ΦΟΔΣΑ Πεδιάδος: Θωράκιση για φυσικούς - τεχνολογικούς κινδύνους

Ηράκλειο
ΦΟΔΣΑ Πεδιάδος: Θωράκιση για φυσικούς - τεχνολογικούς κινδύνους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ομιλητής ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας

Μια πολύ ενδιαφέρουσα επιμέρους πτυχή στο μέτωπο της διαχείρισης των απορριμμάτων, αυτή της “θωράκισης” των εγκαταστάσεων απέναντι σε φυσικούς και τεχνολογικούς κινδύνους, αναδείχτηκε κατά την ενδιαφέρουσα ημερίδα που διοργανώθηκε από τον ΦΟΔΣΑ Β. Πεδιάδας.

Στη διάρκεια της ημερίδας, που διοργανώθηκε στο Δημαρχείο Μαλίων, με βασικό ομιλητή τον γνωστό καθηγητή Τεκτονικής-Γεωλογίας και πρόεδρο του ΟΑΣΠ δρ. Ευθύμιο Λέκκα, και με τη συμμετοχή πλήθους φορέων αλλά και πολιτών, παρουσιάστηκε το Σχέδιο Διαχείρισης Φυσικών και Τεχνολογικών Κινδύνων στην ευρύτερη περιοχή εγκαταστάσεων του ΦΟΔΣΑ Βόρειας Πεδιάδας.

Δύο άξονες στο επίκεντρο

Στο επίκεντρο της εκδήλωσης, τον συντονισμό της οποίας είχε η δημοσιογράφος Νικολέτα Σφακιανάκη, βρέθηκαν δύο βασικοί άξονες: οι περιβαλλοντικοί κίνδυνοι στις εγκαταστάσεις διαχείρισης αστικών απορριμμάτων και οι επιπτώσεις του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής ως απόρροια της ανθρώπινης δραστηριότητας.

Στον πρώτο άξονα ξεχώρισε η παρουσίαση της ειδικής μελέτης, η οποία εκπονήθηκε από το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο υπό τον επίβλεψη του κ. Λέκκα, για την αντιμετώπιση ζητημάτων πολιτικής προστασίας (πλημμυρικών ή άλλων φαινομένων) στην περιοχή ευθύνης του ΦΟΔΣΑ Β. Πεδιάδας, με επίκεντρο φυσικά τον ΧΥΤΑ Χερσονήσου.

Στη 2η ενότητα, για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής κέντρισε το ενδιαφέρον η παρουσίαση του καθηγητή Κλιματολογίας Παναγιώτη Νάστου.

Στο περιθώριο της εκδήλωσης, ο κ. Λέκκας ρωτήθηκε για το κατά πόσον οι έρευνες για υδρογονάνθρακες ανοιχτά της Κρήτης ενέχουν κινδύνους για σεισμούς. Ο ίδιος ξεκαθάρισε, σε καθησυχαστικό τόνο, πως το πρόγραμμα υδρογονανθράκων στην περίοδο των ερευνών δεν ενέχει κίνδυνο, ωστόσο, όπως είπε, χρειάζεται μια προσεκτική μελέτη και παρακολούθηση στο επόμενο στάδιο, αυτό των εξορύξεων.

«Ο ΦΟΔΣΑ Βόρειας Πεδιάδας, ένας δυναμικός Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων στην Ανατολική Κρήτη, ο οποίος διαχειρίζεται περίπου 33.000 τόνους τον χρόνο στερεών αποβλήτων, περνά σε ακόμη ένα σημαντικό στάδιο, που είναι η ασφάλεια στη χρήση των εγκαταστάσεων.

Γ. Σέγκος: Μελέτη για την αντιμετώπιση φαινομένων

Στο πλαίσιο της ασφάλειας του προσωπικού μας, του περιβάλλοντος αλλά και των εγκαταστάσεων, σε συνεργασία με το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο και υπό την επίβλεψη του κ. Λέκκα, εκπονήθηκε μια μελέτη για την αντιμετώπιση φαινομένων που άπτονται πολιτικής προστασίας», τόνισε ο δήμαρχος Χερσονήσου και πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Β. Πεδιάδας Γιάννης Σέγκος.

Ν. Ξυλούρης: Ήπια διαχείριση των στερεών αποβλήτων

«Ο περιφερειακός σχεδιασμός για τη διαχείριση των αποβλήτων στην Κρήτη έχει ήδη αρχίσει να υλοποιείται. Προβλέπει ήπια διαχείριση των στερεών αποβλήτων, με έμφαση στη διαλογή στην πηγή και την ανακύκλωση. Και έχει μια ισορροπημένη κατανομή δράσεων σε όλη την Κρήτη», σημείωσε ο εντεταλμένος σύμβουλος Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης Νίκος Ξυλούρης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News