίδα μας ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης.

ΜΕΤΡΑ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗΣ

«Το κράτος πρέπει να παρέμβει»

Στο μεταξύ, σε ό,τι αφορά τις καταστροφές τις φετινές, ο πρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης Πρίαμος Ιερωνυμάκης μετέφερε στη “Νέα Κρήτη” τη δέσμευση του προέδρου του ΕΛΓΑ Ανδρέα Λυκουρέντζου, ότι «σε ό,τι αφορά τις ζημιές που καλύπτει ο ΕΛΓΑ, οι διαδικασίες θα είναι γρήγορες. Αλλά χρειάζεται και η παρέμβαση του κράτους, γιατί οι ζημιές είναι μεγάλες και χρειάζονται πολλά χρήματα. Και γι’ αυτόν τον λόγο εγώ ήμουνα από την αρχή θετικός με την απόφαση και την κίνηση που έχει κάνει ο υπουργός, να συσταθεί η επιστημονική επιτροπή που θα δημιουργήσει τον φάκελο για την Κρήτη. Και από την άλλη, ξαναλέω ότι χρειάζονται ταυτόχρονα άμεσα μέτρα ανακούφισης για τους παραγωγούς της Κρήτης».

Εξάλλου, τα ζητήματα για την ανάγκη γενικότερης στήριξης των ελαιοπαραγωγών της Κρήτης φέτος μέσα από άμεσα μέτρα ανακούφισης λόγω της καταστροφής της σοδειάς τους, ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης τα έθεσε υπόψη του Ανδρέα Λυκουρέντζου για την ενημέρωσή του όμως, αφού δεν είναι αρμόδιος, ενώ στη συνέχεια τα συζήτησε με αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

 

Σχόλια