Αθηνά Σπανάκη: «Δεν πρόκειται να δώσω λευκή επιταγή»

Ηράκλειο
Αθηνά Σπανάκη: «Δεν πρόκειται να δώσω λευκή επιταγή»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κάνει λόγο για μια μικρή ομάδα που "αποφασίζει και προσπαθεί να μας σύρει προ τετελεσμένων γεγονότων"

Μια μικρή ομάδα αποφασίζει για όλα τα θέματα και της ΔΕΠΑΝΑΛ και προσπαθεί να φέρει Δημοτικό Συμβούλιο και δημότες προ τετελεσμένων. Αυτό τονίζει η δημοτική σύμβουλος της παράταξης “Ηράκλειο 3.7.5” κ. Αθηνά Σπανάκη-Κοχιαδάκη, μιλώντας στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” με αφορμή την έντονη αντίδρασή της στη συνεδρίαση του Συμβουλίου για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΠΑΝΑΛ.

Αναλυτικά, η συνέντευξη της κ. Σπανάκη:

* Κυρία Σπανάκη, στο περασμένο Δημοτικό Συμβούλιο αντιδράσατε στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΠΑΝΑΛ. Γιατί;

«Κοιτάξτε να δείτε, η δημοτική Αρχή - εδώ και δυο-τρεις μήνες - προσπαθεί να περάσει την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΠΑΝΑΛ με παραπλανητικό τρόπο. Στην αρχή έφερε ως θέμα τον ορισμό από το Δ.Σ. εκπροσώπου στη γενική συνέλευση της ΔΕΠΑΝΑΛ, αποκρύπτοντας ότι απώτερος σκοπός ήταν η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 5.000.000 ευρώ και χωρίς να έχει ψηφιστεί ο κανονισμός λειτουργίας της νέας ΔΕΠΑΝΑΛ. Ο τρόπος αυτός γέννησε υποψίες και προβληματισμούς για τη λειτουργία τόσο του Πολιτιστικού όσο και γενικότερα της ΔΕΠΑΝΑΛ. Έκτοτε έχει φέρει το θέμα άλλες 2-3 φορές, χωρίς ποτέ να δώσει εξηγήσεις και να δώσει απαντήσεις σε ερωτήματα που υπάρχουν. Γενικότερα, υπάρχει ένας προβληματισμός για τον τρόπο διαχείρισης του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου από τη δημοτική Αρχή. Υπάρχει ανάγκη συζήτησης για τον τρόπο λειτουργίας του Πολιτιστικού, τη διαχείριση και τη βιωσιμότητά του. Είναι ένα φαραωνικό έργο - η ΔΕΠΑΝΑΛ είναι ίσως η μεγαλύτερη Δημοτική Επιχείρηση στην Ελλάδα - και δεν έχουμε σκοπό να δώσουμε λευκή επιταγή διαχείρισης. Πολλώ μάλλον όταν η δημοτική Αρχή έχει συμπεριφερθεί μέχρι τώρα με αλαζονικό τρόπο και χωρίς καμία διάθεση συνεργασίας και συνεννόησης».

* Κυρία Σπανάκη, θέσατε θέμα μισθών στο Πολιτιστικό. Τι εννοείτε;

«Όπως αποκαλύφθηκε, η διοίκηση της ΔΕΠΑΝΑΛ κάνει προσλήψεις υπαλλήλων και στελεχών με απευθείας αναθέσεις και με υπέρογκους μισθούς. Αλήθεια, ποιος επιβάλλει αυτές τις προσλήψεις; Τι ανάγκες εξυπηρετούν; Και γιατί τόσο μεγάλοι μισθοί, όταν ο μισθός ενός γιατρού είναι 1.000 ευρώ και ενός ιπτάμενου της Πολεμικής Αεροπορίας είναι 1.200 ευρώ; Δεν είναι προκλητικό; Κάποιος δεν πρέπει να δώσει εξηγήσεις; Ένας έλεγχος δεν πρέπει να υπάρχει;

Η γενικότερη πολιτική πάντως της δημοτικής Αρχής όσον αφορά στο Πολιτιστικό γεννά πολλά ερωτηματικά. Το ανέφερα και στο Δ.Σ. και δεν πήρα απάντηση. Ποιος αποφάσισε την πρόσληψη του κ. Μιχαηλίδη ως καλλιτεχνικού διευθυντή; Με ποια κριτήρια; Έγινε προκήρυξη; Ποιες είναι οι αρμοδιότητες του κ. Μιχαηλίδη και με ποιους όρους ανέλαβε τη διεύθυνση του Πολιτιστικού; Θα μου απαντήσει κανείς;

Ακούγεται ότι ο κ. Μιχαηλίδης εργάζεται συγχρόνως στη Γερμανία και για το Πολιτιστικό εζήτησε την πρόσληψη ομάδας βοηθών που θα αναλάβει στην ουσία τη διεύθυνση του Πολιτιστικού υπό την υψηλή εποπτεία του. Θεμιτό, αλλά πόσο θα μας κοστίζει αυτή η ομάδα τον χρόνο; Μήπως τελικά δε συμφέρει; Καλές οι όπερες και οι υψηλού επιπέδου πολιτιστικές εκδηλώσεις, αλλά μήπως ο προϋπολογισμός ενός Δήμου δεν μπορεί τελικά να σηκώσει το κόστος και θα πρέπει να ψάξουμε άλλες λύσεις;

Είμαι η τελευταία που θα αμφισβητήσει την καλλιτεχνική αξία και τις διοικητικές ικανότητες του κ. Μιχαηλίδη. Ωστόσο, θα πρέπει να δούμε αν υπάρχουν και άλλες λύσεις λιγότερο κοστοβόρες, γιατί τον... λογαριασμό τελικά θα τον επωμιστεί ο δημότης του Ηρακλείου. Από χθες έχω κατακλυσθεί από τηλεφωνήματα συνδημοτών μας, που μου αναφέρουν ονόματα συμπατριωτών μας, με καλές σπουδές στο εξωτερικό και με δυνατότητα να αναλάβουν ένα μέρος ή και ολόκληρο το έργο της καλλιτεχνικής διεύθυνσης. Δε θα έπρεπε, λοιπόν, να έχει γίνει προκήρυξη θέσης για να επιλέξουμε την πιο συμφέρουσα λύση;

Κι εγώ θέλω ο ΟΦΗ να πάρει τον Ρονάλντο για να πάρει το πρωτάθλημα, αλλά δεν τον παίρνει. Και δεν τον παίρνει επειδή οικονομικά δεν μπορεί να ανταπεξέλθει. Καλός και άριστος ο κ. Μιχαηλίδης, αλλά πόσο θα κοστίσει στον Ηρακλειώτη; Δεν πρέπει να μας πει η δημοτική Αρχή πριν αποφασίσουμε;».

* Τι πιστεύετε ότι θα γίνει τελικά; Γιατί το Πολιτιστικό πρέπει να προχωρήσει...

«Καθαρές λύσεις και ανοιχτά χαρτιά. Θα έπρεπε να έχει προηγηθεί μια οικονομοτεχνική μελέτη. Μια μελέτη βιωσιμότητας για τη διοίκηση, για να δούμε μέχρι πού μπορούμε να φτάσουμε και πώς θα διαχειριστούμε το Πολιτιστικό χωρίς υπέρογκες επιβαρύνσεις.

Θα έπρεπε να έχει γίνει ένα Δ.Σ. ειδικά για τη λειτουργία του Πολιτιστικού. Όλες οι παρατάξεις να εκφράσουν τις απόψεις τους. Επιπλέον, θα έπρεπε να υπάρχει ένα Δ.Σ. κοινής αποδοχής, όπου θα εκπροσωπούνται όλες οι παρατάξεις. Το έργο ανήκει σε όλους τους Ηρακλειώτες. Δυστυχώς, όπως είπα, η δημοτική Αρχή κινείται κρυφά, παραπλανητικά και αλαζονικά. Μια μικρή ομάδα αποφασίζει και προσπαθεί να μας σύρει προ τετελεσμένων γεγονότων. Εγώ προσωπικά δεν είμαι διατεθειμένη να δώσω λευκή επιταγή και ούτε να ψηφίζω αποσπασματικά θέματα χωρίς μια προηγούμενη προγραμματική συμφωνία».

* Είσαστε αισιόδοξη;

«Αν πάρω ως παράδειγμα τη μέχρι τώρα πορεία της δημοτικής Αρχής, όχι. Συνήθως κάνει ένα βήμα μπροστά και δύο πίσω, για να μη χάσουν τα μέλη της στενής ηγετικής ομάδας τα προνόμια που απορρέουν από τις πολλές θέσεις ευθύνης που κατέχουν.

Είδατε τι έγινε με τη ΔΕΠΑΝΑΛ; Όρισαν ως πρόεδρο την κ. Σχοιναράκη, την οποία εκτιμώ ιδιαίτερα, με ικανότητες και αδιαμφισβήτητη εμπειρία στη διοίκηση, αλλά φρόντισαν να της βάλουν δύο αντιπροέδρους και αρκετά μέλη του Δ.Σ., ανθρώπους κοντά στην ηγετική ομάδα, ούτως ώστε να έχουν τον απόλυτο έλεγχο. Παρότι έχω εμπιστοσύνη στην κ. Σχοιναράκη, έχω αρκετές αμφιβολίες για την επιτυχία της. Μακάρι να κάνω λάθος».

* Δε φοβάστε μήπως κατηγορηθείτε ότι με τη στάση σας τινάζετε στον “αέρα” το Πολιτιστικό;

«Κοιτάξτε να δείτε, η ευθύνη ανήκει εξολοκλήρου στη δημοτική Αρχή. Πρέπει να καταλάβει ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει. Δε διαθέτει πια τους 29 δημοτικούς συμβούλους - bonus ελέω εκλογικού νόμου - που διέθετε στην προηγούμενη θητεία της. Τώρα είναι υποχρεωμένη να συζητά. Δεν μπορεί να αποφασίζει αυθαίρετα, απαιτώντας εκβιαστικά οι άλλοι να την ακολουθούν. Αν δε το κάνει, αναλαμβάνει τις ευθύνες της. Τώρα στο Πολιτιστικό μόνη της αποφασίζει, μόνη της προγραμματίζει, μόνη της κάνει προσλήψεις, μόνη της δίνει μισθούς, δε δίνει λογαριασμό σε κανένα και εκβιάζει την αντιπολίτευση ότι, αν δε νομιμοποιήσει τις αυθαιρεσίες της, θα είναι υπεύθυνη για ό,τι συμβεί! Αυτό στη δική μου γλώσσα λέγεται, αν μη τι άλλο, θράσος!».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News